Barcelona, NY, Turkki, Kroatia, Tsekki, Puola… Vinkkejä? Anyone?

Barcelona, NY, Turkki, Kroatia, Tsekki, Puola… Vinkkejä? Anyone?

Kun on kahdet lentoliput ostettuna ja kolmas sekä neljäs matka ajatuksen tasolla olemassa, vain varsinaisia toimia vailla, on olotila normaali. Näin sen kuuluukin olla. Ehkä perinteinen sata päivää reissussa täyttyy tänäkin vuonna.

New Yorkiin lähtöön on vajaa kuukausi. Olen käynyt kolmesti, joten perusnähtävyydet on suunnilleen nähty. Paitsi ettei ole. En edelleen esimerkiksi ole lähestynyt Vapaudenpatsasta kuin katsomalla Manhattanin eteläkärjestä. Mutta nyt kaipaan jotain muuta kuin nähtävyyksiä. Ihan vain hengailua, eri kaupunginosien luonteen fiilistelyä. Olen pari kertaa kävellyt Keskuspuistosta kohti etelää melkeinpä koko Manhattanin poikki ihan vain yhtä suurista Avenueista seuraten. Siinä huomaa, kuinka 10-15 korttelin matkalla tunnelma voi muuttua ihan silmissä. 

New York 2010 088

New York 2010 001

Onko sinulla jotain New York -helmeä? Jotain sellaista, mitä et ehkä haluaisi jakaa, minkä haluaisit ehkä sittenkin pitää vain itselläsi mutta mikä sittenkin lipsahtaa ihan kohta kommentiboksiini?

Viime viikonlopun matkamessut tietenkin lisäsivät uusia tarpeita, mihin kaikkialle pitäisikään päästä. Oikeastaan olin ihan tyytyväinen odotellessani Nycin matkaa, mutta sitten yhtäkkiä löysin itseni lentohakusivustoilta ja aika pian sen jälkeen klikkailemassa Lufthansan sivuilla edullisia lippuja Barcelonaan ensi viikolle. 

Kiinnostavinta tässä lienee se, etten edes pidä kaupungista. Olen ollut kerran, ja se oikeastaan jätti kylmäksi. Olen kuitenkin jo pari vuotta miettinyt, pitäisikö sille antaa uusi mahdollisuus. Aina olen tuuminut, että ei, koska miksi mennä tylsään paikkaan uudelleen, kun on niin paljon muutakin nähtävää. Mutta kun siellä on aika lämmintä (melkein 20 astetta ennusteiden mukaan) ja lennot sai halvalla. Eikö siinä ole kylliksi syytä? Etätöihin olen taas menossa, ja kun tänään kynnin sohjossa työpaikalle, totesin, että konttorin siirto muutamaksi päiväksi Espanjaan on todellakin aika hyvä ajatus. 

050

Gaudin arkkitehtuuria Barcelonassa vuonna 2008

075

Jos ei muuta, niin ainakin valokuvaajana olen kehittynyt noista ajoista.

Mutta jotta kaupunki tällä kertaa hurmaisi minut, mihin minun kannattaisi mennä? Ajatuksia? Omia suosikkejasi?

Kaksi edellistä kesää olen pörrännyt kaukomailla. Tulevan pysyn Euroopassa. Moni maa on vielä aikuisiällä näkemättä, vaikka olen niissä pentuna käynyt. Olen lapsena perheen kanssa telttaillut pitkin Itä-Eurooppaa, mutta muistikuvat ovat vähäisiä, melkeinpä olemattomia. Toisaalta haluan myös juhlamatkalle Italiaan. Tuleva on 20. kertani siellä. Kaikesta tästä syntyi ajatus parin kuukauden roadtripista, joka alkaisi Turkista ja päättyisi Puolaan, josta sitten lentäisin kotiin. Road trip on ehkä kohdallani vähän kyseenalainen ilmaus, onhan aika todennäköistä, että lennän ainakin pidemmät siirtymät, mutta road trip kuulostaa seikkailulliselta ja trendikkäältä, eikö?

