Type and press Enter.

Travelloverin 11 minitarinaa maailmalta

Kohteena maailma -blogin Rami haastoi minut mukaan Liebster Award -blogihaasteeseen vastaamaan 11 kysymykseen ja kertomaan pieniä tarinoita reissuilta. Kiitos, Rami. Tällaiset ovat aina kivoja! Voi kaivella mielen arkistoista ehkä jo vähän hautautuneitakin reissukokemuksia.

1. Mihin maahan matkustaisit, jos valinta pitäisi tehdä ruoan perusteella?

Olen pitkään miettinyt kirjoittavani blogiin omista suosikkikeittiöistäni. Ykköseni ehkä paljastan nyt, kun kerran sitä kysyttiin: Lähi-idän keittiö. En siis kykene sanomaan yhtä yksittäistä maata, mutta vaikkapa Qatarissa ruoka oli juuri sellaista, mistä pidän: paljon raikkaita salaatteja ja grillattua lihaa. Vaikkapa Syyriassa lisänä ovat meze-tyyppiset pikkupalat ja mielettömät viininlehtikääryleet. Bruneissa vietimme lukuisia herkkuhetkiä (tosin siellä ruoassa oli paljon vaikutteita kaikkialta maailmasta). Näillä kulmilla viettäisin vielä mieluusti monia herkullisia ruokahetkiä.

Qatar 306
Qatarilaisia herkkuja. Tällainen ruokavalio passaisi minulle vaikka pysyvästi.

2. Mikä on Suomen paras kesäkaupunki?

Suomen? Älä naurata! Olen tänä vuonna ollut pitkästä lomastani viikon kotona, ja nimeomaan kotona pesemässä pyykkiä ja pakkaamassa seuraavaa reissua varten. Ehkä minun entisenä turkulaisena pitää vetää kotin päin ja sanoa Turku? Toisaalta koska ne ainokaiset päiväni vietin kotona, pitäisikö sanoa Helsinki? Ainakin se oli minun kesä-Suomi-kaupunkini.

3. Pisin reissusi ja minne se suuntautui?

Tositosipitkistä reissuista olen vain haaveillut enkä ole toistaiseksi voinut olla seitsemää viikkoa pidempään. Tämän reissun tein tänä kesänä. Siihen sisältyi neljä viikkoa Balilla ja kolme ympäri Malesiaa. Toiseksi pisin taisi olla pari kesää sitten, kun kahden viikon Kaukasian-kierrokselta lensin suoraan välilaskupaikalta Riiasta neljäksi viikoksi Italiaan, Rapalloon, Ligurian rannikolle.

Samaan reissuun mahtui kaikenlaista. Olkoon toinen ääripäinä vaikkapa David Garejan luostari Georgiassa.

Kesä-heinäkuu 2012 1777
Toisessa ääripäässä olkoon Monte Carlon kasino.

4. Mikä on seuraava matkailukohteesi ja miksi?

Seuraavaa en tiedä. En tiedä ajankohtaakaan. Näin ajattelin vielä pari tuntia sitten, mutta sitten klikkasin itselleni lennot Milanoon. Tässä valinnassa ratkaisi puhtaasti hinta. Mihinkään muualle Etelä-Eurooppaan ei tuntunut irtoavan alle 250 eurolla. Milanoon en aio jäädä vaan junailen itseni muutamaksi päiväksi etätöihin johonkin lähistölle, ehkä Bergamoon.

Sitä seuraavat olemassaolevat lentoliput ovat Bangkokiin joulun jälkeen. Ne tuli ostettua Finnarin kesätarjouksesta sillä mielellä, että Bangkokista on helppo lentää johonkin, vaikkapa Laosiin, jossa en ole vielä käynyt. Toisaalta pidin niin paljon Malesiasta, että ehkä itärannikolle tai jonnekin ihan muualle.

5. Paras ranta, jolla olet ollut?

Rantakysymys on aina vaikea. Valkoinen hiekkaranta on ihana, mutta niin on kallioinen ja hyisen kylmä ranta Grönlannissa, kun voi katsoa jäävuorien lipumista ohi ja värjötellä rantakalliolla juomassa viiniä. Ehkä vaikuttavimpia ovat kuitenkin olleet autiot rannat São Tomén saarella Afrikassa.

