Vientiane herää illalla

Vientiane herää illalla

’”Vientiane on aika tylsä.” ”Pari päivää riittää hyvin.” ”Ei Vientianessa ole mitään enempää kuin pariksi päiväksi.” Ehkä näin sanovat olivat vain sen pari päivää. Vähän sama fiilis minulla oli ensimmäisen päivän jälkeen. Mutta mitä pidempään olin, sitä paremmin aloin viihtyä. Vientiane osoittautui hyvinkin neljän päivän kohteeksi, ja olisin minä voinut pidempäänkin olla.

Olin alkanut oppia, että sadekaudella on hyvä asua majapaikassa, jossa on kiva olla. Joskus vain on niin kehno sää, ettei huvita lähteä ulos. Jos silloin asuu jossain ankeassa, saattaa harmittaa. Jos taas aurinko paistaa, on luonnollisesti Vientianessakin aika lämmin. Joten uima-allas on aika kiva. Takuulla auttaa viihtymistä, milloin puitteet ovat kunnossa. Ansara hotellissa* oli. Ihana paikka. Siirtomaatyyliin modernia ja paikallista yhdistävä hotelli oli kaunis ja ystävällinen. Kaikki pikkujutut fiksattiin heti, kaikki toiveet täytettiin, olo oli tervetullut. Kun hotellit olivat olleet kotina kolme kuukautta, alkoi todella olla merkitystä, missä asuin.

Ansara Hotel Vientiane

Ansara Hotel Vientiane

Vientianen keskusta niiltä osin, missä turisti kokee tarvetta kulkea, on aika pieni. Se on helposti käveltävissä. Kaikkialla on temppeleitä ja ravintoloita, mutta erityisen paljon spa-tyyppisiä rentoutumissalonkeja ja länsimaistyylisiä kahviloita – mutta yllätyin, kun näin todella vähän kauppoja. Mistä nämä ihmiset ostavat vaikkapa vaatteensa? Aamu- ja iltamarkkinoilta. Sadan metrin päässä Ansara hotellista virtaa Mekong, ja sen rantaan kojut tulevat joka päivä neljältä. Night market ei ole turistikrääsää kuin nimeksi. Ja kun katsoo paikallisia, heillä on ostoskasseja täynnä vaatteita. Rintsikoiden ostaminen markkinoilta jaksaa aina ihmetyttää, mutta käsituntumalla naiset kyllä hankintoja tekivät.

Muutenkin koko kaupunki tuntui heräävän vasta samoihin aikoihin auringonlaskun aikaan. Ruokakärryt tulevat kaduille. Terassit alkavat täyttyä ruokailijoista. Jumpparyhmät ja hengailijat täyttävät lyhyen joenrantabulevardin. Päivällä vähän unelias Vientiane todella herää vasta illalla.

Vientiane

Vientiane

Vientiane

Sen verran pitkään olin taas tehnyt matkaa yksin, että googlailin vähän, missä olisi baareja, joissa olisi mahdollista ehkä tavata ihmisiä. Spirit house vaikutti sellaiselta. Siinä sitten Mekongin rantaa kävellessäni tapahtui jotain kohtuullisen odottamatonta: Kuulin musiikkia, joka tuntui liian tutulta. Ei siksi, että olisi listahitti, vaan koska oli Frederikin Tsingis Khan. Oli pakko kääntyä takaisin ja ottaa selvää. Japanilainen baarin pitäjä kertoi Frederikin olevan hyvin suosittu Japanissa – ja Muumien tietty myös.

Ei siinä sitten mitään. Otin juoman ja jutusteltiin isännän kanssa Suomesta ja Japanista. Menin minä Spirit houseenkin. Juu ei ollut sellainen baari, jota etsin. Ei ollut Dresden Laokaan. Se oli arvioiden mukaan laadukas, tyylikäs ja hyvä paikka tavata ihmisiä. No, kolme japanilaisen näköistä miestä tiskillä ja minä. Vähän hukkaan meni mekkoon ja korkoihin pukeutuminen. Nam Phou suihkulähteen ympärillä taisi olla iltamenoja, livemusiikkiakin, mutta vähän kosteita olivat illat (sateen, ei nesteytykseni puolesta).

Siinä suihkulähteen reunamilla kävin yhtenä päivänä lounaalla. Ravintola oli tyhjä ja minä nälkäinen. Lista oli takuulla vain turisteille ja tarjolla oli kaikkea mahdollista. Mutta ruokaakin kiinnostavampi oli tavata pakistanilaistaustainen tarjoilija Ahmed. Koska muita asiakkaita ei ollut, hänellä oli aikaa jutella. Ahmed oli ensimmäinen tapaamani mies, jolla on kaksi vaimoa: toinen Pakistanissa, toinen Laosissa. Ensimmäiselle kuulemma oli ollut vaikea paikka, kun mies kertoi avioituvansa toisen kanssa. Ei ollut muutamiin kuukausiin puhunut miehelleen. Uudelle vaimolle ensimminen ei ole mikään ongelma. Pakistanissa Ahmed käy kerran vuodessa, paitsi tänä vuonna, kun yksi neljästä lapsesta tulee käymään Laosissa. ”Kaksi vaimoa, kaksi työtä”, sanoi Ahmed, ”ei kahden vaimon ylläpitäminen halpaa ole.” Taas yksi elämäntarina, joka jäi mietityttämään pitkäksi aikaa.    

Vientiane sopii hyvin sellaiselle, joka ei odota erityisiä kohokohtia mutta mielellään kuljeskelee, istuksii kahviloissa, katselee ihmisiä ja elämää, piipahtaa temppelissä, ottaa  ehkä hieronnan, vaeltelee iltatorilla. Mutta Vientiane vaatii vähän aikaa. Se oli ensimmäisenä päivänä minusta tylsä. Kaduin, että olin varannut hotellin neljäksi yöksi. Lopulta olin pitänyt itseni niin kiireisenä, etten edes hierontaan ehtinyt – ihan vain viettämällä leppoisia päiviä.

Vientiane

Vientiane

Vientiane

Vientiane

Vientiane

Next Post:
Previous Post:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge