Tonava kaunoinen – risteillen Tonavalla

Tonava kaunoinen – risteillen Tonavalla

Tonava todella on kaunoinen, kuten Straussin valssinkin nimi kuuluu. Aivan Budapestin keskustassa sen rannoilla on kauniita rakennuksia, jotka varsinkin iltavalaistuksessa ovat upeita. Korkealla Budan puolella kohoaa Budan linna, Budaa ja Pestia yhdistää useita siltoja, josta kaunein on minusta Chain Bridge leijonafiguureineen. Pestin puolen kaunein rakennus on Unkarin parlamentti, joka on illalla kuin satulinna kylpiessään valossa.

Olen jo jonkin aikaa vähän haaveillut jokiristeilystä pitkin Tonavaa tai Reiniä. Jokiristeilyt ovat aiemmin vaikuttaneet minusta vähän turhan aikuisilta, vähän mummoilta? Mutta toisaalta miksen aloittaisi aikuistumista mahdollisimman mukavasti vaikkapa hyppäämällä kyytiin? Aloitin varovasti: tunnin risteilyllä Tonavalla*. Tällaisille pikkuristeilyille osallistuu näemmä ihan kaiken ikäisiä.

Untitled

Ketjusilta ja taustalla Budan linna

Untitled

Minusta tämä silta vain on kerta kaikkiaan ihana.

Untitled

Unkarin parlamentti on kuin satulinna.

Untitled

Sillalta Pestiin päin

Tiedoksi kaikille epäilijöille, joiden joukkoon itsekin vähän kuuluin, jokiristeily oli kiva. Uskoisin vielä kivempaa olevan kesällä avoimessa veneessä, mutta kylmässä Budapestin illassa lasiseinäinen paatti oli mukava vaihtoehto. Valokuvaamiseen se kyllä on huono, koska ei vain kehtaa mennä keulaan kaikkien muiden eteen norkoilemaan linssi kiinni ikkunassa.

Jokaisen penkillä on kuulokkeet ja pieni masiina, josta valita kieli ja äänenvoimakkuus. Ihan vain vinkiksi, jos luurit eivät ole mahtua päähän: ne kuuluu panna pään takaa. Minä yritin venyttää ja melkein särjin vekottimen, kun ajattelin pääni olevan liian suuri standardeihin. Sitten oivalsin, miten muut olivat tehneet. Mukava ylläri oli, että vehje puhui myös suomea. Legenda-nimisessä veneessä (lähtee laiturilta 7, suoraan Marriott-hotellin kohdalta) oli muutama screeni, joilla pyöri videokuvaa. Masiinan ääni selosti sekä videolla esitettävää että kertoi, mitä ikkunasta näkyi. Risteily oli siis myös matka unkarilaiseen taiteeseen ja kulttuuriin.

Untitled

Untitled

Uusin Budapestin kaksi osaa yhdistävistä silloista, jotka kaikki pommitettiin toisessa maailmansodassa romuksi.

Veneessä oli baari. Ajattelin liikkeelle lähdettyämme viihtyä vähän lisää ja hakea lasin viiniä. Kuin olisi lukenut ajatuksia, eteeni ilmaantui tarjoilijatyttö kysymään, mitä ottaisin. Ihmettelin, kun kaikki ottivat jotain eikä kukaan kysynyt hintaa eikä rahasta puhuttu mitään. Ei kukaan myöhemminkään tullut rahastamaan, joten ilmeisesti lasi olutta, viiniä, mehua tai limua kuului hintaan. Aina vain parani. Ja täydelliseksi matkan teki se, että veneessä oli myös wifi. Saatoin twiittailla ja instailla reaaliajassa. Kyllä minä kännykän lisäksi keskityin maisemiinkin, sillä Tonava todella on iltavalaistuksessa on upea.

