Type and press Enter.

Ihana Pietari on lyhyen Allegro-matkan päässä

Pietari on niin lähellä: 3,5 tuntia junalla Helsingistä. En ymmärrä, miksen ole käynyt pitkään aikaan. Edellisestä kerrasta on 17 vuotta. Silloin olimme työporukalla. Ajelimme tilausbussilla. Ostimme rajalta venäläistä sampanjaa, olin jemmannut kauniit lasit villasukkiin, ja pullot poksuivat itsekseen hotellihuoneen pöydällä. Oi noita aikoja. Silloin näin Eremitaasin ja hotellin ravintolan, lasin ja pullon pohjan. Sen oli näitä matkoja. Muistan, kuinka kauniisti naiset pukeutuivat. Hameita, lyhyitä helmoja, korkoja, sukkahousuja. Kun sain kutsun Pietariin pressimatkalle, ei tullut mieleenkään sanoa ei. Pietari oli houkutellut jo vuosia. Halusin nähdä enemmän. Moskovasta jäi tunne, että Venäjä on matkakohteena liian aliarvostettu.

Pietari

Pietari

Pietari

Pietari

Hyppäsin päivän päätteeksi Helsingin rautatieasemalta Allegroon. Vain 3,5 tuntia ja olisin perillä. Olin niin fiiliksissäni. Suoraan asemalta taksilla katsomaan Joutsenlampea. Mikä ihana tapa aloittaa Pietarin-matka! Mutta toisin kävi: en saanut enää lippua iltapäiväjunaan. Missasin baletin. Melkein itkin lippuluukulla, mutta ei auttanut. Ei tule kyynelistä lisävaunua. Pietari on pop. Tai Helsinki. Suurin osa ainakin omassa vaunussani oli venäläisiä palaamassa kotiin.

Pietari

Pietari
Julkijuopottelu on kielletty. En vain oikein tiedä, kuinka hyvin paperipussilla pystyy viinipullosta juomista kätkemään.

Pietari

Pietari

Rakastuin kaupunkiin noin kello 7.45 lauantaiaamuna, kun lähdin pienelle aamukävelylle ennen aamiaista. Hotelli Domina Prestige tarjosi hyvät unet violetissa huoneessa. Aamiaisella sai skumppaa ja lettuja. Voiko ihminen muuta tarvita? Näin Iisakin kirkon. Näin miten Pietari alkoi heräillä lauantaiaamuun. Näin ihania kauppoja, jotka – ehkä onneksi – olivat vielä kiinni. Rakkauslukkoja, jälkiä illan bileistä, Ladan, monta Ladaa, luksushotellin edustan mustat autot. Oli syksyinen viima. Silmät vuotivat tuulesta. Mutta jo sinä aamun hetkenä tajusin, että palaan takaisin mitä pikimmin. Ja vähän myöhemmin huomasin, että naiset ovat muuttuneet: minihameet ja korot olivat harvassa. Voi Pietarin kaunottaret, miksi olette muuttumassa läntisen maailman mukaan farkkutytöiksi?

Domina Prestige Pietari
Hyvää yötä…
Domina Prestige Pietari
… ja huomenta.

Pari vinkkiä, kun suunnittelet Allegro-matkaa

(Älä tee kuten minä tein, vaan kuten minä sanon -neuvoja)

– Ajoissa ostettuna junaliput ovat edulliset: halvimmillaan 29 euroa suuntaansa. Mutta mitä lähempänä matkustusajankohtaa ostaa, sitä enemmän saa maksaa.
– Harmittava kustannusten nostaja on Venäjän viisumi, josta itse maksoin matkatoimiston järjestämänä 84 euroa. Koska matkani varmistui sen verran myöhään ja koska en enää luota postin ripeään kulkuun, en uskaltanut käyttää Neva Toursia, jonka kautta hankin viisumin viimeksi.
– Junalippua ostaessa pitää olla passi mukana. Kuulin, että pitäisi olla myös viisumi, mutta näin ei ole. Sen voi hankkia. myöhemminkin. Koska minulle tuli kiire hankkia viisumi, passini oli lähetystössä, enkä voinut siksi mennä lippuostoksille ajoissa matkani varmistuttua. Sain viimeisen paikan junaan, johon en edes halunnut, mutta aiempi oli täynnä. Suosittelen lämpimästi ajoissa toimimista.  
– Ykkösluokassa on todennäköisesti väljempää kuin kakkosessa. Siellä lipun hintaan kuuluu myös kevyt ruoka.
– VR:n sivuilta on linkki taksipalveluun, jonka koin todella käteväksi. Tiedän, että sitä kautta joutuu maksamaan ylihintaa vaikka Überiin verrattuna, mutta puolilta öin saapuessani ei tuntunut siltä, että olisin halunnut venäjää taitamattomana alkaa keskustella hinnoista nahkatakkimiesten kanssa Pietarin pimeydessä. Vartin matka maksoi 11 euroa. (Tilaaminen on helppoa, jos tietää aseman olevan Finljandski vokzal.)
– Ja kun on aika palata kotiin, huomaa, että asemalle on kaksi sisäänkäyntiä. Allegro lähtee siltä toiselta, ei pääovien takaa.
– Junassa on myös valuutanvaihtaja. Kuulin kurssin olevan junassa ihan hyvä. Itse vaihdoin Forexissa ja otin takkiin 10 prosenttia.

