A Coruña on vanha satamakaupunki Atlantin rannalla Galiciassa, Pohjois-Espanjassa. Satama on edelleen vilkas (9. Espanjan satamien joukossa). Sen tärkein viestituote on kala. Suuren konttisatamakaupungin tuntua kaupungissa ei kuitenkaan ole, vaikka satama on keskeisellä paikalla. Turistille A Coruña vaikutti tosi kivalta. Se on eläväinen ja aito, ja niin kuin osasin etukäteen arvata, ulkomaalaisia turisteja on vain vähän. Kaupungissa on eläväinen ja leppoisa meininki.
Tutustuin A Coruñaan Espanjan Matkailutoimiston ja Turismo de Galician järjestämää pressimatkaa.
A Coruña toi heti minulle mieleen San Sebastianin. Hotellini (Riazor) on kaupungin keskustassa hiekkarannalla samalla tavalla kuin Hotel de Londres y de Inglaterra oli San Sebastiánissa. Ikkunan alla on uimaranta, aurinkoa ottavia (milloin sattuu olemaan niin lämmin. Sehän ei ole Pohjois-Espanjan kesässä mitenkään itsestäänselvyys) ja koiria ulkoiluttavia ihmisiä. Kaupungin ihan ytimessä olevat hiekkarannat lisäävät minusta kaupungin viehätystä eksponentiaalisesti, ja vielä kun kyseessä ei ole rantalomakohde eikä ulkomaalaisten turistien kohde oikeastaan lainkaan, aloin heti ensi silmäyksellä pitää siitä.
Lue lisää: San Sebastian – hieno kaupunki, väärä ajoitus
Vanha keskusta on kaunis. Taloista tulee mieleen Vitoria Gazteis, Baskimaan pääkaupunki. Molemmissa on valkoisia lasitettuja parvekkeita, jotka kimaltavat auringossa. Niitä sanotaan gallerioiksi. Ne olivat tyypllistä arkkitehtuuria 1860–1930-luvuilla. Vanhan keskustan alue ei ole suuri. Sen ydin on Praza de Maria Pita -aukio, jolta lähtee muutama kiva ostoskatu. Kävelykatujen varrella on kivoja liikkeitä ja paljon ravintoloita ja baareja. Kenkäfriikin kannattaa tulla matkalaukku tyhjänä. Calle Realin varrella on valtava määrä kenkäkauppoja. A Coruña on jonkinlainen muodin keskus, ja täältä on lähtöisin ainakin espanjalaismerkki Zara. Sen perustajan Amancio Ortegan ensimmäinen liike oli täällä jo kohta 50 vuotta sitten.
Lue lisää: Valkoisten parvekkeiden Vitoria-Gasteiz
Miten voin olla aina niin kujalla eri maiden ruokailusysteemeistä? Turistisissa paikoissa ruokaa saa usein koko päivän, mutta tällaisissa, missä suurin osa turisteistakin on paikallisia, noudatetaan täysin paikallisia aikatauluja, ja täällä se tarkoittaa, että ravintolat aukeavat illallista varten vasta kahdeksalta. Ensimmäisenä iltana olin väsynyt ja nälkäinen varmaan jo kuudelta. Tietenkin aina on vaihtoehtona mennä odotellessa vaikka lasilliselle cavaa, mutta se ei oikeastaan ollut täällä helppoa. Skumppa ei ole espanjaisille samanlainen pistäydynpä lasilliselle -juoma kuin meille. Sitä otetaan lähinnä juhlatilanteissa ja tilataan pulloittain. Cruel -nimisestä baarista sain lasillisen, mutta kaato oli sitä luokkaa, että ei kannattanut ottaa tyhjään vatsaan enää toista.
Päätin taas ylittää vähän ennakkoluulojani ja tutustua paikallisiin erikoisuuksiin, olinhan kuullut, että Galicia on erityisen tunnettu ruoastaan. Niin uhkarohkea en kuitenkaan ollut, että olisin mennyt ravintolaan, jossa ei ole englanninkielistä ruokalistaa. Valitsin La Sifonerían juurikin siksi, että ymmärsin, mitä tilaan. Olin kaikkialla nähnyt kokonaisia mustekaloja, eli päättelin niiden olevan paikallinen herkku. Olin tähän mennessä maistanut joskus vain renkaita, jotka olivat suutuntumaltaan lähinnä sitkeitä ja niljakkaita ja maultaan – no, mauttomia. Valitsin silti olen rohkea -taktiikan, enkä lainkaan pettynyt. Turvaruoaksi otin myös simpukoita ja sieniä.
A Coruñan symboli on Herkuleen torni, maailman ainoa toimiva roomalainen majakka 200-luvulta. Se on kansallisaarre ja ollut vuodesta 2009 Unescon maailmanperintöluettelossa. Tornin kuori ei toki ole alkuperäinen, mutta osa sisuksia on. Tarinan mukaan torni on saanut nimensä Herkuleen tarinasta. Herkules taisteli jättiläisen kanssa, ja väitetään, että hän hautasi pään ja haudan paikalle rakennettiin torni muistomerkiksi. Tarinat ovat lumoavia ja paljon kiinnostavampia kuin todellisuus. Tornin kupeessa on upea puisto, jossa näkyi huonollakin säällä juoksijoita ja koiran ulkoiluttajia. Maisema oli vähän kuin nummimaisema Irlannissa.
A Coruñassa on paljon nähtävää hyvinkin kahdeksi päiväksi. Siellä on lukuisia taidemuseoita, puistoja, voi vuokrata pieniä sähköfillareita. A Coruña on myös hyvin tärkeä tänä vuonna, sillä vuosi 2023 on Picasso-vuosi. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta Picasson kuolemasta. Taiteilijan elämän kannalta merkittävissä kaupungeissa järjestetään 42 näyttelyä ja erilaisia tapahtumia. Yksi niistä on A Coruña, jossa taiteilija eli neljä vuotta 1890-luvulla isänsä opettaessa paikallisessa taidekoulussa. Täällä on myös Picasson kotimuseo (Casa Museo Picasso).
3 comments
Kaupunki tosiaan näyttää kauniilta. Yllättävän vähän ihmisiä näyttää olevan liikkeellä, onko kuvat otettu aamupäivällä? Parhaimmillaan mustekala tosiaan on herkkua, mutta aika usein sitä tilatessa joutuu kuitenkin pettymään… Ja tuo ruokailurytmi on muuten itselleni todella hankala, jo klo 19 on liian myöhä, mutta eipä siinä auta muu kuin sopeutua.
Osa kuvista on aamupäivältä, osa illalta. Porukkaa alkoi tulla enemmän ruoka-ajan lähestyessä kyllä.
Mustekala oli tuona iltana aivan hurjan hyvää. Söin muutamia kertoja sen jälkeenkin. Kerran kävi niin, että en vain kyennyt palaa enempää, koska imukupit olivat niin isoja ja suutuntuma todella outo. Grillattu on myös ihan erilainen kuin tuommoinen, missä pieniä paloja kastikkeessa.
Upean näköinen kohde ja kiva kurjoitus 🙂