Type and press Enter.

Angkor Wat ja ne vaikuttavammat temppelit

Olenko maailman ainoa ihminen, joka nähtyään Angkor Watin toteaa, että ei tämä nyt ihan maineensa veroinen ole? Angkor Wat on temppeli, yksi yli tuhannesta Khmer-valtakunnan muinaisen pääkaupungin temppelistä tai sellaisen rauniosta, joka jostain syystä mainitaan aina, kun tästä Unescon maailmanperintökohteesta puhutaan tai ehkä ylipäätään upeimmista temppeleistä maailmalla. Se on maailman suurin uskonnollinen rakennelma, mutta suurin ei aina ole kaunein. Tulin Siem Reapiin neljäksi yöksi, jotta toisaalta ehtisin nähdä temppeleitä kylliksi, mutta toisaalta myös voidakseni ottaa ihan rauhassa välillä, jos siltä tuntuu.

Kaksi päivää niitä kiertelin ja yllätyin, kuinka erilaisia ne olivat. Siksi ei voi puhua varsinaisesta temppeliähkystä edes, koska jokainen oli arkkitehtuuriltaan niin erilainen. Mutta kaikki ovat muinaisia, vaikka niissä edelleen jossain määrin uskontoa harjoitetaan. Samanlaista kullan kimallusta ei ole, kuin vaikkapa Shwedagonin temppeleissä Yangonissa.

Angkor Wat

Pelkäsin, että kun näen Angkor Watin ensimmäisenä, muut temppelit eivät tuntuisi enää miltään. Että se tyhjentäisi pajatson kerralla eikä mitään nähtävää oikeastaan enää olisi. Olin ladannut siihen valtavat odotukset – jotka eivät täyttyneet.

Tuktuk-kuski sanoi minulla menevän pari tuntia, koska Angkor Wat on niin suuri. En uskonut olevan mahdollista viettää missään nähtävyydessä niin kauaa, mutta jo matka parkkipaikalta portille vei vartin. Ei kaksi tuntia edes riittänyt. Temppelialue on valtava, siellä on hulluna ihmisiä, joten valokuvan saamiseksi vaikka ilman viittäkymmentä kiinalaista voi joutua aika pitkiäkin aikoja odottamaan.

Angkor Wat vaatii mielikuvitusta. Sen näkeminen entisessä loistossaan, asettaminen aikansa kontekstiin lisää toki sen vaikuttavuutta. Mutta kovaääniset aasialaisturistien laumat syövät fiilistä. He tulevat temppeleille kuin teemapuistoon. Vaikka en uskonnollinen olekaan, haluaisin uskonnolliset pyhätöt rauhallisina ja seesteisinä. Ehkä tässä on yksi syy, miksi Angkor Wat ei tehnyt niin vaikutusta. Siellö ei päässyt fiilikseen.

Aurinko paistoi, lämpötila oli siinä 35, ei tuulen virettäkään. Hetken jo ajattelin olla jonottamatta ja kiipeämättä jyrkkiä portaita Bakaniin, keskustemppeliin, Angkor Watin tärkeimpään pyhättöön. Toisaalta arvelin, että tänne en enää palaa, joten kerralla on katsottava se, mitä aion. Bakanissa tuli jotain rauhallisempiakin hetkiä. Silloin istuin alas hetkeksi. Jotain taianomaisen rauhoittavaa paikassa silloin oli. Vasta silloin tunsin, että Angkor Wat sittenkin merkitsi jotain myös minulle.

Angkor Wat

Angkor Wat

Angkor Wat

Angkor Wat

Angkor Wat

Bayon temple

Temppelit ovat usein muurien keskellä, ja siellä sisäpuolella on sijainnut muinainen kaupunki, joka on temppelin ympäriltä tuhoutunut. Bayoniin mennessä jo porttia lähestyessäni minulla oli tunne, että tulossa on jotain vaikuttavaa. Bayon teki heti alkuun suuremman vaikutuksen kuin Angkor Wat. Luulen sen johtuvan täysin uniikista arkkitehtuurista, jollaista en missään ole ennen nähnyt: muurin ornamentit, neljään suuntaan joka tornista katsovat lempeät kasvot, uskomattoman hyvin säilyneitä ihmisfiguureja.

