Type and press Enter.

Avoimin mielin Yangoniin

Huonosti olin valmistautunut Myanmarin kohtaamiseen. Toisaalta oli kiva olla täysin vailla odotuksia. Vailla mitään varsinaista lähdettä olin päätellyt maan olevan kuin Thaimaa, mutta köyhempi. Joitain kuvia olin nähnyt, mutta ne olivat lähinnä tunnetuimmista nähtävyyksistä. Niissä pagodojen kulta kiiltää, mutta tuskin tavallisen kansalaisen elämä täällä kimaltaisi, kun vuoden keskiansio on jotain 500 dollarin tietämillä. En osannut yhtään ajatella, mitä pitkä sulkeutunut aika olisi maalle tehnyt. Jostain mies oli lukenut, että rahaa kannattaa vaihtaa kadulla, kuin ennen vanhaan markat rupliksi, ja että kansainväliset luottokortit käyvät vain meidän hotellissamme (sattumaa). Näihin tietoihin nähden oli aika yllätys nähdä valtavat Master Card – mainokset lentokentällä (ja kuulla hotellilla suositus, mistä valuutanvaihtopisteestä saa parhaan kurssin).

Bangkok ja Yangon 333

Bangkok ja Yangon 355

Bangkok ja Yangon 340
Sule pagoda
Bangkok ja Yangon 352
Kädestä ja tarot-korteista ennustaminen on suosittua.

Bangkok ja Yangon 372

Aikaero taas teki yöllä nukkumisen hankalaksi. Haaveilin päivästä leppoisasti pikkuruisella uima-altaalla, kunnes aloin vähän selata nettiä ja katsoa karttaa. Hyvän tähden, eihän täällä jouda makailla!

Lämpötila kohosi 36 – 37 asteeseen. Matkalla lentokentältä huomasin, että paljaita polvia ja olkapäitä ei naisilla näkynyt, joten ihan kevyimmissä vaatteissakaan ei auttanut liikkeelle lähteä. Yhdessä pagodassa näimme ohjeet pukeutumiseen. Ei muuten sanottu, mitkä kohdat pitää olla peitettynä. Ainoastaan sortsit olivat kielletyt. Jalkojen tulee olla paljaat, ja alusvaatteet täytyy olla, mutta ne eivät saa näkyä. Luontevimmalta tuntuu, minusta ainakin, olla olkapäät ja polvet piilossa toisten pyhillä paikoilla.

Hotellin consiergen suositusten mukaan valitsimme sekä rahanvaihto- että ruokapaikan. Nyt on nähty tosielämässäkin salkullinen rahaa. Jonossa edessämme seissyt mies lappasi salkustaan tiskille nipuittain seteleitä. Kuminauhalla sidotuista setelinipuista muodostui oikeasti kaksin käsin siirreltävä röykkiö. Kasat vaihtuivat siistiin pinoon dollareita. Kymppitonnin sai tuomalla noin yhdeksän miljoonaa paikallista.

Bangkok ja Yangon 365

Bangkok ja Yangon 374

Bangkok ja Yangon 373

Katukeittiöitä näkyi kaikialla, mutta varsinaisia ravintoloita vähän. Suosituksesta etsimme Monsoonin, joka oli pitkähkön kävelymatkan arvoinen. Puitteet olivat vaatimattomat, jotenkin siirtomaatyyliset, mutta ruoka hyvää. Kävimme myös 50th streetissä, jossa olisi voinut unohtaa, missä on. Niin kansainväliseksi paikka oli sisustettu. Vain myanmarilaiset viinit kielivät sijainnista. Pakkohan listan ainoaa valkoviiniä oli tilata, vaikka chileläistä olisi saanut happy hourin vuoksi halvemmalla. Niin merkillisiä juomia olen viininä saanut, etten enää olisi edes hätkähtänyt, mutta tämä ei ollut ollenkaan huonoa.

yangon1
50th street

Auringon laskettua oli paras ottaa taksi hotellille. Kaupunki on iltaisin pimeä. Katuvaloja ei juuri ole, mutta liikenne on vilkasta ja jalkakäytävät kuoppaisia. Liikenteessä muuten hämmentää se, että suurimmassa osassa autoja ratti on oikealla puolella, mutta liikenne ei suinkaan ole vasemmanpuoleinen vaan samansuuntainen kuin meillä.

Jotain viihdykettä piti keksiä myös illaksi. Hyvä ajatus hemmottelusta hotellin (Park Royal) spassa päättyi pettymykseen. Perinteinen myanmarilainen öljyhieronta on kyllä rentouttavaa, nukahdinkin hetkeksi, mutta urheiluhierojaan tottuneelle hoito on lähinnä sivelyä. Kehon nesteet lähtivät hyvin liikkeelle, mutta jumissa oleva niska-hartiaseutuni oli enemmän jumissa käsittelyn jälkeen. Alueen lihaksiin ei edes koskettu, mutta makuuasento vatsallaan, pää tyynyllä on omiaan lisäämään kiristyksiä entisestään. Jalkahieronta oli kuulemma hyvä.

Ensimmäisen päivän jälkeen vaikutelma Yangonista on positiivinen. Olen kai oppinut sulkemaan silmäni köyhyydeltä ja katsomaan paikoista vain kaiken kauniin. Kerjäläisiä katukuvassa on varsin vähän, kulkukoiraongelma ei ole paha, mutta rakennuskanta on paikoin hurjaa. Kaikesta huolimatta tässä kaupungissa on jotain erityisen hurmaavaa.

Bangkok ja Yangon 376

yangon
Botataung on harvoja pagodoja, joihin pääsee sisälle. Kullan kimallus häikäisee! Täällä sanotaan säilytettävän myös tupsua buddhan hiuksia. Munkki sitoi meille kolmiväriset nauhat käteen tuottamaan onnea.

Bangkok ja Yangon 423

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.