Type and press Enter.

Tonava kaunoinen – risteillen Tonavalla

Tonava todella on kaunoinen, kuten Straussin valssinkin nimi kuuluu. Aivan Budapestin keskustassa sen rannoilla on kauniita rakennuksia, jotka varsinkin iltavalaistuksessa ovat upeita. Korkealla Budan puolella kohoaa Budan linna, Budaa ja Pestia yhdistää useita siltoja, josta kaunein on minusta Chain Bridge leijonafiguureineen. Pestin puolen kaunein rakennus on Unkarin parlamentti, joka on illalla kuin satulinna kylpiessään valossa.

Olen jo jonkin aikaa vähän haaveillut jokiristeilystä pitkin Tonavaa tai Reiniä. Jokiristeilyt ovat aiemmin vaikuttaneet minusta vähän turhan aikuisilta, vähän mummoilta? Mutta toisaalta miksen aloittaisi aikuistumista mahdollisimman mukavasti vaikkapa hyppäämällä kyytiin? Aloitin varovasti: tunnin risteilyllä Tonavalla*. Tällaisille pikkuristeilyille osallistuu näemmä ihan kaiken ikäisiä.

Untitled
Ketjusilta ja taustalla Budan linna
Untitled
Minusta tämä silta vain on kerta kaikkiaan ihana.

Untitled
Unkarin parlamentti on kuin satulinna.
Untitled
Sillalta Pestiin päin

Tiedoksi kaikille epäilijöille, joiden joukkoon itsekin vähän kuuluin, jokiristeily oli kiva. Uskoisin vielä kivempaa olevan kesällä avoimessa veneessä, mutta kylmässä Budapestin illassa lasiseinäinen paatti oli mukava vaihtoehto. Valokuvaamiseen se kyllä on huono, koska ei vain kehtaa mennä keulaan kaikkien muiden eteen norkoilemaan linssi kiinni ikkunassa.

Jokaisen penkillä on kuulokkeet ja pieni masiina, josta valita kieli ja äänenvoimakkuus. Ihan vain vinkiksi, jos luurit eivät ole mahtua päähän: ne kuuluu panna pään takaa. Minä yritin venyttää ja melkein särjin vekottimen, kun ajattelin pääni olevan liian suuri standardeihin. Sitten oivalsin, miten muut olivat tehneet. Mukava ylläri oli, että vehje puhui myös suomea. Legenda-nimisessä veneessä (lähtee laiturilta 7, suoraan Marriott-hotellin kohdalta) oli muutama screeni, joilla pyöri videokuvaa. Masiinan ääni selosti sekä videolla esitettävää että kertoi, mitä ikkunasta näkyi. Risteily oli siis myös matka unkarilaiseen taiteeseen ja kulttuuriin.

Untitled

Untitled
Uusin Budapestin kaksi osaa yhdistävistä silloista, jotka kaikki pommitettiin toisessa maailmansodassa romuksi.

Veneessä oli baari. Ajattelin liikkeelle lähdettyämme viihtyä vähän lisää ja hakea lasin viiniä. Kuin olisi lukenut ajatuksia, eteeni ilmaantui tarjoilijatyttö kysymään, mitä ottaisin. Ihmettelin, kun kaikki ottivat jotain eikä kukaan kysynyt hintaa eikä rahasta puhuttu mitään. Ei kukaan myöhemminkään tullut rahastamaan, joten ilmeisesti lasi olutta, viiniä, mehua tai limua kuului hintaan. Aina vain parani. Ja täydelliseksi matkan teki se, että veneessä oli myös wifi. Saatoin twiittailla ja instailla reaaliajassa. Kyllä minä kännykän lisäksi keskityin maisemiinkin, sillä Tonava todella on iltavalaistuksessa on upea.

UntitledUntitled

Untitled
Lempinäkymäni Budapestissa

Tietenkin kaverin kanssa olisi hauskempaa, mutta tunti Tonavalla, sen rantojen kauneutta katsellen, historiaa ja kulttuuria kuunnellen, viiniä siemaillen, oli kokeilemisen arvoista ihan yksinkin. Kuulokkeiden kaveri piti seuraa (ja vähän somettelukin).