Kiinalaisten temmeltämistä katsoessani mietin, että olisi pitänyt käydä jo 10-15 vuotta sitten, silloin kun Angkorissa oli vielä rauhalllista. Toisaalta silloin en olisi osannut näkemääni vielä samalla tavalla arvostaa. Paljon on maailma tyttöä kasvattanut. Kunpa kerran viikossa vaikka olisi hiljaisten hissuttelijoiden päivä. Lippu saisi vaikka maksaa enemmän, mutta jokaista huutajaa, muureilla kiipeilijää, kuvaussessioillaan ympäristöä hallitsevaa kalautettaiisin selfietikulla päähän.

Bayonissakin on hiljaiset kulmansa, missä voi rauhassa tutkia juttuja, mutta näyttävimmillä paikoilla saattaa joutua pysähtymään pitkäksi aikaa, että hahmottaa väkijoukkojen takaa, kuinka upea paikka oikeasti on. Ehkä olisi pitänyt ottaa opas.  Ehkä oppaan kanssa saisi enemmän irti. Jotain Transformers-elokuvaa on kuulemma kuvattu täällä. Ei ehkä olennaisin tieto, mutta onnistuin jostain keskustelusta kuulemaan.

Bayon temple

Bayon temple

Bayon temple

Bayon temple

Bayon temple

Bayon temple

Ta Prohm eli Tomb rider temppeli

Ensimmäisen temppelipäiväni viimeinen suurista oli Ta Prohm. Sinne käveltiin puiden varjostamaa kujaa. Hetken ilma tuntui helpommalta hengittää. Ta Prohm temppeli on tunnettu Tomb Rider -elokuvasta, ja siitä se on uuden nimenkin saanut. Temppelin erikoisuus ovat muurien ja seinien läpi ja niitä pitkin kasvavat puun juuret, jotka paikoin kiemurtelevat kuin käärmeet temppelin pinnalla. Täällä huomaa vuosisatojen kulumisen. Temppelit ovat monin paikoin raunioituneita, ja kiviröykkiöitä on siellä täällä, luultavasti odottamassa kunnostustöitä, joita eri temppeleillä eri valtioiden rahallisella avustuksella tehdään.  Mutta puiden kasvaminen temppelien seinien läpi tuo vielä enemmän ajan kulumisen tuntua. Näin käy kaikelle, kun luonto saa vallan.

Ta Prohm

Ta Prohm

Ta Prohm

Ta Prohm

Ta Prohm

Ta Prohm

Muita temppeleitä

Jos nuo kolme olivat vaikuttavimmat, on upeita paljon muitakin. Esimerkiksi Banteaylle on pitkähkö ajomatka, mutta matkalla näkee kaunista maaseutua, koulusta kotiin pyöräileviä nuoria ja muutenkin paikalliselämää.  Phnom Bakhengilla on kuulemma parasta käydä ihailemassa auringonlaskuja, mutta parhaat auringonlaskut ovat huhti-toukuussa. Minulla oli joka ilta niin pilvistä, että en lähtenyt illalla uudelleen temppelikierrokselle. Ta Som temppelilläkin luonto on tullut osaksi pyhiä rakennuksia, kun puut kasvavat temppeleiden ympärillä. Kuski pysäytti monenlaisten muidenkin kohdalla. Oikeastaan vain yksi ei ollut minusta kovin kiinnostava, oli niin pahasti kärsinyt, mutta kaikissa muissa oli jotain, mikä teki ne ainutlaatuisen kauniiksi, temppeliarkkitehtuurin helmiksi, jokaisen omalla tavallaan. Tässä vielä temppelifriikin satunnaisia kuvia Angkorin temppeleistä. 

Temples of Angkor

Temples of Angkor

Temples of Angkor

Temples of Angkor

Temples of Angkor

Temples of Angkor

Temples of Angkor

Temples of Angkor

Temples of Angkor

Temples of Angkor

Temples of Angkor

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

16 comments

 1. Onhan hienoja kuvia! En ole koskaan noissa paikoissa käynyt, mutta muistan jo nuorena nähneeni kuvia kasvillisuuteen ja juurakoihin lomittuvista temppeleistä, ja ne todella kiehtoivat mielikuvitusta.

  Rauhallisuutta arvostavana ymmärrän, miten vastenmielistä on ryysätä turistimassojen keskellä nähtävyyksissä kunnon hellekelissä. Tulee mieleeni kuuman helteinen Rooma ( +38 – +40 C) ja kesän pahin turistisesonki. Siinä oli jonkin verran haastetta pohjoisen tytölle.

