Type and press Enter.

Bengtskärin majakka on elämys

Taisi olla huhtikuuta, kun hän sanoi, että kesäkuun 9. lähdetään retkelle. Sain pitkin matkaa täydennystä varustelistaan: retkilasit (Riedelin jalattomat sampanjalasit), kamera, lenkkarit, villapaita, aurinkovoide, yöpymiskamat, taskulamppu, uikkarit ja mekko. Aamulla pitäisi olla lähtövalmiina autossa puoli kasilta. Paria päivää ennen kertoi, että viikinkikypäräkin olisi tosi jees. Viikinkikypärä?! Mihin sinä uskoisit olevasi menossa näillä varusteilla? 

Lähdettiin ajamaan kohti Turkua. Muurlan kohdalla vaihdettiin moottoritie vanhaan tiehen. Seuraavaksi pienempään ja vielä vähän pienempään. Alkoi näkyä vettä. Minulla ei ollut vieläkään mitään käsitystä. Kysyin, jatketaanko jollain vesikuljetushärvelillä. Kyllä. Kasnäsin satamassa kuulin venejonossa edellä olevalta kysyttävän, meneekö majakalle asti. Majakka! Minut viedään majakalle! Bengtskärin majakka, täältä tullaan!

Muutaman kerran kuukaudessa voi käydä niin, että majakalle ei pääse sääolojen vuoksi rantautumaan. Meillä kävi tuuri. Meri oli pitkään hyvin rauhallinen. Vasta lähellä Bengtskäriä alkoi olla sumua ja pientä merenkäyntiä, mutta ei mitään rantautumista estävää tai edes kovin huonovointiseksi tekevää. 

Bengtskärin majakka
Bengtskärin majakka
Bengtskärin majakka
Bengtskärin majakka

Tiesitkö, että Bengtskärin majakka on Suomen eteläisin asuttu paikka, Suomen korkein majakka ja että siellä on Suomen eteläisin sauna? Nyt tiedät. Siellä on käyty myös toisen maailmansodan aikaan hurja taistelu, josta edelleen näkyy majakassa jälkiä. Koska merenkäynti on välillä hurjaa ja pyyhkii yli koko luodon ja toisaalta koska majakka oli välillä pitkään tyhjillään, se on päässyt varsin heikkoon kuntoon. Vaikka sitä on saneerattu ja yritetty myöhemmin ylläpitää, kosteus on tehnyt tehtävänsä. Siksipä en suosittele yöpymistä kenellekään, jolla on tullut pahoja sisäilma-altistuksia, niin ihana kuin yö luodolla olikin. 

Bengtskärin majakka on suosittu päiväretkikohde. Siellä käy enimmillään heinäkuussa jopa 400 turistia päivässä, mutta näin kesäkuun alussa siellä on vielä rauhallista. Kun päiväretkeläiset lähtevät ja vain yöpyjät jäävät, ei välttämättä pitkään aikaan näe ketään missään. Voi kuvitella olevansa ulkosaaristossa ihan yksin – tai ainakin vain haahkat seurana. Majakkasaari on erittäin uhanalaisten haahkojen pesimäpaikka, ja vielä näkyi hautovia emoja ja ihan pikkuruisia poikasia. Päästiinpä todistamaan kuoriutumisen ihmettäkin. Koko luoto oli yhtä suurta haahkaliveä. Sydän sykkyrällä sai seurata pienten raasujen elämän alkumetrejä, jolloin kyse on henkiinjäämistaistelusta. Vain yksi kahdestakymmenestä selviää aikuiseksi asti. Lokit vaanivat ja osa ei vain pysy mukana vaan jää pois porukasta. Kummastakaan ei hyvää seuraa. 

Yöpymispakettiin kuuluu venematkojen ja majoituksen lisäksi lounas menomatkalla Rosalan viikinkikylässä (siksi hän sanoi, että kypäräkin voisi olla mukana – no ei ollut), päiväkahvit perillä (taivaallista pullaa), illallinen, sauna (tunnin vuoro), aamiainen, lounas ja vielä lähtökahvit (lisää taivaallista pullaa). Ruokapuolesta ei tarvitse olla huolissaan. Nälkä ei varmasti pääse tällä retkellä tulemaan, ja ruoka oli todella hyvää. Jos jano tulee eikä ole oivaltanut ottaa omaa sampanjaa mukaan, on viikinkikylässä ja majakalla viiniä, olutta ja siideriä saatavilla. Suomen eteläisimmässä saunassa on hyvät löylyt, ja pesuhuoneessa voi kuunnella haahkojen kaakatusta kalliolla. 

Viikinkikylän opastuksen sijaan lähdimme kävelylle. Idyllinen saarihan tuo oli.

Rosala
Idyllinen Rosala
Idyllinen Rosala


Mennessä mietin, miten ihmeessä saamme päivän kulumaan luodolla sen jälkeen, kun huone pitää luovuttaa kello 11 ja paluukyyti lähtee vasta 15.40. Turha oli pelko. Milloin ei syöty, vaelleltiin kallioilla, etsittiin suojaisia kolkkia istuskella, ihmeteltiin haahkojen menoa, tähyiltiin veneitä horisontissa. Huonommalla säällä tilanne voi olla toinen, mutta nyt tuntui, että olisi mennyt toinenkin päivä. 

