Type and press Enter.

Baskimaa, joulu ja minä

Olen tänäkin vuonna joulupakolainen. En vain saa joulusta oikein mitään. Tuntuu paremmalta olla poissa. Jokavuotinen traditio Piraten Jouluravintolastakin katkesi, kun sitä ei enää tänä vuonna ollut. Siellä sain aina parissa tunnissa nautittua sekä visuaalisesti että vatsallisesti koko vuoden joulut. Tänä vuonna uhkasin jäädä kokonaan vaille jouluruokaa, mutta lähdettiin lauantaina ex tempore päiväksi Tallinnaan. Viking Expressin 29 euron joulubuffet melkeinpä ylitti odotukset. Kalapöytä ja mätivalikoima ylitti kirkkaasti, lihapuoli jää minulta syömättä, jollei näytä superherkulliselta. Ei näyttänyt.

Aattoaamuna paistoi aurinko. Helsinki-Vantaa oli käsittämättömän hiljainen. Satunnaisia koneita lähti jonnekin. Ei jouluaatto minustakaan ihan paras aika ollut matkustaa – paitsi että ehkä oli. Kun on matkalla, ei niin tule ajatelleeksi joulua. Siihen liittyy niin paljon sanattomia, useimmiten itseen mutta toki muihinkin kohdistuvia odotuksia, joita harva pystyy täyttämään. Lentokentät ja -koneet ovat jonkinlaisia välitiloja, joissa voi unohtaa ajan ja oikeastaan lähes koko ympäröivän maailman. Oli aattolähtöön ihan raadollinenkin syy: edellistä päivää yli 200 euroa halvempi lento. Pienen joululahjan sain Amsterdamin kentällä, kun boarding-masiina sylki minulle uuden paikan bisnesluokkaan. KLM:n palvelu on ihanaa. Harvoin nautin lentämisestä, mutta reilut pari tuntia Amsterdamista Bilbaoon tuntuivat oikeastaan aika hyvältä.

KLM business

KLM business

Vajaassa kahdessa viikossa on tarkoitukseni kierrellä Baskimaata, yrittää saada irti mahdollisimman paljon sen monipuolisuudesta: Bilbaon taidetta, viinialueiden maisemia ja toki vähän viinejä, San Sebastianin ruokaa, rannikon kauniita maisemia, ylenmääräisesti pintxoseja ja ehkä jokunen lasillinen cavaa, pääkaupunki-Vitorian kaupunkielämää ja joulutunnelmaa. Osan matkasta teen yhteistyössä Turespañan and Euskaditurismon kanssa. Saatan päätyä Baskimaan suurimman sanomalehden haastatteluun. Tällaisesta oli puhetta. Hassua, hehän voivat kirjoittaa mitä tahansa, koska en osaa espanjaksi kuin tervehtiä ja tilata olutta, ja jälkimmäinen taito menee täysin hukkaan, koska en pidä oluesta.

Joulupukki toi lennot Kaukoitään taas ensi kesäksi. Nyt on hyvä pysytellä Euroopassa. Pakkaamisen suhteen Euroopan-matkailu näin talvella asetti omat haasteensa. Mitä ottaa mukaan, kun yöt ovat kylmät, päivät ehkä ovat ehkä eivät, sateen mahdollisuus on aika suuri. Matkalaukku painoi enemmän kuin neljän kuukauden Aasian-matkalle. Umpikengät toki painavat enemmän kuin flipflopit, farkut enemmän kuin hellemekot ja pikkusortsit. Jos vaikka nahkatakissa tarkenisi, sadetakki, vaelluskengät, jos vaikka luontoon.  On minulla kasa juoksutrikoitakin ja muita urheilullisia. Pitkän flunssakierteen ja loskasäiden jälkeen odotan, että voin vetää lenkkarit jalkaan ja lähteä juoksemaan.