  1. Kuinka ihana olisi kierrellä juuri vaikka tällaisia temppeleitä kaikessa rauhassa, mutta Angkorissa se lienee mahdotonta. Kiinalaisturistit ovat nyt vallanneet sen, ja kymmenien ihmisten laumoissa kulkiessaan täyttävät kaikki paikat aika tehokkaasti. Paikoin jaksoin ottaa maltilla, ottaa aikani, odottaa, että näin jotain kunnolla. Nuo kolme temppeliä, jotka esittelin nimeltä, olivat ruuhkaisimmat. Muut olivat rauhallisempia, vaikkakaan eivät yhtä näyttäviä. Toisaalta ne, joista sai nauttia rauhassa, muodostuivat ehkä rakkaimmiksi, koska niitä saattoi tutkia rauhassa.

 2. Taisit harmillisesti sattua vähän väärään aikaan pääpaikoille – itse sain kuljeksia Angkor Watissa rauhassa turistiröykkiöiltä aamuvarhaisella kun kaikki turret oli kerääntynyt vesilammikon ympärille odottamaan auringonnousua. Mutta onhan tuo valtava ja siinä mielessä vakuuttava koko temppelialue, niin paljon erilaisia paikkoja ja tunnelmia sieltä voi löytyä. Mutta se helle, huh, tuli kyllä hikoiltua vaikkei aurinko oman vierailuni aikana paljon esiin pilkahdellutkaan! 🙂

  1. Olinkohan liian myöhään? Toisaalta minulle sanottiin, että temppelit aukeavat jotain tyyliin kasilta, eli auringonnousun aikaan olisi pitänyt jäädä ulkopuolelle haaveilemaan. En tiiä. Mutta ihan hulluna oli väkeä. Ja hikeä. 🙂 Angkor Wat itsessään oli minulle jopa vähän pettymys, mutta lähes kaikki muut olivat kyllä ihan mieletyömiä. Todellakin niin erilaisia. Miten voi noin monenlaista temppeliarkkitehtuuria ollakaan!

 3. Onneksi on tullut kouluttaa nuo upeat paikat ennen Kiinalaisten ja Venäläisten invaasiota. Sääli katsella tosiaan kun kyseisissä paikoissa vain raha on tärkeää.. liikaa ihmisiä päästetään alueelle.väkeä tuhansia selfie tikkuineen joka metrin päässä. Auringonnousun aikaan hiukan vähemmän.

  1. Olisi tosiaan kiva, jos väkimäärää vähän rajoitettaisiin, mutta en tiedä, miten sen tekisi. Se vaikuttaisi niin paljon kaikenlaisten ihmisten elinkeinoon Siem Reapissa. Jotenkin sitäkin on pakko ajatella. Mutta toisaalta Unesco-kohteen kulttuuriperintöäkin pitää vaalia, ja se uhkaa kyllä tuhoutua, jos tuollainen määrä väkeä kiipeää temppeleillä vuosittain.

 4. Päräytin Angkor Watille keskipäivän kuumuudessa, ja porukkaa oli todella vähän. Ei jonoa rappusiin tai mitään. Olin myös jättänyt Angkor Watin viimeiseksi temppeliksi, ettei se tyhjennä pajatsoa 🙂 Mutta vaikka se ihmeellinen onkin, niin tykkäsin Ta Phromista ja Bayonista molemmista enemmän. Niillekin suuntasin keskipäivällä, ja oli todella hiljaista, ihan yllätyin. Keskipäivällä etenkin Ta Phrom on hyvä paikka vierailla, koska puiden varjot suojaa kuumuudelta. Ei tullut temppeliähkyä minullakaan, päinvastoin, surkuttelin sitä, ettei ollut enemmän aikaa Siem Reapissä. Sehän on mukava paikka muutenkin. Täytyy mennä takaisin, tuolla Angkorin alueella on niin paljon nähtävää.

  1. Minä olin Angkor Watissa ensimmäisenä. Pelkäsin, että mikään ei sen jälkeen tunnu enää miltään. Onneksi näin ei ollut. Olisi ollut inhottavaa pari päivää juoksennella temppeliltä toiselle ja todeta, että nyt on paras nähty, ei kiinnosta enää mikään. Jotenkin esimerkiksi tuo, missä on apinapatsaita (valitettavasti en enää muista nimeä), oli ihastuttava. Hyvin säilyneet yksityiskohdat olivat lumoavia.