Majakan torni nousee 52 metriin, ja sinne kiipeäminen vaatii 252 porrasta ja parit tikkaat. Portaikko on uskomattoman kaunis. Ylhäältä katsoessa ihmiset näyttävät tavattoman pieniltä. Nykyään majakan valo tulee parista ledlampusta, mutta sen keskellä on vanha massiivinen valolaite, jonka hinta muuten on ollut aikanaan kolmasosan koko majakan rakennuskuluista. Bengtskärin majakka on muuten korkein Suomen majakoista. 

Bengtskärin majakka
Bengtskärin majakka
Bengtskärin majakka

Voi että minkä yllätyksen hän minulle järjesti! Bengtskärin majakka on vaivan arvoinen. Ei sinne helpolla pääse, mutta olihan se elämys. Auringonlaskun aikaan olin liian väsynyt mennäkseni enää ulos, mutta ikkunasta ihailin. Olisihan majakan valokin ollut kiva nähdä, mutta sitä olisi saanut odottaa vielä pidempään. Silloin oli jo pää tyynyssä. 


Pari lisävikkiä, jos haluat nähdä Bengtskärin majakan ja olla yötä: Varaa ajoissa. Me taisimme saada peruutuspaikan, koska koko kesä oli jo myyty huhtikuun alussa. Ota reilusti vaatetta mukaan. Vähentäminen on helpompaa kuin tyhjästä nyhjäiseminen, milloin tuuli menee ytimiin. Jos unenlahjasi ovat normaalit tai sitä huonommat, ota korvatulpat. Jos nukut vaikka ratikkakiskoilla, pärjäät ilman. Hotellikerroksen ovet pitävät älytöntä meteliä, vaikka niitä yrittäisi miten varovasti sulkea. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

8 comments

 1. Teillä sattuikin todella hyvä sää, aurinko näyttää paistaneen koko ajan! Meillä oli viime kesänä huonompi tuuri, aurinko kyllä paistoi silloinkin, mutta rantautumaan emme tuulen vuoksi päässeet. Me yritimme retkeä Hangosta ja ymmärtääkseni Hanko on tuon suhteen Kasnäsia epävermempi. Kenties otetaan uusi yritys tänä vuonna, mutta Kasnäsista.

  1. Sää oli kyllä lähes optimaalinen. Toki olisi voinut olla lämpimämpi, mutta kesäkuun alku on aina epävarmaa Suomessa. Rantautumiseen ei ehkä lähtösatamalla ole merkitystä, mutta matka taitaa olla ainakin pitempi Hangosta.

 2. Hangosta lähtiessä vene on isompi, jonka vuoksi rantautuminen on vaikeampaa. Meidän reissussa Kasnäsistä tullut vene pääsi rantautumaan, mutta me emme juuri tästä syystä. Matka sinällään meni ihan hyvin ja oli yllätyis, että rantautuminen ei onnistunut.

  1. Okei, pidempi matka, isompi vene. Kuulostaa järkevältä.

 3. Olipa kiva käydä lukemassa tuosta teidän vuorokaudestanne! Ai että miten hienoa olisikaan päästä Bengtskäriin haahkojen pesintäaikaan! Upean yllärin sait <3

  Tuo sisäilma-altistusvaroitus on varmasti paikallaan. Tosin jos haluaa viettää majakkavuorokautensa kuten minä – vähän unta ja paljon ulkona oloa – ei siinä tule montaa tuntia huoneessa oltua. Minähän vahtasin sekä auringon laskun että nousun (ihan yksin, kukaan muu ei tainnut olla kanssani vastaanottamassa uutta päivää)

  Tuohon sotahistoriaan saa muuten aivan uudenlaisen näkymän, kun käy Örössä ja katsoo kaukana siintävää Bengtskärin majakkaa. Siinä kun sitten miettii että pitäisi sillä isolla tykillä täräyttää Benkun luodolle – niin voisi vähän puntti tutista… Mutta niin vaan olivat antaneet sieltä tulitukea Bengtskärin taisteluun.

  On Bengtskär vaan niin upea paikka! Lähtisin uudelleen milloin tahansa, mutta tosiaan koko kesä on myyty jo aikaisin keväällä.

  1. Jäin juuri tuossa lomalle ja olin niin väsynyt, että en vain kyennyt olemaan hereillä niin paljon kuin toivoin. En myös ollut saanut ohjeita ottaa älyttömästi vaatteita. Luodolla oli vallan hyytävä ilma. Mutta oli kyllä hieno paikka, ei voi muuta sanoa. Hyvinkin voisin mennä uudelleen.

   Opas sai taistelun elämään kertomuksellaan. On se ollut hurjaa aikaa!

 4. Ainutlaatuinen Bengtskär, joka ei ole vain Suomen vaan Pohjoismaiden korkein majakka. Oikeastaan sinne pitäisi muutaman tunnin päiväpyrähdykset kieltää kokonaan jotta paikan ainutlaatuisuus säilyisi. Kesäkuussa 2023 sinne pyrähti lauma jotain Hartwallin juppeja mölyämään aurinkolaseissaan. Vastenmielinen porukka.

  1. Vähän samaa ajattelin itse. Ehkä yön yli viipyvät kunnioittavat miljöötä ja historiaa enemmän kuin pikaisesti käyvät.