Kaikki tämä hauskuus on vieläpä varsin edullista, nykyisellä vaihtokurssilla noin 18 euroa, mikä on linjassa Budapestin muutenkin edullisen hintatason kanssa.

*Risteilyn tarjosi Magyar Turizmus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

53 comments

 1. Vau, vähänkö upeita nuo rakennukset ovat iltavalaistuksessa! Olen käynyt Budapestissa jokiristeilyllä, mutta se oli päiväsaikaan – selvästi kannattaisi harkita tuollaista iltaristeilyä. Budapestissa on tosiaan edullista, se on yksi tosi hyvä puoli kaupungissa.

  1. Illalla Tonavan rantamat muuttuvat satumaisiksi. Upeaahan siellä on päivälläkin.

 2. Siis miten kaunis Budapest onkaan! Meillä on ollut suunnitelmissa käydä tuolla, mutta aina on tullut jotain muuta (Miamia tai Milanoa) sen sijaan. Tämä risteily ei kuulosta yhtään huonolta (tai mummomaiselta!) tavalta viettää iltaa, ilmainen viinikin on aina aika jees 😀

  1. Minulla Budapest on ollut yksi viimeisiä eurooppalaisia pääkaupunkeja, jossa olen käynyt. Se jotenkin tuntui, no sellaiselta mummolta, koko kaupunki. Kuinka väärässä olin! Tällä reissulla näin vielä sellaisiakin puolia, joista en ensimmäisellä kerralla vielä tiennyt mitään.

 3. Budapest ilta-aikaan on niin lumoava! Tuollainen risteily kuulostaa hyvältä idealta niin kesällä kuin talvella (vai onko nyt talvi vai vielä syksy?). Tonavan risteilyllä olen käynyt Wienissä. Sekään ei ollut yhtään hassumpi.

  1. Sen verran oli viileää Budapestissa, että olisin ollut valmis sanomaan talveksi. 🙂 Mutta laivassa oli mukavan lämmintä.

 4. Kuulostaa kivalta risteilyltä. Olen itse ollut vain niissä ns. ilmaisissa veneissä, joihin pääsee julkisen liikenteen matkakortilla. Oli sekin kiva kokemus, ehkä sitten aikuisempana kokeilen Budapestissa tätä tasokkaampaa vaihtoehtoa :). Kyllähän risteilyt ovat ihan hauska tapa katsoa maisemia, näkee niin eri tavalla kuin maan kamaralta.

  Budapest on muutenkin upea kaupunki, mutta iltavalaistuksessaan varsin tunnelmallinen. Olen käynyt kahdesti, mutta veikkaan vahvasti, etteivät jää minun vierailut siihen.

  1. Kiitti vinkistä! En ollut tietoinen säästöversiosta eli julkisen liikenteen veneistä. Seuraavaksi ehkä ajelen sellaisella. Minäkin siis uskon vielä seuraavankin kerra tulevan.

 5. Minusta tuo ei ole liian aikuista, vaan liian homoa, mutta kun kerta taas kerran tässä aiheessa olen, niin nykyisestä Unkarista on tullut aika pelottava ja ahdasmielinen umpio muistuttaen Suomea. Ehkä silloin on kivempi vain katsella rakennuksia niin ei tarvitse välittää siitä, mitä niissä rakennuksissa tapahtuu. Pelottavaa.

  1. Olipa kiinnostavaa, että tein heterona jotain “liian homoa”.

 6. Huiman kaunis tuo ketjusilta varsinkin valaistuna! Budapest on jäänyt vielä tuntemattomaksi, vaikka se mulla vaihtoon hakiessakin oli varasijalla. Pitänee korjata virhe pian ja pistää korvan taa tuo jokiristeily, joka kuulosti kertomasi perusteella hyvältä tavalta tutustua kaupunkiin.

  1. Budapest on monipuolinen kaupunki. Ei hullumpi kohde ollenkaan.

 7. Ihanat kuvat. Risteily Tonavalla kannattaa ehdottomasti tehdä illalla! Olen kokenut saman. No ikää on ja risteilyjä on tullut tehtyä joka kaupungissa paitsi Berliinissä. Antaa toisenlaisen kuvan kaupungista. Ihmeessä kannattaa käydä kylpylässäkin. Kaupunki on kaunis nauti olostasi!