Turkissa olen ollut lukioikäisenä pari kertaa etelässä rantalomalla, aikuisena Istanbulissakin. Suomalaistenkin suosimat massaturismikohteet ajattelin jättää väliin, mutta nähdä tuntemattomampia rantakohteita, Unescon maailmanperintökohteita ja Kappadokian. Kappadokiassa olin 19-vuotiaana, ja se oli minusta silloin ehkä tylsintä maailmassa. Onneksi ihmisellä on mahdollisuus kehittyä ja muuttaa mieltään. Olen viimeiset pari vuotta haaveillut kuumailmapallolennosta Kappadokian yllä ja nyt aion sen tehdä.

skannaaminen0009

Marmaris vuonna 1992. Näissä skannatuissa paperikuvissa alkaa olla jo nostalgiameininkiä.

skannaaminen0008

skannaaminen0003

Göreme 1993. Ylioppilaskirjoitukset takana, lakkiaiset ja elämä edessä. Ai jestas, minäkin olen joskus ollut nuori.

skannaaminen0002

Ja nämä aivan huikeat maisemat olivat minusta silloin ehkä maailman tylsimpiä. Harmittaa, että turistimäärät ovat noista ajoista nousseet huimasti ja autenttisuus siinä samassa kärsinyt pahimmillaan eksponentiaalisesti.

Kroatiasta olen nähnyt aika paljon etelää, joten nyt suuntaan pohjoiseen. Melkein kaikissa eurooppalaisissa pääkaupungeissa olen käynyt, mutten Zagrebissa. Korjaan tilanteen. Kuulin pikkuisen Istrian niemimaan Pohjois-Kroatiassa olevan kaunista, kuin Kroatian Toscana. Sinne siis. Ja Plitvice. Olen nähnyt niin paljon upeita kuvia järviseudusta, että haluan nähdä sen myös omin silmin.

Kroatia 008

Trstenikissä meillä oli viikon asunto. Vuosi taitaa olla 2008.

Kroatia 036

Italia on vielä vailla suunnitelmia. Tiedän vain haluavani pysytellä meren äärellä, koska jatkan matkaa Manner-Eurooppaan ja näen seuraavan kerran meren vasta lentokoneen ikkunasta viimeisellä etapilla kohti kotia. Saatan ainakin joutua menemään kahdeksannen kerran Venetsiaan edes muutamaksi päiväksi. En oikein osaa mennä Pohjois-Italiaan menemättä tapaamaan rakkaimpaani. 

Venetsia 2010 038

Venetsia 2010 027

Onko sinulla vinkkiä erityisen ihanasta merenrantapaikasta Italian itärannikolla, maan pohjoisosassa? Kovin kauas etelään en ehkä lähtisi, koska jatkan matkaani pohjoiseen. Toisaalta kyllähän parissa viikossa ehtisi vaikka minne…

Seuraava kohde on Tsekki. Olen nähnyt Prahan. Olen pitänyt Prahasta. Mutta tiedän, että Tsekki on muutakin. Nyt haluan sitä jotain muuta. Kun tutkin erilaisia Tsekin turismiin liittyviä nettisivuja, huomasin, että hyvinkin tarvitsen 1,5 – 2 viikkoa tännekin. Siellä on niin ihania vanhoja pikkukaupunkeja ja vähän isompiakin, toista kymmentä Unescon maailmanperintökohdetta, joita suinkaan en aio kiertää kaikkia, on kaunista luontoa.  

Muutama vuosi sitten tekemämme Itä-Euroopan kierros opetti, että esimerkiksi Bulgaria on ihan mieletön matkailumaa. Haluan löytää jotain samanlaisia WAU-elämyksiä siis Tsekistä mutta myös Puolasta, jonne jatkan Tsekin jälkeen.

