Type and press Enter.

10 x MUST GO -paikkoja Euroopassa

Tämän postauksen pohjana on  Mtv3:n netissä 8.5.2012 ilmestynyt teksti. Kommentit ja kuvat ovat omiani. Omat eurooppalaiset must see -paikkani olisivat kyllä ainakin jonkin verran toisenlaiset. Joukkoon mahtuisi myös Itä-Eurooppaa, Islantia, vuoristoa ja tietenkin Venetsia. 

Nämä 10 kohdetta Euroopassa on jokaisen nähtävä!

Unohtumattomia kaupunkeja, uskomattomia paikkoja ja upeita elämyksiä: nämä paikat Euroopassa olisi syytä kokea edes kerran elämässään.

Everything Beautiful -sivusto listasi Euroopan mahtavimmat matkakohteet, joita ei kannata jättää välistä.

1. Dubrovnik, Kroatia

Adrianmeren rannalla eteläisessä Kroatiassa sijaitseva Dubrovnik häikäisee luonnonkauneudellaan, rikkaalla kulttuuriperinnöllään ja energisellä yöelämällään. Miellyttävä ilmasto ja monta muuta kohdetta vähäisemmät turistilaumat tekevät tästä Välimeren kohteesta erityisen vetävän. Dubrovnik lumoaa erityisesti upeilla rannoillaan ja uskomattomilla maisemillaan. Piilotetut poukamat, sypressien ja mäntyjen tuoksua tulvivat metsät, kauniit viinitarhat ja oliivilehdot, muinaisten kaupunkien muistot ja Euroopan upeimmaksikin kutsuttu rantaviiva tekevät Dubrovnikista näkemisen arvoisen. Täällä nautitaan myös herkullisesta ruuasta ja viinistä, ja mikä parasta – edullisesti.

NÄHTY! Parin viikon Kroatian-reissulla pistäydyimme myös Dubrovnikissa. Kaupunki ei päässyt oikeuksiinsa vesisateessa. Mutta kun sade väistyi, aurinko palasi näkyviin, muuttui kaupunkikin. Kävelimme kaupungin muurilla ja vanhassa kaupungissa. Paluumatkalla asuntoomme Trstenikiin kuuntelimme radiosta jalkapalloselostusta paikalliskielellä (Olimme Kroatiassa EM- tai MM-kisojen aikaan ja kävimme usein iltaisin kuppiloissa katsomassa matseja, vaikken ymmärrä pelistä mitän. Oli mukava seurata kroatien innostusta.). Ehdottomasti Dubrovnik ansaitsee paikkansa listalla, mutta että ykkösenä – ei sentään. Hyvinkin voisin ajatella palaavani vielä.

2. Amsterdam, Alankomaat

Monet ajattelevat Amsterdamista ensimmäisenä punaisten lyhtyjen aluetta ja kahvia vahvempia piristeitä tarjoilevia kahviloita. Amsterdam on kuitenkin upea metropoli Hollannin sydämessä, jolla on tarjottavana enemmän kuin uskotkaan. Amsterdam on täydellinen sekoitus uutta ja vanhaa. Modernit rakennukset tuovat tasapainoa kaupunkikuvaan, jota hallitsevat kaunis 1600-luvun arkkitehtuuri ja romanttiset kanaalit. Rennon vapaamielinen, suvaitsevainen ilmapiiri virkistyttää matkalaistakin. Iltaisin kaupunki täyttyy juhlijoista, ja nuoret turistit löytävät vaivatta viihdettä.

amsterdam 023

NÄHTY! Kyllä minä ajattelin Amsterdamista todellakin jotain muuta kuin huumekahviloita ja tyttökatuja! Molempien vältteleminen on myös täysin mahdollista, jollei niistä perusta. Minun Amsterdamini on kanavien rantoja, polkupyöriä, ulkoilmaelämää. Nolona taas myönnän, että iltaelämästä olen täysin tietämätön. Mutta päiväelämästäni Euroopan fillaripääkaupungissa on lisää täällä. Mikä ettei Amsterdamkin mahtuisi listalleni?

3. Pariisi, Ranska

Ranskan pääkaupunki on Euroopan tiiviimmin asutettuja suurkaupunkeja, joka täyttyy myös turisteista. Financial Timesissa vuonna 2010 julkaistun tutkimuksen mukaan Pariisi on tulevaisuuden kaupunki, joka nousee vielä maailman kolmen vaikutusvaltaisimman kaupungin joukkoon. Ei ihme, sillä kaupunki on maailman kärkeä muodin, median, liike-elämän, taiteen, tieteen, koulutuksen, viihteen ja jopa politiikan saralla.