 5. Mahtavia kuvia olet saanut ihmispaljoudesta huolimatta. Noita temppeleitä jaksaisi ihailla varmaan loputtomiin, täynnä kiehtovia yksityiskohtia. Joskus vielä tuonne 🙂

  1. Pienemmillä temppeleillä oli vähemmän ihmisiä. Ne olivat monella tavalla kiehtovampiakin. Monilla temppeleillä oli ihan mielettömiä yksityiskohtia. Osa oli säilynyt ihan uskomattoman hyvin. Niitä tosiaan jaksoi helposti tutkia pitkään!

 6. Aika hyvin olet kyllä saanut kuvista muut turistit rajattua pois! Ei välity ruudun toiselle puolelle ollenkaan tuo valittamasi turistien paljous. 🙂 Mekin ajateltiin mennä Angkor Watiin heti sen avautuessa ruuhkien välttämistä silmällä pitäen, mutta taitaa olla turha luulo.. 😀

  1. Juu ei auta mikään ajankohdan valinta, tai ei ainakaan kesällä auttanut. On mulla kuvia, joissa ihan hulluna ihmisiä, mutta en halunnut niitä käyttää. Nuo kolme nimeltä mainitsemaani olivat ihan pakattuna väkeä. Muualla oli paaaaljon väljempää ja saattoi olla ihan rauhassa, ei tarvinnut odottaa kuvan tyhjenemistä. Mutta nyt kun tiedät, mitä odottaa, osaat ehkä suhtautua paremmin kuin minä, joka ahistuin kiinalaisten tulvasta.

 7. Angkor Watista olen usean vuoden ajan haaveillut, mutta vielä en ole sinne ennättänyt. Olen jotenkin automaattisesti ajatellut, että siitä on varmasti aika vaikuttunut, mutta noinhan siinä ihan varmasti voi kyllä käydä, että tunnelma pilaantuu valtavista turistimassoista. Pitääpä yrittää suunnitella visiittiä jotenkin niin, ettei osuisi pahimpien ruuhkien aikaan, sitten kun sen aika joskus tulee. Mutta eivät nämä aina sittenkään hetkauta, vaikka olisivat maailman kuuluisimpien nähtävyyksien joukossa. Minua Taj Mahalin näkeminen sykähdyttänyt, vaikka olihan se kaunis, mutta siinäpä se. En tiedä, vaikuttiko asiaan se, että olimme päättäneet panostaa kokemukseen ja palkkasimme mukaan oppaan, joka osoittautui ihan susipaskaksi rahanhimoiseksi niljakkeeksi, jonka anti käynnillemme oli todella suppea, ja ärsyyntyneinä ja kateellisena kuuntelimme vierestä, kuinka muiden oppaat selostivat paikan taustoja juurta jaksaen. Joka tapauksessa paikka jätti vähän puolikkaan fiiliksen.

  1. Minulla on samanlainen kokemus Taj Mahalista. Se oli hurjan kaunis, mutta siinä se. Kokemusta ei pilannut sysipaska opaskaan, mutta en vain oikein saanut siitä irti. Sama tunne tuli Angkor Watista. Mutta koska temppeleitä on hurjan paljon, jokin niistä epäilemättä tuntuu joltain, jos ylipäätään temppeleistä pitää. Kaikin puolin kaipaan paljon omaa rauhaa. Olen kai suomalaisena tottunut, että tilaa on ympärillä. Haluan rauhassa fiilistellä, ja siihen ei noilla suurimmilla temppeleillä oikein ole mahdollisuutta.

 8. Pakko vielä kommentoida uudelleen, että oletko seurannut tällä viikolla Selviytyjiä telkkarista? Siellä vilahtelee melkein joka jaksossa tuo sama neljään suuntaan katsova patsas/monumentti, joka kuvissasi näkyy 🙂

  1. Enpä ole seurannut. On tosiaan laaja temppelialue, jolla on lukuisia noita neljään suuntaan katsovia. Yrittävät siis selviytyä Kambodžassa. Minusta siellä selviytyy mainiosti, kun katselee temppeleitä ja asuu kivassa hotellissa. Sitten menee rannalle. 🙂