Ensisijainen suunnitelmani oli nähdä ainakin Krakova, mutta koska osun huudeille elokuun alussa, sieltä on paras pysyä poissa. On käynnissä jokin suuri festari, jolloin majoituskapasiteetti on aikalailla käytössä. Niinpä menen ainakin Vroclawiin, toiseen vuoden 2016 kulttuuripääkaupungeista. Zakopaneen tahtoisin ajelemaan Segwaylla, eikä kansallispuisto Tatravuorillakaan luultavasti olisi hullumpi paikka vähän ulkoilla. Viikossa epäilemättä ehdin nähdä muutakin. Sen verran (ainakin) viivyn Puolassa. Maa on vain niin iso verrattuna vaikka Tsekkiin, että välimatkat mietityttävät. Onneksi aikaa suunnitella on vielä muutama kuukausi. 

P1070809

Kuvalainasta kiitos: Panunmatkat.com

P1080014

Kuvalainasta kiitos: Panunmatkat.com

Onko sinulla must see -paikkoja Tsekissä tai Puolassa? 

Kun kesä vaihtuu syksyksi, palaan Italiaan, mutta vain hetkeksi. Mies, jonka vuoksi palaan Italiaan aina uudelleen, laulaa juuri vain minulle (ja ehkä kymmenelle tuhannelle muulle) Milanossa. Luvassa on tyttöjen prosecco- ja Biagio Antonacci -viikonloppu, mutta se on vasta syyskuussa. Konserttiliput on kuitenkin jo ostettu.

Jotenkin minusta tuntuu, että tästäkin vuodesta on tulossa aika kiva reissuvuosi. Epäilemättä pääsiäisen tienoilla on vielä paettava johonkin. Jos rahat riittävät, ehkä helatorstainkin pitkän viikonlopun voisi hyödyntää johonkin minimatkaan. Koko pitkä syksykin on vielä suunnittelematta, mutta sen ehtii. 

Next Post:
Previous Post:
There are 12 comments for this article
 1. Avatar
  Anna / Muuttolintu at 08:44

  Barcelona on ihana, hyvä että annat sille toisen mahdollisuuden! Vinkkejä.. En tiedä missä oot käynyt aiemmin, Gaudit on varmaan kahlattu. La Boqueria -tori?Ja Montjuicin kukkulalle oli kiva lenkkeillä. Jos tykkäät tapaksista Quimet & Quimet on hyvä paikka.
  Me haaveillaan myös Kroatiasta ja Turkista kesälle, mutta varmaa ei ole edes suunnataanko Eurooppaan ollenkaan. Kuumailmapallolento Kappadokian yllä on kyllä bucket listalla, oon nähnyt niistä kuvia ja näyttää ihan mielettömältä!

  • Avatar
   Annika Author at 09:15

   Tosi ristiriitaisilla fiiliksillä lähden Barcelonaan. Kiva on lähteä reissuun, kiva on päästä pois sateesta, elellä leppoisasti vaikkakin töitä tehden. Vilkaisenpa, mikä on tuo tori. Jollain kukkulalla olen ollut köysiradalla. Mitään muistikuvaakaan ei ollut, mutta valokuvat paljastivat. 🙂

 2. Avatar
  Annemaria/Samppanjaa muovimukista at 10:25

  Onpas kiinnostavia kohteita sulla tiedossa. Mielenkiinnolla odottelen kokemuksiasi. Itselleni Barcelona on useilta reissuilta melko tuttu ja tykkään siitä tosi paljon. El Bornen vanhankaupungin osa on mun lemppari (tosin sellaiseen aikaan kuten talvikuukausina, jolloin siellä on rauhallisempaa). Alueelta löytyy hyviä rafloja ja viihtyisiä viinibaareja. Oma suosikkini on Llamber. Hyvää ruokaa, kiva miljöö ja ystävällinen palvelu. Myös Gracian kaupunginosa, joka tunnetaan taitelijakaupunginosana, on viehko. Saattaisit tykätä myös vähän elitistisestä Sarrian alueesta.