Pariisi on yksi maailman suosituimmista turistikohteista, ja siellä käy häkellyttävät 45 miljoonaa vierailijaa joka vuosi. Paitsi kauneudestaan, kaupunki tunnetaan myös kuuluista nähtävyyksistään kuten Eiffelin tornista, Louvren museosta ja Notre Damen katedraalista.

NÄHTY! Eiffel, Louvre ja Notre Dame nähty, lukuisat kaupunginosat koluttu päällisin puolin. Pariisissa olen ollut kahdesti viikon, teininä ja aikuisena. Pariisista kirjoittelinkin ihan hiljattain. (Linkki) Kaupunki on jotenkin aikamoinen klisee, mutta eihän sen monipuolisuutta kieltääkään voi. Pitäköön paikkansa listalla (tai ehkä sittenkin antaisin aikan mieluummin Lontoolle, jos suurista pitää valita).  

Pariisi ja Sveitsi-Italia 172
Pariisi ja Sveitsi-Italia 194

4. Berliini, Saksa

Saksan pääkaupunki viehättää monipuolisella arkkitehtuurillaan, kiinnostavilla nähtävyyksillään ja pitkällä historiallaan. Berliinin muurin sorruttua vuonna 1989 kuulusta Brandenburgin portista tuli paitsi Berliinin vapauden ja yhtenäisyyden, koko Saksan symboli.

Lukuisista laadukkaista oppilaitoksistaan tunnettu kaupunki on myös nuoriso- ja populaarikulttuurin keskus, joka panostaa trendikkyyteen ja elämänlaatuun. Berliini ansaitsee kiitoksen myös yöelämästään, festivaaleistaan, taiteesta ja hyvin toimivasta julkisesta liikenteestä, joka mahdollistaa modernin, urbaanin liikkumisen kaupungissa.

NÄHTY! Olen ollut Berliinissä, mutta joudun myöntämään, että ensimmäisistä kerroista en muista mitään. Olen ollut ehkäpä 4- tai 5-vuotias. Aivan viime vuosina kaupunki on noussut hurjan muodikkaaksi matkakohteeksi, ja kyllä minäkin siellä pistäydyin uudelleen aikuisena. Jostain syystä olen hurjan ennakkoluuloinen Saksaa kohtaan. Näille ajatuksilleni ei ole mitään järkevää selitystä, jolleivät lapsuuden kokemukset jotenkin ole jääneet vaikuttamaan: minulla on nimittäin muistikuvia Auschwitzista. En tiedä, saako alueelle nykyään enää vielä lapsia, mutta 30 vuotta sitten ei luultavasti vielä ajateltu, että lapsi ymmärtäisi näkemäänsä. Samaan aikaan uskottiin, että kaksikielisistä lapsista tulee kielipuolia.

EDIT: Kävin talvella 2014 ja tykkäsin paljon. Typerät ennakkoluulot joutuivat romukoppaan. (Linkki

5. Praha, Tsekki

Unescon maailmanperintökohde Praha on yksi Euroopan suosituimmista matkailukohteista. Joka vuosi yli 4 miljoonaa turistia ihailee kaupungin kauneutta, historiallista tunnelmaa ja arkkitehtonisia ihmeitä. Historiallisen, hivelevän kauneuden keskellä kaupunki on myös kosmopoliittinen cocktail energistä yöelämää, herkullisia bistroja ja ostoskeskuksia.

Kaarlen silta, Prahan linna ja vanhan kaupungin keskusaukio kuuluinen kelloineen ovat Prahan suosituimpia nähtävyyksiä.

NÄHTY! Prahasta pidin aivan hurjasti, vaikka olin siellä sateisen syysviikonlopun. Kaupunki on mukavan kompaktin kokoinen, helposti haltuun otettavissa kävellen ja tarjoaa paljon kaikenlaista. Enemmän kuvia ja juttuja on täällä. En muista nähneeni yhtään Unescon maailmanperintölistan kohdetta, josta en olisi pitänyt todella paljon. Aivan erinomainen viikonloppukohde!  