UntitledUntitled

Untitled

Lempinäkymäni Budapestissa

Tietenkin kaverin kanssa olisi hauskempaa, mutta tunti Tonavalla, sen rantojen kauneutta katsellen, historiaa ja kulttuuria kuunnellen, viiniä siemaillen, oli kokeilemisen arvoista ihan yksinkin. Kuulokkeiden kaveri piti seuraa (ja vähän somettelukin).

Kaikki tämä hauskuus on vieläpä varsin edullista, nykyisellä vaihtokurssilla noin 18 euroa, mikä on linjassa Budapestin muutenkin edullisen hintatason kanssa.

*Risteilyn tarjosi Magyar Turizmus

Next Post:
Previous Post:
There are 53 comments for this article
 1. Avatar
  Jenni / Unelmatrippi at 13:28

  Vau, vähänkö upeita nuo rakennukset ovat iltavalaistuksessa! Olen käynyt Budapestissa jokiristeilyllä, mutta se oli päiväsaikaan – selvästi kannattaisi harkita tuollaista iltaristeilyä. Budapestissa on tosiaan edullista, se on yksi tosi hyvä puoli kaupungissa.

  • Avatar
   Annika Author at 11:16

   Illalla Tonavan rantamat muuttuvat satumaisiksi. Upeaahan siellä on päivälläkin.

 2. Avatar
  Terhi / Muru Mou at 06:44

  Siis miten kaunis Budapest onkaan! Meillä on ollut suunnitelmissa käydä tuolla, mutta aina on tullut jotain muuta (Miamia tai Milanoa) sen sijaan. Tämä risteily ei kuulosta yhtään huonolta (tai mummomaiselta!) tavalta viettää iltaa, ilmainen viinikin on aina aika jees 😀

  • Avatar
   Annika Author at 11:13

   Minulla Budapest on ollut yksi viimeisiä eurooppalaisia pääkaupunkeja, jossa olen käynyt. Se jotenkin tuntui, no sellaiselta mummolta, koko kaupunki. Kuinka väärässä olin! Tällä reissulla näin vielä sellaisiakin puolia, joista en ensimmäisellä kerralla vielä tiennyt mitään.

 3. Avatar
  Jenna / With huge passion for life at 11:34

  Budapest ilta-aikaan on niin lumoava! Tuollainen risteily kuulostaa hyvältä idealta niin kesällä kuin talvella (vai onko nyt talvi vai vielä syksy?). Tonavan risteilyllä olen käynyt Wienissä. Sekään ei ollut yhtään hassumpi.

  • Avatar
   Annika Author at 12:26

   Sen verran oli viileää Budapestissa, että olisin ollut valmis sanomaan talveksi. 🙂 Mutta laivassa oli mukavan lämmintä.

 4. Avatar
  Teea / Curious Feet at 13:23

  Kuulostaa kivalta risteilyltä. Olen itse ollut vain niissä ns. ilmaisissa veneissä, joihin pääsee julkisen liikenteen matkakortilla. Oli sekin kiva kokemus, ehkä sitten aikuisempana kokeilen Budapestissa tätä tasokkaampaa vaihtoehtoa :). Kyllähän risteilyt ovat ihan hauska tapa katsoa maisemia, näkee niin eri tavalla kuin maan kamaralta.

  Budapest on muutenkin upea kaupunki, mutta iltavalaistuksessaan varsin tunnelmallinen. Olen käynyt kahdesti, mutta veikkaan vahvasti, etteivät jää minun vierailut siihen.

  • Avatar
   Annika Author at 11:06

   Kiitti vinkistä! En ollut tietoinen säästöversiosta eli julkisen liikenteen veneistä. Seuraavaksi ehkä ajelen sellaisella. Minäkin siis uskon vielä seuraavankin kerra tulevan.

 5. Avatar
  Stacy Siivonen at 17:41

  Minusta tuo ei ole liian aikuista, vaan liian homoa, mutta kun kerta taas kerran tässä aiheessa olen, niin nykyisestä Unkarista on tullut aika pelottava ja ahdasmielinen umpio muistuttaen Suomea. Ehkä silloin on kivempi vain katsella rakennuksia niin ei tarvitse välittää siitä, mitä niissä rakennuksissa tapahtuu. Pelottavaa.