  • Avatar
   Annika Author at 15:03

   Tosiaan menen ensi viikolla, eli turistilaumoja ei ehkä arkena ole, mikä on pelkästään hyvä juttu. Kiitos noista kaupunginosavinkeistä! Menen ehdottomasti tutustumaan – siihen elitistiseenkin. 🙂

 3. Avatar
  Mika / Lähtöportti at 10:51

  Hyvältä kuulostavia suunnitelmia taas kerran! Toivottavasti Barcelona kolahtaa tällä kertaa. Itse haluaisin palata sinne Carlos Ruiz Zafónin kirjoissa mainittuja paikkoja tutkimaan. Nuo kirjat kun on melkoisia kiertoajeluita hämyisessä Barcelonassa. En kuitenkaan tiedä onko Els Quatre Gats -kahvilasta, Ateneon kirjastosta ja satunnaisista kadunpätkistä tai aukioista paljoa iloa, jos ei ole lukenut Zafónia.

  Hyvää 20. Italian-matkaa vaan, itselleni seuraava on ”vasta” neljästoista. Tuolla mainitsemallasi rannikolla olen käynyt vain Triestessä ja Venetsiassa. Itse palaisin mielelläni suolattoman veden äärelle Lago Maggiorelle, mutta se on jo aika sivussa Tsekkiin päin mentäessä. Ehkä sitten Milanosta pikaisesti proseccolle Stresaan?

  Lähdin itsekin Istriaan Toscana mielessäni. Istria on kuitenkin Istria ja Toscana on Toscana. Viinitiloja, kukkuloita ja muutenkin mukavia maisemia molemmissa kyllä on. Sisämaasta suosittelen erityisesti pientä kukkulakaupunkia Motovunia ja rannikolta Rovinjia. Rovinjista ja Plitvicestä on postaukset omassa blogissakin.

  Messuilla jo vähän haaveilin Tsekin-kierroksesta. Odotan mielenkiinnolla juttujasi sieltä, kun oma reissu ei ehkä mahdukaan tälle vuodelle. Instagram-tuttuni muuten järjestää opastettuja kierroksia Brnossa (feellocal.cz).

  • Avatar
   Annika Author at 15:07

   Minä en ole kokenut Toscanaa kovin ihmeellisenä. Ei osunut kohdalle niitä ihania maisemia, joita kaikkialla hehkutetaan. Niinpä uskon Istrian olevan hyvä kokemus. En ainakaan vertaile. 🙂 Kiitos pikkukaupunkivinkeistä. Jos ajelen autolla (luultavasti ajelen), ovat pikkukaupungit helposti saavutettavissa.

   Italian järvet ovat kauniits. Comolla olen ollut pari kertaa, Maggiorella enemmän Sveitsin puolella ja viimeksi Lago d’Iseolla. Nyt on kova kaipuu meren rannalle.

 4. Avatar
  Ansku BCN at 11:11

  Kuten jo FB:ssäkin sanoin: Tervetuloa Barcelonaan :)! Laita viestiä, jos ehdit vaikka kahville(cavalle)! Barcelona on maailman ihanin kaupunki, jos vain välttää Ramblat ja muut turistipaikat!

  New Yorkin reissusta olen hyvin, hyvin kateellinen! Salaa toivoin joululahjaksi lentoja NYCiin, mutta olisi kai pitänyt tajuta selkeämmin vihjata toiveesta pukin apulaiselle, hmph. Oma vika, pitää kai ostaa lennot ihan itse. Vinkkejä en osaa juurikaan antaa, sillä tuttuja ovat lähinnä ne suosituimmat paikat, mutta tykkäsin kyllä New Yorkin (ilmaisesta) kaupunginmuseosta, jossa oli reissuni aikaa mielenkiintoisia vaihtuvia näyttelyjä. Kaupunginmuseot ovat aina to do -listallani, kun käyn uudessa paikassa!

  Ja Zakopane on kiva! Ja Italian rannikolla Trieste! Ja Krakova! Ja kaikki muutkin! Kääk, en kestä, niin paljon hienoja paikkoja!

  • Avatar
   Annika Author at 15:09

   Nämä Nycin lennot tulivat aika puskista. Olin lentokentällä matkalla Budapestiin ja googlailin lentoja noin niin kuin ajan kuluksi kentällä. Loistotarjous ja puhelu kotiin. Siitä se sitten lähti. Ihan ei mennyt kuin Strömsössä mikään näissä kennoissa, mutta lopputulos kiitettävä: menossa ollaan

   Lasi cavaa, miksei parikin, mahtuu jokaiseen matkaohjelmaan! Että kiitos, mielelläni!

