Type and press Enter.

Bergen – 3 erikoisuutta

Bergen on kaupunki, jossa sataa suunnilleen aina, ainakin yli 300 päivänä vuodessa. Niin kävi nytkin. Kosteaa oli. Onneksi kaupungissa on kaikenlaista jännää, vaikka ei huvittaisi olla ulkona. Tietenkin haaveilin ulkoilusta Ulrikella ja muusta ulkoilmaelämästä, mutta kivoja, vähän erikoisiakin, juttuja on myös sisätiloissa. Bergen on kuitenkin yli 300 000 asukkaan kaupunki, ja esimerkiksi sen museo- ja galleriavalikoima on vaikuttava.

1 Magic Ice Bar Bergen – drinkkejä pakkasessa

Magic Ice Bar* on jännä paikka. Kun astuu sisälle, tunne on kuin tulisi matkamuistomyymälään. On lämmintä, loisteputkivaloja, kaikenlaista Norja-kamaa. Mutta kun päällysvaatteiden päälle aletaan vetää vielä hupullista toppapontsoa ja laatikosta kaivellaan asiakkaalle käsineitä, alkaa uskoa, ettei tässä vielä kaikki.

Jääbaarissa noin suunnilleen kaikki paitsi lattia ja katto on jäätä. Seinät ovat jäätä. Pöydät ja penkit ovat jäätä. Baaritiski on jäätä. Henkilökunta on kyllä mukavaa, ei hyytävää ollenkaan. Tervetuliaisdrinkin kanssa sisäänpääsy on vähän yli pari kymppiä, lisädinksut kympin tienoilla (norjalaisittain lähes halpaa siis). Ja drinksut tietenkin juodaan jäälasista. Baari on samalla myös jäätaidegalleria. Seinillä on Edward Munchia ja siellä täällä seisoo veistoksia, jäästä tietenkin. Kunnon toppavarustuksesta on hyötyä. Se on suorastaan välttämätön. Baarissa on 5 astetta pakkasta – myös kesällä. Se on auki ympäri vuoden. 

Magic Ice Bar Bergen

Magic Ice Bar Bergen

Magic Ice Bar Bergen

Magic Ice Bar Bergen

2 Maailman suurin piparkakkukaupunki

Pepperkakebyen* on maailman suurin piparkakkukaupunki. (Ainakin näin se itseään mainostaa.) Koska lähden joulupakolaiseksi jo tulevalla viikolla ja aina kuitenkin haluan jotain joulua etukäteen, mielellään överit kerralla niin saan joulutarpeen tyydytettyä helposti, mikäpä voisi olla parempi kuin piparkakkukaupunki. Jos tuntisin Bergeniä paremmin, voisin sanoa, kuinka paljon kaupungin maamerkeistä on piparista nakerrettu, mutta monia jo tuttuja paikkoja näin. Oli vuonojakin ja laivoja, maailmanpyörä, muutama juna, kirkonkellot. Mutta jotain olennaista puuttui: jatkuva sade.

En tiedä, milloin olisi paras aika vierailla. Luin jostain, että arkipäivisin olisi vähemmän yleisöä, mutta milloin paikalle osuu pari päiväkotiryhmää samaan aikaan, on ainakin rauhassa katseleminen aika mahdotonta. Jotenkin ihana oli seurata teinipoikia, jotka ottivat kuvia yhtä innokkaasti kuin minä. Joulumaassa ei tarvitse yrittää olla cool.

Norjalainen ystäväni kertoi, että koko kaupunki rakennetaan vuosittain uudelleen. Siihen osallistuvat päiväkodit, koulut, firmat – ja joulun tienoilla koko Bergen syödään pois. Sen avaaminen on iso juttu ja näytetään uutisissa.

Pepperkakebyen Bergen

Pepperkakebyen Bergen

Pepperkakebyen Bergen

Pepperkakebyen Bergen

3 Kalatori, joka ei ole tori

Odotin näkeväni jotain Venetsian kalatorin ja suomalaisen kauppatorin risteytystä, mutta Bergenin kalatori ei ylipäätään ole toiminnassa kuin kesällä. Fishmarketin nimellä toimii kuitenkin myös vuonon rannan kauppahalli, aivan ihastuttava tuttavuus kalaruoan ystävälle. Hallista saa ostettua kaikkea, mitä merestä ikinä saa pyydettyä, ja sen ravintoloissa kaikkea samaa saa valmiiksi kokattuna. Niinpä monissa tuotteissa oli hinta näkyvillä sekä raaka-aineelle että valmiiksi kokatulle. Toki ravintoloilla on myös ihan kiinteät menut.

Mutta eihän tämä olisi Norja, jos edes oman meren kalaa saisi edullisesti. Söin myöhäiseksi lounaaksi pienen hummerikeiton ja simpukoita, join palan painikkeeksi lasin viiniä – ja maksoin 50 euroa. Kyllä ruoka hyvää oli, mutta pakotti hakemaan iltapalan ihan vain hotellin naapurin Kiwi halparuokakaupasta.

Fish market Bergen

Fish market Bergen

Fish market Bergen

Fish market Bergen

*vierailu maksutta (koska blogi)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.