PAP76170
Näille Säo Tomén autioille rannoille palaan mielessäni aika usein. Kaipaan takaisin saarelle.
PAP14736
Kyllä minä Grönlantiakin kaipaan. Haluaisin palata talvella, joloin saari näyttäytyisi varmasti aivan toisenlaisena.

6. Lomakohde, johon et varmasti matkusta toista kertaa?

On paikkoja, jotka eivät ole tehneet minuun oikein minkäänlaista vaikutusta, mutta en silti sanoisi, etten varmasti menisi enää koskaan. Esimerkiksi Milanosta en pidä, mutta olen ollut siellä kolmesti. Karibian saarista Barbadoksesta jäi fiilis, että yksi risteilypäivä riitti, mutta en usko sen olleen koko totuus vaan saari luultavasti olisi ihana, jos menisin uudelleen. Guangzhou Kiinassa oli tavattoman ruma, mutta oma viehätyksensä siinäkin oli. Onhan noita tulipahan käytyä -kaupunkeja varmaan enemmänkin, mutta jos yksi pitäisi nyt valita, sanon Delhi. Sen likaisuus ja kaoottisuus ja köyhyys ja kerjäläiset ja se kaikki hässäkkä eivät houkuttele menemään toiste.

7. Suosittele minulle kolmea eurooppalaista kaupunkikohdetta, joihin minun mielestäsi kannattaisi mennä.

Venetsia on minun ykköseni. Sen ohi ei voi mikään kiilata. Rakkauteni on pysyvää ja kestänyt kymmenen vuotta osoittamatta mitään laantumisen merkkiä. Tietenkin olen säännöllisesti pitänyt suhdettamme yllä ja liekkiä roihuamassa. Sitä suosittelen kaikille, ainakin kerran käytäväksi, jotta voi muodostaa oman mielipiteensä.

PAP16390

Muuten pitäisi tietää sinusta ja mieltymyksistäsi enemmän, jotta osaisin suositella. Jos menen ihan vain omilla suosikeillani, voisin lähettää sinut Istanbuliin, Veveyhin (Sveitsi), Ateenaan, Lissaboniin, Belgradiin. Toisaalta Lontoo on aina Lontoo, Belfast on kiinnostava, Nuuk on aika erilainen. Berliinissä on jotain jokaiselle, Budapest yllätti positiivisesti, Italia on täynnä kiinnostavia kohteita Venetsian lisäksi. Syracusa Sisiliassa on ehkä oma kakkoseni, Rooma kolmas. Kuten huomaat, pidän itse niin monenlaisesta. En kykene valitsemaan vain kolmea.

PAP77575

PAP44824
Pubi Belfastissa

8. Baari, jota et unohda?

Tämä on helppo. Olin ensimmäistä kertaa mustassa Afrikassa, Etiopiassa. Lähellä Sheratonia Addis Abebassa oli baari, jolla oli minikokoiset sisätilat ja muutama muovituoli ulkona. Istahdimme siihen ulos kolmen paikallisen herran pöytään, ja lyhyen keskustelun jälkeen kävi ilmi, että yksi heistä on käynyt usein työmatkalla Tampereella. Tällaisia kohtaamisia on vaikea unohtaa, vaikka kuivin suin baarissa istuinkin, eihän sieltä saanut kuin olutta.

Toisaalta ensimmäinen kerta Bangkokissa Banyan Tree -hotellin kattobaarissa on jäänyt mieleen. Tällaiset paikat ovat sittenkin enemmän minua kuin muovituolit kadulla. Samanlaisia kohtaamisia ja samanlaista tunnelmaa niissä ei kuitenkaan voi millään olla.

IMG_1774
Kun sade yllätti Banyan Treen kattoterassilla

IMG_1772

Coffee, tea or me -niminen baari George Townissa Penangilla on minulle tärkeä ihmisten vuoksi. En ole yksin reissatessani halunnutkaan tehdä tuttavuutta ihmisten kanssa aikaisemmin, mutta menneenä kesänä menin baariin pitelemään sadetta ja sen jälkeen palasin, monta kertaa. Tutustuin ihmisiin, minut otettiin kuin osaksi perhettä. Pääsin omistajan seurueessa illalliselle, lähdin baarituttujen kanssa rannalle. Tällaista kaltaiseni erakkomatkailija ei ollut ennen kokenut.

