Type and press Enter.

Blue Lagoon – rentoutumassa matkalla Grönlantiin

En tiedä, mistä sain päähäni, että Grönlantiin on päästävä. Peter Høegin Lumen taju -romaanissa oli jotain puhetta saaresta, mutta ehkä se ei vielä yksinään rittänyt innostajaksi. Aika moni on esittänyt samat kysymykset: Miksi Nuukiin? Mitä siellä on? Ehkä nämä kysymykset ovat paras vastaus: juuri siksi, etten minäkään tiedä, mitä siellä on. Uteliaisuus nähdä kaikenlaista on myös oiva syy lähteä Grönlantiin. Sääennusteita katsoessani aloin itsekin jo vähän epäillä: miksi haluan kesälomalla (tai ylipäätään lomalla) jonnekin, missä lämpötila on noin neljä astetta keskellä päivää? Taiwanissa ja Thaimaassa sain toivottavasti kesän lämpökiintiön täytettyä. Rusketuskin taitaa kolmen viikon reissun jälkeen olla etäinen muisto.

Kuulin, että Nuukia paljon kauniimpi paikka olisi Ilulissat. Jonkun Maailmanmatkaaja-kaverini mukaan se olisi ehdottomasti kaunein paikka, minkä hän koskaan on nähnyt. Se on aika paljon sanottu. Ilulissatiin pääsisi lentäen Nuukista 1500 eurolla. Olimme pitkin hampain valmiita sen vielä maksamaan, mutta minkäänlaista majoitusta ei ollut vapaana enää alle muistaakseni 300 euron yöltä (huoneita oli siis enää yhdessä hotellissa, ei esim. kotimajoituksissa ja hostelleissa), kun aikaisin keväällä aloimme kysellä. Oli siis tyydyttävä säästämään rahat ja pysymään Nuukissa. Eiköhän siellä neljäksi päiväksi jotain puuhaa olisi.

Kun kerran reissuun lähdimme, päädyimme yhdistämään siihen muitakin läntisen Euroopan saaria. Jatkamme Gröönlannista Pohjois-Irlantiin ja Skotlantiin. Taloudellisinta oli lentää aina Reykjavikin kautta. Koska lentoajat eivät osuneet oikein yksiin, joudumme joka välissä yöpymään Islannissa. Hotellit ovat verrattain kalliita, ja karvaasti saimme kokea, että Reykjavikista ei kohtuullisella hinnalla saa kuin aivan kammottavia koloja. AR Guesthouse maksoi noin 80 euroa, oli saanut asiakasarvioista 3,7/5, mutta nuo pisteet kertovat enemmän yöpyjistä kuin majapaikasta. Vahingosta viisastuneena seuraavat hotellit ovat kaksi kertaa kalliimpia, mutta onneksi molemmat osittain Hotels.comin pisteillä maksettuja.

2014-07-21 20.54.32
Huoneemme AR Guesthousessa koko komeudessaan

Yritimme ensimmäiseksi yöksi saada huoneen Blue Lagoonista, mutta se oli täynnä. Varasin kuitenkin Reykjavik Excursionilta (re.is) retken (kätevää: suoraan lentokentältä bussilla kylpylään ja sieltä hotelliin), ja vietimme matkan ensimmäisen illan vienosti kananmunalta haisevassa kylpylässä. Kuumissa lähteissä haisee siis rikki. Kylpylään ei tarvitse mukaan kuin uikkarit. Sieltä saa pyyhkeen ja pesuaineet. Siellä me lilluimme lähemmäs pari tuntia lämpimässä altaassa, levitimme mutaa kasvoille, ostimme baarista vähän viiniä ja edelleen relasimme altaassa. En minä tiedä, onko näiden kuumien lähteiden mineraaleista oikeasti jotain hyötyä, mutta mutanaamion jälkeen kasvojen iho oli oikeasti tosi pehmeä ja olo kaikkineen rentoutunut.

2014-07-21 20.53.01

2014-07-21 20.53.57

2014-07-21 20.52.11

2014-07-21 20.51.33

Olemme olleet Islannissa aikaisemmin, muutaman päivän osana häämatkaa. Melkeinpä heti lentokentältä lähdettyämme maisema oli taas niin uskomaton, ettei sitä voi oikein edes kuvailla. Maasto on karua, siinä kasvaa lähinnä jäkälää ja jotain mutta erittäin matalaa. Seitsemässä vuodessa moni asia unohtuu, mutta varsinkin luonto jätti vahvoja muistikuvia. Reykjavikin kaupunkikin tuntui enimmäkseen aika tutulta.

2014-07-21 20.54.52

2014-07-21 20.55.10

2014-07-21 20.55.53

Olin kylpylän jälkeen kaupungilla liian väsynyt jaksaakseni ottaa yhtään kuvaa. Olisi kannattanut, koska aamupäivä ennen Nuukin koneelle lähtöä oli niin sateinen, ettei oikein tehnyt mieli ottaa kameraa sadeviitan alta esille. Reykjavikin keskusta on minusta todella söpö: rakennuskanta matalaa, usein värikkäitä pientaloja, katujen päässä saattaa siintää meri. Katukuvassa näkyy saman verran Helly Hansenia, kuin voisi kuvitella olevan huvivenesatamassa: islantilaiset ja Islannissa liikkuvat turistit pukeutuvat järkevästi säätä ja tuulta kestäviin vaatteisiin. En keksi Islannista muuta moitittavaa kuin aika kehnot säät ja järjettömän kalliit hinnat. 

2014-07-21 20.56.24

2014-07-21 20.56.46

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.