Allegro

Allegro

*Yhteistyössä VR

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

28 comments

 1. Kiva kuulla sun fiiliksiä Pietarista, kun itsekin ollaan suunnittelemassa ensimmäistä reissuamme sinne suunnalle! Me kyllä aloitettiin meidän reissujärjestelyt nimenomaan junalippujen ostamisella, eikä olla hoksattu mitään haittaa siitä. Käytiin juuri jättämässä viisumihakemukset rustravelin toimistoon, eikä heidänkään mukaansa asialla ole mitään väliä.

  1. Kiitos tarkennuksesta, eli ostaessa tarvitaan vain passi, ei viisumia? Koska passia katsottiin.

   Seuraavassa postauksessa tulee monenlaista vinkkiä Pietariin. Tässä vasta fiilistelin. Mutta kyllä, tykkäsin tosi paljon!

 2. Tänä vuonna tuli käytyä Pietarissa parikin kertaa. Junalla matkustus oli yllättävän mutkatonta ja nopeaa. Mun on vieläkin vaikea käsittää, että olen täältä Etelä-Karjalasta nopeammin Pietarissa kuin Helsingissä 😊. Pietari on ennen kaikkea kiinnostava. Erilainen metropoli, jonka kulttuuritarjontaa aiheutti ähkyn. Harmi, ettet päässyt Joutsenlampea näkemään. Oli aikamoinen elämys. Kannattaa tulla ihan vaikka sitä varten uudestaan. Ei ihme, että pitävät venäläistä balettia maailman parhaana.

  1. Minäkin olen kuullut, että venäläinen baletti olisi yksi parhaista jollei paras maailmassa. Harmitti ihan hulluna! Ja junamatka ihan tosi kätevä. jos asuisin vain parin tunnin junamatkan päässä, hommaisin takuulla vuosiviisumin ja saattaisin käydä ihan vain päiväretkilläkin. Kuvittelin hotellien hintatason halvemmaksi, mutta se oli odotuksiani korkeampi.

 3. Odotan jatkopostauksia suurella mielenkiinnolla. Ole käynyt Pietarissa viimeksi silloin, kun se oli vielä Leningrad. Mm. Erimitaasi jäi tuolloin näkemättä ja ns. hampaankoloon. Nuorena kiinnosti enemmän hurvittelu kuin historialliset nähtävyydet. Toisaalta olen iloinen, että tuli käytyä vanhassa Neuvostoliitossa, olihan se meininki aika erilaista kuin mihin oli silloin Suomessa tottunut.

  Olen kuullut juttuja ynseästi palvelusta, toivottavasti huhut eivät pidä paikkaansa. Miestäni en saa tuonne todennäköisesti lähtemään, mutta kaupunki kyllä kiinnostaisi ihan jo mahtavan historiansa vuoksi. Voisi jotain kaverireissua hyvinkin tuonne suunnitella. Lisäksi olisi hauska verrata entistä Leningradia ja nykyistä Pietaria keskenään!

  1. Sama juttu: edellisellä kerralla en jaksanut innostua Eremitaasista edes. Kovasti ovat vuodet tyttöä muuttaneet. Palvelu ei ollut minusta ynseää. Ei mitään ylitsevuotavaa, mutta sanoisinko, että aika tutunoloista verrattuna suomalaiseen. Onhan noita Venäjä-ennakkoluuloja monilla. Harmi. Voisi miehesi yllättyä, jos jotenkin saisit hänet sinne harhautettua.