  1. Kylpylässä kävin viime kerralla. Aika viileä oli pääsiäisenkin aikaan, mutta nyt niin hyistä, etten olisi mitenkään tarennut. 🙂

  2. Aivan ainakin tuo ulkokylpylä on liikaa kylmällä!

 8. Upeita kuvia! Ja mukavalta kuulostava risteily myös, alkoi kummasti tehdä mieli ainakin lasia viiniä, kun ei nyt juuri Tonavalle asti pääse lähtemään… 🙂

  1. Kyllä viinillä vähän matkakuumetta keventää. 🙂

 9. Ihanan kuuloinen risteily, voisin helposti lähteä tunniksi tai pariksi ihastelemaan kaupunkia, oppimaan kulttuuria ja historiaa sekä nauttimaan lasillisen viiniä. (niin mummoa kuin se olisikin 😉 )

  Ei ollenkaan pahanhintainen kerran juomakin sisältyi hintaan.

  T. Titta / IKILOMALLA

  1. Budapest on kaikkineen edullinen kaupunki. Minusta siellä saa erinomaista vastinetta rahalle.

 10. Mä tykkään kyllä noista jokiristeilyistä. Kävin pari vuotta sitten Seinellä vastaavalla (Pariisissa tietty), ja se oli päiväsaikaan mainio tapa nähdä Pariisin nähtävyydet ensimmäisenä päivänä. Sen jälkeen sitten pystyi miettimään, mitä nähtävyyttä halusi käydä katsomassa tarkemmin.

  1. Tästä kokemuksesta rohkaisuneena taidan hypätä veneen kyytiin vastedes nykyistä helpommalla. Amsterdamissa olen tainnut vain olla ennen tätä.

 11. Olen ollut samanpituisella jokiristeilyllä Pariisissa, ja se oli oikein mukava tapa nähdä kaupunkia vähän erilaisesta perspektiivistä. Kävimme päivällä, mutta pimeän tullen risteily olisi varmasti taas erilailla kaunis. Eurooppalaiset kaupungit iltavalaistuksessa ovat todella romanttisia ja tunnelmallisia. Aika kiva lisä toi WiFi, varsinkin, jos on yksin reissussa. Kiva jakaa maisemat saman tien kavereille. 🙂

  1. Instaan taisi lähteä pari kuvaa heti veneestä. 🙂 Totta, että perspektiivi on veneestä erilainen. Eipä esimerkiksi sillan alle ole oikein muuten asiaa…

 12. Kivan kuuloinen jokiristeily 🙂 Mä tykkään just tollasista lyhyistä jokiristeilyistä, koska niiden aikana saa ihan erilaisen kuvan kaupungista. Muutamissa kaupungeussa olen osallistunut jokiristeilylle, ja kaupunki näyttäytyi joelta katsoen ihan erilaiselta 🙂

  1. Tonavan rannoilla eroa ei oikeastaan minusta niin huomannut paitsi siltojen alla olemisesta. Toisen kerran olen ollut Amsterdamissa, ja silloin tuntui, että perspektiivi kaupunkiin on ihan erilainen. Gondoliajelu Venetsiassa ei ihan ole vertailukelpoinen, mutta siinä kulma kaupunkiin on ihan ainutlaatuinen.

 13. Todella kauniita iltakuvia Budapestistä! Minä olin joitain vuosia sitten (hmmm.. tai taa olla yli 10 vuotta sitten – aika lentää) Budapestissä, mutta silloi varmaan ajattelin, että risteilyt on niitä “mummoja” varten. Emää en ajattelisi. Ja vielä lasi viiniä samaan hintaan! Kuulostaa todella hyvältä. Jos joskus vielä Budapestiin tulee lähdettyä, niin ehdottomasti suuntaan risteilylle.

  1. No todellakin tuollaiset risteilyt vähän mummoille. Vähän sellainen Lauantaitanssit-fiilis. Mutta olen elävä todiste siitä, että risteily oli viihdyttävä, vähän sivistävä ja humalluttavakin. Aika hyvä paketti siis.