 5. Avatar
  Reissu-Jani at 19:44

  Tässä suosikkipaikkoja:
  Kroatia : Istrian niemimaa – Rovinj ja pienet “kukkulakaupungit”
  Puola : Krakowan vanha kaupunki, ja samalla ahdistava Auswitchin keskitysleiri ja uskomaton Wieliczkan suolakaivos. Suosittelen myös käyttämään samalla 3-4 päivää Zakopanessa ja samalla kertaa kiertämään Slovakian pohjoisosia eli Tatra-vuoristoa.
  Tsekki : Cesky Krumlov – pieni keskiaikainen kaupunki.
  Bulgaria: Plovidin vanha-kaupunki sekä Veliko Tarvono – unohtamatta Pirin vuoristoa.

  En tiedä oletko kiinnostunut Romaniasta, mutta Transylvania on aivan mahtava paikka; Brasov, Sighiasoara (tämä on suosikkini Romaniassa) sekä Sibiu unohtamatta aivan uskomattoman hienoa vuoristotietä Transfagarasan highwayta. Sekä tietysti ne saksalaiset linnoituskirkot pienissä kylissä, joissa aikaa tuntuu pysähtyneen.

  • Avatar
   Annika Author at 20:19

   Hei, vissiin et ihan lukenut postaustani. 🙂 Nuo Bulgarian paikat on jo nähty eikä koko maa ollut nyt suunnitelmissa, kuten ei ollut Romaniakaan. 🙂 Krakovaankin sanoin, etten mene tapahtuman ja ruuhkien takia. 🙂 Mutta kiitos kukkulakaupunkivinkistä ja suolakaivoksesta. Pitää tutkia. Tatravuoristo ja Zakopane olivatkin jo mukana suunnitelmissa.

 6. Avatar
  Jane / Lomaunelmia ja unelmalomia at 01:38

  Voi vitsit ja Barcelona on mun ehdottomia lempikaupunkejani! Olin siellä tammikuisen viikon ihan liian monta vuotta sitten ja haluaisin kovasti palata 🙂 Olet varmaan kaikki Gaudin ihanuudet jo käynyt läpi, tunnustaudun faniksi ❤
  Köysirata menee ainakin Montjuicille, kävit varmaan siellä. Sinne kannattaa mennä illalla katsomaan suihkulähde-esitystä. Espanjalaiseen kylään en ehtinyt, sinne suuntaisin ensi kerralla. Picasso-museo oli myös jees, jos taide kiinnostaa?

  Kroatiassa olen käynyt ala-asteikäisenä, Plitvicessakin, ja paperikuvat albumissa silloiselta Jugoslavian lomalta ovat kyllä sellaisia että kannattaisi palata 🙂 Harmillisen vähän muistan koko reissusta, parhaiten kuuman laivaristeilyn ja kauniin Dubrovnikin. Hotellimme oli Opatijassa, sekin oli kaunis. Kroatia ja Slovenia meilläkin on tämän kesän suunnitelmissa, vähän pidemmäksi aikaa ja omalla autolla. Sitä ennen on toiveissa kevät Toscanassa johon jäi kaipuu Firenzen päiväreissulta, sekin vuosia sitten. Haluaisin vuokrata Airbnb’n kautta talon joksikin aikaa ja ikään kuin elää arkea siellä, asettua hetkeksi.

  Ihania suunnitelmia sulla kaiken kaikkiaan 🙂

  • Avatar
   Annika Author at 11:07

   Tiedän melkeinpä itseni, että jos ulkona kaunis ilma ja loma lyhyt, en tule museoihin menneeksi. Mutta Picasso hyvä pitää mielessä mahdollisen sateen varalle. Park Güell jäi viimeksi katsomatta, joten siitä annos Gaudia. Ja tokihan käyn katsomassa, onko Sagrada Familia yhtään edistynyt kahdeksassa vuodessa. 🙂

   Sinulla ihan mielettömiä suunnitelmia. Melkein olen kade. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.