 4. Oih, Pietari on niin listallani, ollut jo kauan. Myös minulla on aikaa edellisestä käynnistä. Itse asiassa kolmesti olen käynyt kaupungissa, mutta sen nimi oli silloin vielä Leningrad. Junamatkustaminen houkuttelee, tosin sitten pitää ensin päästä Helsinkiin. Tuo matka pitää todellakin vielä tehdä.

  1. Joo, huomasin itsekin kirjoittaneeni aika Helsinki-keskeisesti. Täältä meiltä matka on todella vaivaton. Mutta vaikka olisi vähän pidempikin matka, kaupunki on minusta todella käymisen arvoinen!

 5. Olin niin pettynyt, kun ei äkkilähtö Pietariin onnistunutkaan viime kesänä tuon viisumiasian vuoksi! Pitää kai opetella suunnittelemaan vähän etukäteen, kiitos vinkeistä! Pakko ottaa Pietari ohjelmaan ensi kesänä – noloa suorastaan, että en ole siellä vielä käynyt.

  1. Lukijapalautteen myötä korjasin tekstiä. Ilmeisesti viisumin voi hankkia junalippujen jälkeen, mutta passi pitää lippuluukulla olla. Viisumi todella hankaloittaa Pietarin-matkailua. Joskus olisi kiva lähteä lyhyellä varoitusajalla vaikka viikonlopuksi, mutta viisumiprosessiin pitää 1,5 viikkoa varata. Aika monen kuulee sanovan, että tuossa se on, ihan naapurissa, mutta eipä ole tullut käytyä. Mutta mennä kannattaa kyllä!

 6. Kiitos vinkeistä! Tarkoitus olisi johonkin Suomilomaan yhdistää Pietarin reissu, mun mies kun ei ole ikinä tuossa isossa maassa käynyt. Pietari on minultakin käymättä ja kyllä kiinnostaisi.

  1. Sen verran pitkään kannattaa Suomi-lomalla olla, että alussa voi anoa viisumia ja sitten lähteä. Hassua sinänsä, että Suomessa on aika harvassa ne, jotka eivät olisi käyneet Ruotsissa tai Virossa, mutta suuri itänaapuri on käymättä, vaikka sinne pääsee yhtä helposti.

 7. Ah, ihanaa lukea näin positiivisia postauksia Venäjältä. Muistan edelleen, miten iloiseksi tulin sun Moskovan-postauksen luettuani 😀 Meillä Etelä-Venäjän Rostovissa näkyi muuten edelleen paljon korkkareita ja minihameita – en tiedä onko kyse kulttuurieroista etelän ja pohjoisen välillä vai ihan vain siitä, että Rostovissa on usein ainakin parikymmentä astetta Pietaria lämpimämpää..

  1. Kiva kuulla. 🙂 Minä kirjoitan kokemuksiani rehellisesti, ja sekä silloin pari vuotta sitten Moskova että nyt Pietari olivat pelkästään hyviä kokemuksia. Moskovasta kirjoitin useita juttuja, Pietaristakin kolme. Yksi blogini tavoitteita on aina ollut myös ennakkoluulojen hälventäminen Itä-Eurooppaa kohtaan. Viime vuosina olen vain itse käynyt näissä maissa ihan liian vähän.

   Voisiko olla niin, että Pietarissa enemmän lähdetty mukaan länsimuotiin ja vaihdettu minihameet farkkuihin? Tietenkin sääkin vaikuttaa. Jotenkin olin pettynyt. Mutta jännästi tällaiseen kiinnitti huomiota silloin, ja tietenkin silmä tarkkana katsoin, mikä tilanne on nyt.

 8. Jos äkkilähtöä haluaa niin ilman viisumia voi toki lähteä Pietarinristeilylle. Pietarissa on kylä ihan oma tunnelmansa, sitä ei mistään muualta löydä.

  1. Totta, risteily on aina vaihtoehto. Silloinkin viisumivapauden saadakseen pitää varata tiettyjä hotelleja, jotka ottavat vastaan viisumivapaita turisteja. Ehkä risteilyäkin pitäisi joskus kokeilla. Juna tuntuu niin helpolta vaihtoehdolta.

 9. Pietari on yks niistä kohteista, jotka on melkein liian lähellä, että sinne tulis mentyä. Jotenkin mua toi viisumin aiheuttama lisähinta kauhistuttaa, mutta toisaalta Pietariin on kyllä niin helppo matkustaa Suomesta, että ehkä siitä helppoudesta maksaiskin sen viisumin verran ekstraa ihan mielellään.