 14. Mummoista puheenollen, Budapest oli yksi oman mummoni lempikaupunkeja. Paljon reissanneen mummoni suositukset tosin olivat oikeastaan aina hyviä, joten uskoin tässäkin asiassa. Nyt olen käynyt Budapestissä jo 6 kertaa ja se on yksi omiakin suosikkejani. Tuollainen jokiristeily on siellä vielä kokematta, mutta aika hyvin sait ajatuksen myytyä, muhii nyt tuolla takaraivossa seuraavaa visiittiä varten 🙂

  1. Hyvä maku mummolla! Kaupunki tosiaan ei ole mummo, vaan siellä on kaikenlaista ja kaiken ikäisille. Seuraavaksi kirjoittelen ainakin ruin pubeista.

 15. Komeita kuvia! Olen nököttänyt samalla risteilyllä kylmässä illassa, ja oli kyllä joka pennin arvoinen. 🙂

  1. Tyhmempäänkin voi tosiaan turisti rahojaan laittaa. Kuvien puolesta olisin toivonut avovenettä, mutta oli sen verran viileä ilta, että mukavampi oli istua lämpimässä.

 16. Kuulostaa ja näyttää oikein mukavasti vietetyltä tunnilta! Olen itsekin vältellyt tuollaisia jokiristeilyjä, mutta Pariisissa olen kokeillut vastaavaa. Syksyisen kaupungin valot näyttivät hienoilta, vaikka sade kastelikin ikkunoita. Viini ei harmi kyllä kuulunut hintaan.

  1. Sateella on melkein unohdettava kamera ja vain nautiskeltava näkymistä. Tuntuu, että minulla kamera vain on kasvanut käteen. Kuvattava on, vaikka sitten ikkunan läpi.

 17. Meidän eka yhteinen matkakohde koskaan oli Budapest. Jos nyt tarkkoja ollaan ei oltu kyllä yhdessäkään tuolloin vielä vaikka matkalla oltiinkin.

  Ja tehtiin mekin juuri tuollainen risteily, tosin mentiin vielä enemmän mummokaavalla ja otettiin illallisristeily! Kaunoinen on Tonava illastakin, ja luulen että itseasiassa noin pimeällä ja valojen kanssa jopa päivää parempi. Sellainen pidemmän kaavan mukaan tehty jokiristeily voisi olla todella hauska, pitääkin vähän ensi kesää ajatellen syynätä.

  Ihanat kuvat!

  1. Illallisristeilyssä tosiaan ehkä vielä enemmän mummoviboja, mutta oman kokemukseni jälkeen en mitenkään enää usko tähänkään älyttömään mielikuvaani.

 18. Budapestin rakennukset iltavalaistuksessa ovat kyllä todella hienoja joten en ihmettele yhtään että jokiristeily oli onnistunut 🙂 Ja pah mitään mummotouhua vaan hyvä tapa nähdä kaupunkia ähän eri perspektiivistä!

  1. Nyt minäkin voin täydestä sydämestä sanoa, ettei tosiaan mummoa! Mun vieruskaverit olivat alle parikymppisiä tyttösiä ja nauttivat ihan yhtä lailla.

 19. An den schönen blauen Donau. Aikoinaan koulussa Saksan tunnilla yritin kääntää lausetta Suomeksi: ..kauniin, sinisen Donaun rannalla. Opettaja jyrähti: “Etkö Sinä tiedä, se on Tonava kaunoinen.” Siitä saakka olen sen tiennyt.

  Mielelläni matkustaisin Budabestiin ja risteilisin Tonavalla. (ja saisin puhua Saksaa, jota inhosin koulussa).
  Taas tuli uusi kohde, jossa täytyisi käydä, kiitos Sinun.

  Tarja eli Tatjaana

  1. Kiitos ihanasta kommentistasi! Budapestissa on niin paljon kaikkea ihanaa. Uusimmassa postauksessa kirjoitin oppaan kanssa vietetystä päivästä, huomenna toisesta. Sain kaupunkiin aivan uudenlaista ulottuvuutta. Se on hurmaava! Yritin muuten löytää netistä Tonava kaunoisen sanoja, mutten löytänyt. Olisinhan minä niitä postauksessa siteerannut. 🙂

 20. Itse tykkään tälläisistä pikkuristeilyistä matkoilla, enkä minäkään nyt ihan mummo vielä ole, niin että kyllä siellä kaikenikäisiä on! 🙂 Tommonen noin tunti on ihan sopiva, jos jostain syystä ei sitten niin säväytäkään niin eipä siinä kauhean korkealta putoa, kun hintakin on yleensä aika kohtuullinen.