Pintxos

Pintxos

Pintxos

Pintxos

Jouluaattoilta. Väsynyt reissutyttö. Löysin parin korttelin päästä hotellilta Ledesma kadulta avoinna olevia pintxos-paikkoja. Hotellilla varoittelivat, että suunnilleen koko kaupunki on kiinni. Ehkä koko kaupunki sitten parveili näillä kulmilla lasillisella ja iltapalalla. Luulin espanjalaisille joulun tärkeimmän olevan joulupäivä, mutta aattoiltana täälläkin suvut ja perheet syövät yhdessä. Siihen nähden vähän erilainen jouluateria minulla, mutta hyvältä maistui. Ja kun joulupäivän aamuna vedin tossut jalkaan ja juoksin pikku lenkin, todella tajusin, mitä tarkoittaa hiljainen kaupunki. Pari koiranulkoiluttajaa, muutama muu lenkkeilijä ja kadunlakaisija. Aurinko kultasi joen, kaikki oli kiinni. Katsotaan, millainen päivä tästä tulee, jos yksikseni kiertelen vanhan kaupungin katuja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 comments

 1. Ihanaa matkaa Annika! Seuraan tätä matkaasi suurella mielenkiinnolla, sillä tulemme noihin maisemiin 5 viikoksi kevättalvella. Baskimaa on mielenkiintoista seutua, ja odotan etenkin syvällisempää tutustumista Vitoriaan.

  Laitas linkki kun juttu tulee ulos, Matteo hanskaa espanjan melko hyvin! Baskiksi menee jo vähän hankalaksi 😂

  Ihanaa reissua ja nauti! 🎅🏻🌲

  1. Kiitos!
   Minulle Baskimaa on entuudestaan ihan vieras. En edes tiennyt Vitorian olevan pääkaupunki ennen kuin aloin suunnitella matkareittiä. Kevättalvella sää on varmaan huippuhyvä. Nyt 14 astetta ja aurinkoista, mutta aika paljon on sadellut ennen mun tuloa ja ennusteetkasn eivät lupaa hyvää.
   Jos haastis toteutuu, yritän jotenkin kääntää sen ennen linkin jakoa missään. Mutta ehkä sitten. 😮

 2. Hyvää lomaa!
  minä kattelin skylinewebcamista joulunviettoa maailman eri kohteissa, niin kyllä siltä näytti että ihmiset ovat liikkeellä iltaisin suurissa turistikohteissa. Ja Taorminan kaduilla näkyi liikettä myöskin. En ole oikeen jouluruuan ystävä joten ostin nyt jäätelöä jouluksi

  1. Tuo onkin hieno idea tarkkailla maailmaa, vaikka olisi kotona. Bilbao oli jouluna kyllä kovin hiljainen. Tapaninpäivänä kaupunki heräsi taas eloon. Espanjalaiset, ainakin osa, viettävät niin tiivisti joulua perheiden ja sukujen kesken.

 3. Virkistävää, piristävää ja rentouttavaa matkaa! Kohta ollaan molemmat samassa maassa, kunhan palaan täältä Oranista Madridiin. Baskimaassa en ole käynyt, joten innolla odotan kuulumisia sieltä. Kunhan on poutaa, niin tuo 14 astetta voittaa kyllä Suomen räntäkelit 6–0!

  Mun mielestä joulu on parasta aikaa olla lentokoneessa. Lennot usein aika tyhjiä, samoin kentät, ja henkilökuntakin joulumielellä. Finnair tosin peruu lähes kaikki lentonsa jouluksi, mutta muut onneksi eivät.

  1. Ensimmäiset päivät sää oli upea. Nyt täällä Vitoriassa on hyytävän kylmä. Mutta ei sentään räntää. Baskimaa vaikuttaa lyhyellä kokemuksellani ainakin toistaiseksi todella kivalta.

   En ole ennen jouluna lentänyt. Olen aina lähtenyt jo muutamaa päivää ennen tai vasta aaton jälkeen. Molemmat koneeni olivat täynnä. Siksi varmaan upgradenkin sain. Lentoemäntä oli kyllä ehkä ihanin ikinä. ehkä oli joulumieli, ehkä hän vain oli niin ihana oikeasti. 🙂