  1. Olen vähän harkinnut vuosiviisumia. Sitten voisin hankkia Pietari-ähkyn käymällä muutaman kerran, koluamalla kaiken minua kiinnostavan ja lopuksi todeta, että nyt on nähty vähäksi aikaa. 🙂 Ja olisihan Venäjällä niin paljon muutakin nähtävää. Moskovasta tykkäsin tosi paljon. sinne on kyllä melkein sitten jo lennettävä. Mutta viisumin hinta on minusta härski. Sitä on nostanut kuulemma Viisumikeskus, joka on tullut välikädeksi jokaiselle viisumin hankkijalle, tekee sen sitten itse tai käyttää matkatoimistoa.

 10. Pietarissa on tullut käytyä muutamaankin kertaan Neva Toursin bussiretkillä ja juuri heidän ryhmäviisumeilla.
  Kiinnostaisi kovasti käydä siellä myös junalla, kun junalippujen hinnatkaan eivät päätä huimaa, mutta juuri tuon viisumin hinta pistää niin kampoihin. Samalla hinnalla kun lentää sitten jo kauas Eurooppaan. Mutta ehkä sitten joskus…

  1. Ryhmäviisumin hinta ei ole erityisen paljon halvempi kuin tavallinen. Neva Toursin edustajia kun oli mukana samalla matkalla, tuli heidän kanssaan näistä juteltua. Mutta se, että viisumi maksaa enemmän kuin junaliput, on kyllä ainakin minulla vähän hidastava tekijä. Mutta Pietari on ihana. Junat ja viisumi yhdessä kuitenkin vasta niiden lentojen hintaiset. 🙂

 11. Pietari ja Moskova on alkaneet houkuttaa kovasti kun on lukenut viime aikoina niin monta blogijuttua niistä. Jospa ensi kesänä saisi pikku reissun järjestymään jompaan kumpaan. Kuunneltiin hetki sitten äänikirjana Ville Haapasalon Et kuitenkaan usko, ja sen jälkeen matkainto kasvoi entisestään. Ihan hillittömiä tarinoita Neuvostoliiton ajoilta ja sen jälkeenkin. Kannattaa ehdottomasti lukea!

  1. Kiitos kirjavinkistä! Täyyy yrittää muistaa joskus lukea. Aika jänniä tarinoita olen kuullut vanhemmiltanikin. He kävivät joitain kertoja Neuvostoliiton aikana eri puolilla maata. Luultavasti aika kaukana ovat nuo ajat ja maa muuttunut paljon. Mutta Pietari ja Moskova ovat kiinnostavia. Suosittelen todella!

 12. Mua on myös kiinnostellut palata Pietariin reilun 20v tauon jälkeen. Ja junalla ehdottomasti! Kiitos siis tästä fiilistelystä ja muistutuksesta, että äkkilähtönä se ei tosiaan onnistu vaan pitää varata se 1,5 vkoa ainakin. Jään kuulolle muista Pietari-postauksista! 🙂

  1. Viisumin tilaaminen nimenomaan estää ex tempore -matkat. Kunpa edes lyhyelle, vaikka alle viikon, matkoille olisi viisumivapaus. Tekisi niin hyvää matkailulle. Mutta vuorovaikutukseenhan viisumihommat perustuvat. Ei taida EU löysätä omalta puoleltaan.

 13. Olen nyt pyöritellyt Pietarin reissua mielessäni melkein vuoden päivät. Ihmeellistä, miten vaikeaa se on järjestää, vaikka junamatka on tosiaan superlyhyt eikä kovin tyyriskään. Täytyy lukea muutkin postauksesi Pietarista! Heh, menin jo tämän johdosta taas vilkuilemaan junalippuja… 😀

  1. Ehkä tämä oli kohtalosi. Ehkä nyt viimeistään sait kimmokkeen tehdä viimeiset siirrot ja varaat matkan. 🙂

 14. Pietari on tosi kiva kohde. Kävin siellä ensimmäisen kerran viime talvena ja ihastuin kertaheitolla. Mietin vaan, että miksen ole mennyt aikaisemmin. Haaveissa oli mennä kesällä uudestaan, mutta se jäi nyt tekemättä.

  1. Samaa minä mietin: miksi olen odottanut uusintaa näin kauan! Uskoisin nauttivani vielä enemmän, jos olisi lämmintä. Voisi istuskella ulkona. Mutta eipä ollut valittamista syksyssäkään. Toisaalta luminen Pietariikin voisi olla kaunis. Suurkaupungeissa on niin paljon kaikkea, että ei niistä nauttiminen taida olla vuodenajasta kiinni.