  1. Juuri noin. Kyllä tunnin elämästään voi hölmömpäänkin laittaa. Tämä oli kyllä ehdottomasti viemänsä ajan ja rahan arvoinen.

 21. Tuollaiset lyhyet risteilyt ovat kyllä ihan loistavia! Itse kesällä löin kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja yhdistin Tonavan risteilyn ja siirtymän Bratislavan ja Wienin välillä samaan pakettiin, oli aika loistava vaihtoehto bussille/junalle. Tosin, ihan yhtä hienoissa maisemissa ei tuo risteily mennyt kuin Budapestissä 😉

  1. Tuollainen matkanteko kuulostaa tosi kivalta! Jos vesi on alhaalla, maisema ei kyllä ehkä ole häävi. Korkean veden aikaan voisin uskoa olevan kaunista. Ei kaupunkimaista mutta kivoja maisemia.

 22. Oi miten tunnelmallisen oloinen tuo risteily! Ja tosi kiva juttu, että saa selostuksen ihan suomeksikin siellä, ei tarvitse vaan itsekseen miettiä mikä mikin siellä reitin varrella onkaan.

  1. Minä todella arvostin suomenkielistä selostusta. Aika paljon varsinkin taidepuheesta olisi mennyt ohikin muilla kielillä. Ja kun olin yksin, oli melkein kuin olisi ollut (mies)ystävä mukana. 😉

 23. Talviaika on kyllä ihana, kun kaikki laittavat näitä yövalaistuskuvia kaupunkilomilta blogiin :3 Ehkä mekin uskalletaan/kehdataan mennä Thamesin risteilylle Lontoossa. Harmittaa, kun ei silloin kerran kesällä käyty Budapestissä risteilyllä. Harkittiin, mutta ennakkoluulojen vuoksi heitettiin ajatus romukoppaan. Höh.

  1. Todellakin menette mummoilemaan. 😉 Epäilisin Lontoossa risteilyille menevän kaikenlaista porukkaa. Olen päättänyt itsekin mennä joskus, jos olen kesäaikaan Lontoossa. Haluan olla ulkona zoomailemassa.

 24. Budapest, kuten Prahakin, on kaunis. Arkkitehtuuri on upeaa ja vielä upeampaa illan pimennyttyä, näköjään. Jokiristeilyltä näkee kaupungin varmasti todella eri perspektiivistä. Mun sisko oli vuosia sitten vaihdossa Budapestissä ja vasta silloin opin, että Buda ja Pest ovat kaksi eri asiaa. Kiva ja kaunis kaupunki, jonne oiskin jo aika palata uudelleen! 🙂

  1. Niin kuin Turku: täl pual jokke ja tois pual. 🙂 Budapest on kyllä ihastuttava.

  2. Eipä ollut oluen (tai viinin) nauttiminen ongelma sisätiloissakaan. 🙂 Mutta juu, saan kiinni ajatuksesta kannella auringossa oleilusta ja siinä juoman nauttimisesta.

 25. Itse lähes poikkeuksetta menen joki/kanava/meriristeilylle, jos sellainen kohdekaupungissa on olemassa. Vesiltä käsin saa erilaisen näköalan kaupunkiin, joten se on sillä tavalla avartava verrattuna pelkkään kävelemiseen kaupungilla. Toki kesäisin tällaiset risteilyt on kivempia, kun valokuvauksen lomassa voi nauttia pullon tai kaksi olutta maisemia ihaillessa 🙂

  1. Eipä ollut oluen (tai viinin) nauttiminen ongelma sisätiloissakaan. 🙂 Mutta juu, saan kiinni ajatuksesta kannella auringossa oleilusta ja siinä juoman nauttimisesta.

 26. Mä tykkään myös Budapestistä ja parlamenttitalo on myös mun suosikkeja! Kivan näköistähän tuolla on myös illalla, joeltakin käsin! 🙂