6. Plitvicen järvet, Kroatia

Kolmen vuoren katveessa makaa tämä pieni paikkakunta, joka tunnetaan upeista järvistään. Paikan henkeäsalpaava, rikkomaton luonnonkauneus tekee Plitvicestä kohteen, joka on koettava. Turmeltumaton luonnonloisto, vesiputoukset, koskemattomat järvet ja rikas eläimistö ja kasvisto ovat saaneet Unescon nostamaan paikan maailmanperintökohteeksi. Plitvicen järvet tarjoavat upean ulkoilukokemuksen kaikille halukkaille ja ovat yksi Kroatian suurimmista matkailukohteista. Rauhallinen ja hiljainen luontokohde on oiva pakopaikka kaukana kaupunkien sykkeestä.

AIVAN UUSI TUTTAVUUS! Tällaisista järvistä en ole kuullutkaan ennen. Kroatiassa olimme jossakin luonnonpuistossa vesiputouksia ihmettelemässä. Vaikka en muista paikan nimeä, kartasta katsomalla se ei mitenkään voinut olla Plitvice. Googlen kuvahaun tulosten perusteella ymmärrän erinomaisesti paikan nostamisen tälle listalle. Seuraavalla kerralla Kroatiassa ehdottomasti tänne! 

EDIT: Jos en ollut ennen kuullut, nyt sanon, että menkää kaikki. Ihana! Täältä voit lukea lisää. 

7. Kööpenhamina, Tanska

Tämä vilkas suurkaupunki on täynnä kiinnostavaa arkkitehtuuria, historiallisia kanavia, mukulakivikatuja ja iloisia asukkaita. Kööpenhaminan sanotaan olevan yksi Euroopan vanhimpia ja ihanimpia kaupunkeja. Se on siisti, turvallinen ja tulvillaan kahviloita ja ravintoloita. Muotitietoista kaupunkia kuvataan Pohjolan Pariisiksi, jonka design-putiikit houkuttelevat isoilla merkeillään. Kööpenhamina on tyylikäs, jännittävä ja täynnä tehtävää ja kultturia.

NÄHTY! EHDOTTOMASTI VIELÄ -KOHDE. Onneksi ihmislapsen silmät ovat nelikuisena jo ihan auki ja toimivat. Olen siis nähnyt Kööpenhaminaa jostain vaunujen, tutin ja myssyn kätköistä. Olen ollut siis ensimmäisellä ulkomaanmatkallani Kööpenhaminassa. Kaupunki on kyllä yksi omia must go -paikkojani, johon ehdottomasti haluan vielä mennä. Näiden paikkojen lista vain on aika pitkä. Mutta Kööpenhamina ust go -kohteiden listalla? Ehkei sentään. Toisaalta joissain listauksissa Helsinki on tämän hetken kakkoskohde oliko se nyt Lontoon jälkeen. Helsinki?

EDIT: Kävin vappuna 2015. Aivan huippukiva lähikohde. Niin tyylikäs, rento, helppo ja mukava. (Linkki)  

8. Zürich, Sveitsi

Sveitsin isoin kaupunki, pääkaupunki Zürich on uskomattoman kaunis kansainvälinen kaupunki ja talouskeskus. Vuosina 2006–2008 se nimettiin Euroopan rikkaimmaksi ja elämänlaadulla mitattuna parhaaksi kaupungiksi. Zürich on rikas myös kulttuuritarjonnaltaan, sillä täältä löytyy museoita, gallerioita, sinfoniaorkestereita ja teattereita. Zürichin kansainvälinen elokuvafestivaali houkuttaa niin turisteja kuin paikallisiakin.

JOSKUS VIELÄ -LISTALLA. Sveitsista pidän tähänastisten kokemusteni perusteella erittäin paljon. Kallishan tuo on kuin mikä, mutta ilmapiiri on minusta välitön, kaikkialla on siistiä, kaikki toimii, vuoret ja järvet ovat maisemana huikeita. Jos olen oikein ymmärtänyt, juuri Zürichin lähettyvillä järjestetään laiskan miehen vaelluksia, eli sellaisia, joissa tavarat kuljetetaan majapaikasta toiseen eikä itse tarvitse kuljettaa kuin itsensä. Päivämatkat ovat kohtuullisia ja maastot voi valita oman kunnon mukaan. Majapaikatkaan eivät ole eräkämppiä tai laavuja vaan pieniä majataloja ja vuoristohotelleja. Finnairin asiakaslehdestä joskus Heidi-toureista luin ja sen jälkeen olen sellaisesta haaveillut.