  • Avatar
   Annika Author at 11:06

   Olipa kiinnostavaa, että tein heterona jotain “liian homoa”.

 6. Avatar
  Venla / Breezes from my Atlas at 18:36

  Huiman kaunis tuo ketjusilta varsinkin valaistuna! Budapest on jäänyt vielä tuntemattomaksi, vaikka se mulla vaihtoon hakiessakin oli varasijalla. Pitänee korjata virhe pian ja pistää korvan taa tuo jokiristeily, joka kuulosti kertomasi perusteella hyvältä tavalta tutustua kaupunkiin.

  • Avatar
   Annika Author at 11:07

   Budapest on monipuolinen kaupunki. Ei hullumpi kohde ollenkaan.

 7. Avatar
  sari matkalla at 21:45

  Ihanat kuvat. Risteily Tonavalla kannattaa ehdottomasti tehdä illalla! Olen kokenut saman. No ikää on ja risteilyjä on tullut tehtyä joka kaupungissa paitsi Berliinissä. Antaa toisenlaisen kuvan kaupungista. Ihmeessä kannattaa käydä kylpylässäkin. Kaupunki on kaunis nauti olostasi!

  • Avatar
   Annika Author at 11:08

   Kylpylässä kävin viime kerralla. Aika viileä oli pääsiäisenkin aikaan, mutta nyt niin hyistä, etten olisi mitenkään tarennut. 🙂

  • Avatar
   sari matkalla at 19:20

   Aivan ainakin tuo ulkokylpylä on liikaa kylmällä!

 8. Avatar
  Satu VW I Destination Unknown at 22:00

  Upeita kuvia! Ja mukavalta kuulostava risteily myös, alkoi kummasti tehdä mieli ainakin lasia viiniä, kun ei nyt juuri Tonavalle asti pääse lähtemään… 🙂

  • Avatar
   Annika Author at 11:08

   Kyllä viinillä vähän matkakuumetta keventää. 🙂

 9. Avatar
  IKILOMALLA Titta & Thomas at 17:24

  Ihanan kuuloinen risteily, voisin helposti lähteä tunniksi tai pariksi ihastelemaan kaupunkia, oppimaan kulttuuria ja historiaa sekä nauttimaan lasillisen viiniä. (niin mummoa kuin se olisikin 😉 )

  Ei ollenkaan pahanhintainen kerran juomakin sisältyi hintaan.

  T. Titta / IKILOMALLA

  • Avatar
   Annika Author at 11:09

   Budapest on kaikkineen edullinen kaupunki. Minusta siellä saa erinomaista vastinetta rahalle.

 10. Avatar
  Jenni at 19:04

  Mä tykkään kyllä noista jokiristeilyistä. Kävin pari vuotta sitten Seinellä vastaavalla (Pariisissa tietty), ja se oli päiväsaikaan mainio tapa nähdä Pariisin nähtävyydet ensimmäisenä päivänä. Sen jälkeen sitten pystyi miettimään, mitä nähtävyyttä halusi käydä katsomassa tarkemmin.

  • Avatar
   Annika Author at 11:10

   Tästä kokemuksesta rohkaisuneena taidan hypätä veneen kyytiin vastedes nykyistä helpommalla. Amsterdamissa olen tainnut vain olla ennen tätä.

 11. Avatar
  Lotta Watia | Unagidon at 19:13

  Olen ollut samanpituisella jokiristeilyllä Pariisissa, ja se oli oikein mukava tapa nähdä kaupunkia vähän erilaisesta perspektiivistä. Kävimme päivällä, mutta pimeän tullen risteily olisi varmasti taas erilailla kaunis. Eurooppalaiset kaupungit iltavalaistuksessa ovat todella romanttisia ja tunnelmallisia. Aika kiva lisä toi WiFi, varsinkin, jos on yksin reissussa. Kiva jakaa maisemat saman tien kavereille. 🙂