9. Jälkeenpäin hauskin kömmähdys, joka on reissussa kohdalle osunut?

Yksittäisiä kömmähdyksiä epäilemättä on, mutta en muista yhtäkään. Aika usein on kuitenkin käynyt niin, että emme lainkaan katso kalenteria tai sääennusteita, varaamme vain matkoja. Sitten olemme 40-asteisessa Uzbekistanissa elokuussa tai Bruneissa ramadanin alkaessa, kun on pakko käydä kuumuuden vuoksi juomassa salaa. Omalle hölmöydelle siinä ainakin nauraa, vaikkei tapahtumissa sinänsä ole erityisesti mitään hauskaa.

Jälkeenpäin toki nauratti sekin, että kaksi päivää ennen Kiinan-matkaa tuli mieleen, että viisumitkin pitäisi hommata. Luultavasti ei olisi naurattanut, jos matka olisi peruuntunut siksi, ettei viisumeja olisi ehtinyt saada. Oman vaikeuskertoimensa nimittäin toi se, että olin valaistumisen hetkellä passini kanssa matkalla Tallinnaan…

10. Missä on ärsyttävimmät kaupustelijat?

Kaupustelijat ovat aivan kamalan ärsyttäviä kaikkialla. Ärsyttävyysaste nousee potenssiin sata, jos ystävällinen “ei kiitos” ei riitä tai perään aletaan huudella. Kaukoidän turistikohteet ovat näissä aika hermoonkäyviä.

11. Missä maassa on kauneimmat maisemat? 

Pistit taas pahan. Toisaalta sanoisin, että Italiassa, koska siellä on niin monenlaista kaunista. Toisaalta pidin hurjasti juuri viimeksi Madagaskarilla sademetsän ja kuivan viljely-ylängön vaihtelusta. Yhdysvalloissa olen ollut niin vähän, että omakohtaisesti en osaa sanoa, mutta mitä olen vaikka muissa matkablogeissa nähnyt, näyttäisi sielläkin olevan niin monenlaista kaunista.

Cinque Terren maisemat kestäisivät kolmannenkin ulkoiluloman ihan helpolla.

– –

Jotain sääntöjäkin tähän haasteeseen liittyi: Kiitä sinut nimennyttä bloggaajaa ja laita linkki hänen blogiinsa. (Hoidettu!) Vastaa sinut nimenneen bloggaajan 11 kysymykseen. (Tehty!) Nimeä ja linkkaa 11 Liebster Awardin ansaitsevaa blogia, joilla on alle 200 seuraajaa. Keksi 11 uutta kysymystä nimitetyille. (Suoritetaan tuossa tuokiossa!) Linkittäminen ja nimeäminen jäävät nyt tekemättä, koska en ole ihan kartalla, missä blogeissa haasteeseen on tartuttu ja missä ei. Siksipä esitän yleisen kutsun kenelle tahansa halukkaalle osallistua. Minun kysymykseni sinulle ovat tässä:

1. Paras reissusi, jonka olet tehnyt?
2. Yksin vai yhdessä reissuun ja miksi?
3. Lempikaupunkisi?
4. Mitä ilman et koskaan lähde reissuun (passia, kännykkää, kameraa ja muita ihan perusjuttuja ei lasketa)?
5. Erikoisin syy, miksi olet lähtenyt jollekin matkalle?
6. Kiinnostavin ihminen, jonka olet reissussa tavannut?
7. Mihin maahan et missään nimessä matkustaisi ja miksi?
8. Oletko jollain tavalla ylittänyt itsesi, rajasi tai poistunut mukavuusalueeltasi reissussa ja jos olet, mitä teit?
9. Monessako maassa olet käynyt?
10. Oletko luopunut elämässäsi jostain voidaksesi matkustaa?
11. Vaikuttavin hetki, jonka muistat reissuiltasi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.