9. Rooma, Italia
Rooma 058

Rooman uskomaton historia kattaa noin 3 000 vuoden ajanjakson. Tämän maailmanluokan mestariteoksen kauneutta ei voi edes kuvailla. Muinaisia valtakuntia, arkkitehtuurin ihmeitä, upeita monumentteja, arkeologista loistoa – tämä kaupunki pitää kokea. Rooman keskellä sijaitsee Vatikaani, paavin valtakunta. Rooman aukioita koristavat lukuisat, eri taidesuuntauksia ilmentävät suihkulähteet, joista kuuluisin on Fontana Di Trevi. Toinen Rooman suuri symboli on Colosseum, joka on yksi maailman uusista seitsemästä ihmeestä. Roomalainen keittiö on poikkeuksellisen herkullista, joten kilojen kertymistä ei kannata tänne matkatessa pelätä, se kun lienee väistämätöntä. Suurin nautinto Roomassa on kuljeksia ihmellisillä kaduilla ja nauttia auringosta kadunvarsien kuppiloissa. Rooman rento ilmapiiri saa tuntemaan, että elämä on nautinto. Jopa kaupungin yöelämä yllättää monipuolisuudellaan: baarien, klubien ja ravintoloiden ohella tarjolla on brasilialaisia rytmejä, italialaisia kahviloita, karibialaisia ravintoloita ja taide-elokuvia. Ostosmahdollisuudet ovat erinomaiset, sillä täältä löydät muodin suurimpia laatumerkkejä.

NÄHTY! Muistaakseni olimme Roomassa lähemmäs viikon yhtenä syksynä. Siinä ajassa kaupungista ehtii nähdä matkaoppaiden must see -paikat. Itse olen pienempien italialaisten kaupunkien ystävä enemmän. Enemmän olen nauttinut esimerkiksi Bolognasta tai Sienasta, tai oikeasti pienistä kaupungeista, joihin olemme joskus eksyneet lähinnä vahingossa. Hotellien hinnat ovat Roomassa käsittämättömän korkeat laatuun nähden. Omamme oli Trasteveren alueella, joka on varsin omaleimainen ja minusta erinomainen. Ainakin nyt tuntuu, että kerta Roomaa riitti, mutta toisaalta kun mietin ensi kesän pitkän ajan oleilua, oli yhtenä vaihtoehtona neljä viikkoa Roomassa. Ihmismieli on vähän outo.  Huomattiin muuten yhtenä aamupäivänä televisiosta, että paavi on pitämässä jumalanpalvelusta Pietarin kirkon aukiolla. Lähdimme saman tien sinne päin, ja vaikka matkaa oli ainakin puolisen tuntia, ehdimme hyvin paikalle. Oli sekin mielenkiintoinen kokemus.

EDIT: Myöhemmin kävin konserttimatkalla yksin. Rooma sopii hyvin myös yksin matkustavalle naiselle.

10. Meteora, Kreikka

Tämä kiintoisa kaupunki riippuu ilmassa, sillä sitä kannattelevat luonnon hiekkakivestä muodostuneet pilarit. Meteorassa sijaitsee yksi maailman suurimmista ja tärkeimmistä kreikkalaisortodoksisista luostareista, ja tämän on tarkoitus olla kohde, jossa virkistyvät niin mieli, keho kuin sielukin. Meteora on Unescon maailmanperintökohde, jossa sanotaan olleen asutusta jo 50 000 vuoden ajan. Luostareihin pääsee kulkemaan kivimuodostelmiin koverrettuja portaikkoja pitkin. Meteora on uniikki kohde ja suurenmoinen näky ihailtavaksi, jos olet kiinnostunut henkisestä seikkailusta.

Kreikka 183

Kreikka 170

NÄHTY! Pari vuotta sitten kiertelimme autolla viikon Manner-Kreikkaa. Jätimme Ateenan suosiolla käymättä ja seuraavaan kertaan. Viikossa ehdittiin nähdä niin aluperäinen olympiastadion kuin Delfoin oraakkelin maita. Monien kohteiden joukosta on pakko sanoa, että Meteora on huikea paikka. Henkiseksi seikkailuksi en ihan autokierrosta ja jalkaisin muutamaan luostariin tutustumista ehkä sittenkään omaa kokemustani sanoisi, mutta ehdottomasti jättäisin Meteorankin listalle, nostaisin vieläpä kymmenettä sijaa korkeammalle.