  • Avatar
   Annika Author at 11:12

   Instaan taisi lähteä pari kuvaa heti veneestä. 🙂 Totta, että perspektiivi on veneestä erilainen. Eipä esimerkiksi sillan alle ole oikein muuten asiaa…

 12. Avatar
  Tanja/Levoton Matkailija at 16:14

  Kivan kuuloinen jokiristeily 🙂 Mä tykkään just tollasista lyhyistä jokiristeilyistä, koska niiden aikana saa ihan erilaisen kuvan kaupungista. Muutamissa kaupungeussa olen osallistunut jokiristeilylle, ja kaupunki näyttäytyi joelta katsoen ihan erilaiselta 🙂

  • Avatar
   Annika Author at 18:30

   Tonavan rannoilla eroa ei oikeastaan minusta niin huomannut paitsi siltojen alla olemisesta. Toisen kerran olen ollut Amsterdamissa, ja silloin tuntui, että perspektiivi kaupunkiin on ihan erilainen. Gondoliajelu Venetsiassa ei ihan ole vertailukelpoinen, mutta siinä kulma kaupunkiin on ihan ainutlaatuinen.

 13. Avatar
  Heidi / Maailman äärellä at 18:21

  Todella kauniita iltakuvia Budapestistä! Minä olin joitain vuosia sitten (hmmm.. tai taa olla yli 10 vuotta sitten – aika lentää) Budapestissä, mutta silloi varmaan ajattelin, että risteilyt on niitä “mummoja” varten. Emää en ajattelisi. Ja vielä lasi viiniä samaan hintaan! Kuulostaa todella hyvältä. Jos joskus vielä Budapestiin tulee lähdettyä, niin ehdottomasti suuntaan risteilylle.

  • Avatar
   Annika Author at 18:32

   No todellakin tuollaiset risteilyt vähän mummoille. Vähän sellainen Lauantaitanssit-fiilis. Mutta olen elävä todiste siitä, että risteily oli viihdyttävä, vähän sivistävä ja humalluttavakin. Aika hyvä paketti siis.

 14. Avatar
  Mirje / Kotona kaikkialla at 19:54

  Mummoista puheenollen, Budapest oli yksi oman mummoni lempikaupunkeja. Paljon reissanneen mummoni suositukset tosin olivat oikeastaan aina hyviä, joten uskoin tässäkin asiassa. Nyt olen käynyt Budapestissä jo 6 kertaa ja se on yksi omiakin suosikkejani. Tuollainen jokiristeily on siellä vielä kokematta, mutta aika hyvin sait ajatuksen myytyä, muhii nyt tuolla takaraivossa seuraavaa visiittiä varten 🙂

  • Avatar
   Annika Author at 20:02

   Hyvä maku mummolla! Kaupunki tosiaan ei ole mummo, vaan siellä on kaikenlaista ja kaiken ikäisille. Seuraavaksi kirjoittelen ainakin ruin pubeista.

 15. Avatar
  Huli/Meanwhile in Longfield.. at 10:23

  Komeita kuvia! Olen nököttänyt samalla risteilyllä kylmässä illassa, ja oli kyllä joka pennin arvoinen. 🙂

  • Avatar
   Annika Author at 17:18

   Tyhmempäänkin voi tosiaan turisti rahojaan laittaa. Kuvien puolesta olisin toivonut avovenettä, mutta oli sen verran viileä ilta, että mukavampi oli istua lämpimässä.

 16. Avatar
  Mika / Lähtöportti at 16:49

  Kuulostaa ja näyttää oikein mukavasti vietetyltä tunnilta! Olen itsekin vältellyt tuollaisia jokiristeilyjä, mutta Pariisissa olen kokeillut vastaavaa. Syksyisen kaupungin valot näyttivät hienoilta, vaikka sade kastelikin ikkunoita. Viini ei harmi kyllä kuulunut hintaan.