Lähde Everythingbeautiful.com

Niin monta kohdetta olin valmis jättämään ja lukuisia tuomaan lisäksi ja tilallekin. Eipä ole paikkojen paremmuusjärjestykseen laittaminen helppoa! Jos sinulla on oma Eurooppa TOP 10 -listasi, kuulisin sen mielelläni!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

9 comments

 1. Kiva postaus!
  Itseltani on viela nakematta Kroatian jarvet, se upea Kreikan luostaripaikka ja Berliini! Jostain syysta en ole kaynyt Berliinissa, vaikka sita on mulle suositeltu jo useamman vuoden ajan – sopis kuulemma mulle.

  1. Budapestista käsin on varmaan ihanan helppo liikkua ympäri Eurooppaa, kun välimatkat paljon lyhyempiä kuin täältä kaukaa Pohjolasta. Olen vähän kade! Olen kuullut Berliinistä jotenkin ristiriitaisia mielipiteitä, mutta olen myös kallistunut sille kannalle, että haluan mennä.

 2. Hei! Olipa mielenkiintoinen postaus! Itse en ole käynyt yhdessäkään kohteessa mitä listassa oli, mutta haaveissa kyllä noista monikin. Mun top10 on tämän näköinen:
  1. Venetsia. Sinne voisi mennä aina vaan uudestaan! 2. Gardajärvi. En voi eritellä mikä paikka siellä paras, se koko ympäristö on niin upea! 3. Munchen. 4. Seefeld. Seuraavat on haaveissa: 5. Rooma. Ikuisuushaave. 6. Sveitsi. Koko maa kiehtoo. 7.Berliini.Historia on aina kiinnostanut mua. 8.Dubrovnik.
  9. Barcelona. 10. Pariisi. Tänä kesänä pääsen varmaan Sveitsiin! Luen mielenkiinnolla blogiasi, postaukset on mielenkiintoisia ja annat hyviä vinkkejä! 🙂

  1. Aika hyvin on sinullakin Italia edustettuna listallasi! 🙂 Omiin Venetsia-vieroitusoireisiini saan helpotusta vielä tällä viikolla. Voi miten olen odottanut! Gardalla en ole käynyt (ilmeisesti pitäisi!), mutta Maggiorella kyllä ja ensi kesänä piipahdan Comolla.

   Kiva, että olet tykännyt jutuistani!

  2. Oisin voinut valita listalle useita muitakin paikkoja Italiasta. Se maa kolahti heti ensisilmäyksellä! Suoranainen kaipuu on jatkuvasti päästä takaisin, mutta valitettavasti ei tänä kesänä onnistu :(. Gardalla on kyllä nähtävää ja koettavaa, kannattaa käydä ja viipyä pitempäänkin! Siskoni kanssa suunnitellaan nyt tosissaan Rooman reissua ensi keväälle..

 3. Amalfin rannikko Italiassa on myös todella kaunista seutua. Ja Caprin saari!

  Itse kun arvostan oikeastaan luonnon kauneutta vielä enemmän kuin ihmisten tekeleitä, niin lisäisin listalle kyllä Islannin ja Norjan luonnon. En osaa mitään yksittäistä paikkaa nimetä, mutta molemmissa maissa luonto on ainutlaatuisen upea. Tässä ei ollut kuitenkaan tarkoituksena top10-kaupungit?

  1. Totta, Amalfi on upea. Norjani rajoittuu Osloon, mutta vuonoristeilylle tekisi mieli. Olen ymmärtänyt, että maisemat ovat huikeita. Must see -paikkojen määrä lisääntyy vain koko ajan…

 4. Todella kiva postaus. Olet kyllä reissannut ihailtavan paljon, toivottavasti itsekin tulee matkusteltua yhtä paljon 🙂 Olen kyllä niin hurahtanut tuohon reissaamiseen. Nyt pitäisi vain keksiä joku ihana kohde kesäksi viikoksi… hmmm. Sinulla on kiva ja inspiroiva blogi 🙂

  1. Kiitos Elisa. Hassua, että tämä vanha juttu on luetuimpia juttujani edelleen. Berliinin kohdalta pitäisi päivittääkin, olinhan siellä tammikuussa. Sinulla ihana tilanne: loma edessä, kaikki mahdollisuudet avoinna. Viikossa et ehkä ehdi Euroopan ulkopuolelle, mutta voi mitä ihanuuksia voi olla ihan lähelläkin. Ihanaa matkaa!