  • Avatar
   Annika Author at 17:19

   Sateella on melkein unohdettava kamera ja vain nautiskeltava näkymistä. Tuntuu, että minulla kamera vain on kasvanut käteen. Kuvattava on, vaikka sitten ikkunan läpi.

 17. Avatar
  Miika ♥ Gia | matkakuume.net at 19:25

  Meidän eka yhteinen matkakohde koskaan oli Budapest. Jos nyt tarkkoja ollaan ei oltu kyllä yhdessäkään tuolloin vielä vaikka matkalla oltiinkin.

  Ja tehtiin mekin juuri tuollainen risteily, tosin mentiin vielä enemmän mummokaavalla ja otettiin illallisristeily! Kaunoinen on Tonava illastakin, ja luulen että itseasiassa noin pimeällä ja valojen kanssa jopa päivää parempi. Sellainen pidemmän kaavan mukaan tehty jokiristeily voisi olla todella hauska, pitääkin vähän ensi kesää ajatellen syynätä.

  Ihanat kuvat!

  • Avatar
   Annika Author at 12:45

   Illallisristeilyssä tosiaan ehkä vielä enemmän mummoviboja, mutta oman kokemukseni jälkeen en mitenkään enää usko tähänkään älyttömään mielikuvaani.

 18. Avatar
  Meidän matkassa / Monna at 23:24

  Budapestin rakennukset iltavalaistuksessa ovat kyllä todella hienoja joten en ihmettele yhtään että jokiristeily oli onnistunut 🙂 Ja pah mitään mummotouhua vaan hyvä tapa nähdä kaupunkia ähän eri perspektiivistä!

  • Avatar
   Annika Author at 12:48

   Nyt minäkin voin täydestä sydämestä sanoa, ettei tosiaan mummoa! Mun vieruskaverit olivat alle parikymppisiä tyttösiä ja nauttivat ihan yhtä lailla.

 19. Avatar
  Tarja at 14:56

  An den schönen blauen Donau. Aikoinaan koulussa Saksan tunnilla yritin kääntää lausetta Suomeksi: ..kauniin, sinisen Donaun rannalla. Opettaja jyrähti: “Etkö Sinä tiedä, se on Tonava kaunoinen.” Siitä saakka olen sen tiennyt.

  Mielelläni matkustaisin Budabestiin ja risteilisin Tonavalla. (ja saisin puhua Saksaa, jota inhosin koulussa).
  Taas tuli uusi kohde, jossa täytyisi käydä, kiitos Sinun.

  Tarja eli Tatjaana

  • Avatar
   Annika Author at 15:13

   Kiitos ihanasta kommentistasi! Budapestissa on niin paljon kaikkea ihanaa. Uusimmassa postauksessa kirjoitin oppaan kanssa vietetystä päivästä, huomenna toisesta. Sain kaupunkiin aivan uudenlaista ulottuvuutta. Se on hurmaava! Yritin muuten löytää netistä Tonava kaunoisen sanoja, mutten löytänyt. Olisinhan minä niitä postauksessa siteerannut. 🙂

 20. Avatar
  Virpi /Täynnä tie on tarinoita at 19:08

  Itse tykkään tälläisistä pikkuristeilyistä matkoilla, enkä minäkään nyt ihan mummo vielä ole, niin että kyllä siellä kaikenikäisiä on! 🙂 Tommonen noin tunti on ihan sopiva, jos jostain syystä ei sitten niin säväytäkään niin eipä siinä kauhean korkealta putoa, kun hintakin on yleensä aika kohtuullinen.

  • Avatar
   Annika Author at 13:57

   Juuri noin. Kyllä tunnin elämästään voi hölmömpäänkin laittaa. Tämä oli kyllä ehdottomasti viemänsä ajan ja rahan arvoinen.

 21. Avatar
  Laura/My Passport Pages at 20:36

  Tuollaiset lyhyet risteilyt ovat kyllä ihan loistavia! Itse kesällä löin kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja yhdistin Tonavan risteilyn ja siirtymän Bratislavan ja Wienin välillä samaan pakettiin, oli aika loistava vaihtoehto bussille/junalle. Tosin, ihan yhtä hienoissa maisemissa ei tuo risteily mennyt kuin Budapestissä 😉

  • Avatar
   Annika Author at 13:56

   Tuollainen matkanteko kuulostaa tosi kivalta! Jos vesi on alhaalla, maisema ei kyllä ehkä ole häävi. Korkean veden aikaan voisin uskoa olevan kaunista. Ei kaupunkimaista mutta kivoja maisemia.

 22. Avatar
  Karoliina at 22:50

  Oi miten tunnelmallisen oloinen tuo risteily! Ja tosi kiva juttu, että saa selostuksen ihan suomeksikin siellä, ei tarvitse vaan itsekseen miettiä mikä mikin siellä reitin varrella onkaan.

  • Avatar
   Annika Author at 13:55

   Minä todella arvostin suomenkielistä selostusta. Aika paljon varsinkin taidepuheesta olisi mennyt ohikin muilla kielillä. Ja kun olin yksin, oli melkein kuin olisi ollut (mies)ystävä mukana. 😉

 23. Avatar
  Maarit Johanna at 23:48

  Talviaika on kyllä ihana, kun kaikki laittavat näitä yövalaistuskuvia kaupunkilomilta blogiin :3 Ehkä mekin uskalletaan/kehdataan mennä Thamesin risteilylle Lontoossa. Harmittaa, kun ei silloin kerran kesällä käyty Budapestissä risteilyllä. Harkittiin, mutta ennakkoluulojen vuoksi heitettiin ajatus romukoppaan. Höh.

  • Avatar
   Annika Author at 13:54

   Todellakin menette mummoilemaan. 😉 Epäilisin Lontoossa risteilyille menevän kaikenlaista porukkaa. Olen päättänyt itsekin mennä joskus, jos olen kesäaikaan Lontoossa. Haluan olla ulkona zoomailemassa.

 24. Avatar
  Laura – Urbaani viidakkoseikkailijatar at 20:18

  Budapest, kuten Prahakin, on kaunis. Arkkitehtuuri on upeaa ja vielä upeampaa illan pimennyttyä, näköjään. Jokiristeilyltä näkee kaupungin varmasti todella eri perspektiivistä. Mun sisko oli vuosia sitten vaihdossa Budapestissä ja vasta silloin opin, että Buda ja Pest ovat kaksi eri asiaa. Kiva ja kaunis kaupunki, jonne oiskin jo aika palata uudelleen! 🙂

  • Avatar
   Annika Author at 18:13

   Niin kuin Turku: täl pual jokke ja tois pual. 🙂 Budapest on kyllä ihastuttava.

  • Avatar
   Annika Author at 18:15

   Eipä ollut oluen (tai viinin) nauttiminen ongelma sisätiloissakaan. 🙂 Mutta juu, saan kiinni ajatuksesta kannella auringossa oleilusta ja siinä juoman nauttimisesta.

 25. Avatar
  Kohteena maailma / Rami at 22:19

  Itse lähes poikkeuksetta menen joki/kanava/meriristeilylle, jos sellainen kohdekaupungissa on olemassa. Vesiltä käsin saa erilaisen näköalan kaupunkiin, joten se on sillä tavalla avartava verrattuna pelkkään kävelemiseen kaupungilla. Toki kesäisin tällaiset risteilyt on kivempia, kun valokuvauksen lomassa voi nauttia pullon tai kaksi olutta maisemia ihaillessa 🙂

  • Avatar
   Annika Author at 18:14

   Eipä ollut oluen (tai viinin) nauttiminen ongelma sisätiloissakaan. 🙂 Mutta juu, saan kiinni ajatuksesta kannella auringossa oleilusta ja siinä juoman nauttimisesta.

 26. Avatar
  Sanna I Siveltimellä at 00:33

  Mä tykkään myös Budapestistä ja parlamenttitalo on myös mun suosikkeja! Kivan näköistähän tuolla on myös illalla, joeltakin käsin! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.