Type and press Enter.

Tunisissa parasta on medina ja ruoka

Monissa maissa pääkaupunki ei ole lainkaan se kiinnostavin, mutta silti minulla on jonkinlainen pakkomielle niissäkin päästä käymään. Monissa vierailemissani Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän maissa, jotka nyt jotenkin muistuttaisivat Tunisiaa, pääkaupunki on ollut ihan kiva, mutta matkan parhaat osuudet ovat olleen toisaalla. Tunisin suhteen minulla ei siis ollut suuria odotuksia. Halusin kuitenkin nähdä ja kokea sen medinan, vanhan kaupungin. Se on elävä osa kaupunkia mutta myös Unescon maailmanperintökohde.

Untitled

Untitled

Untitled

Otin hotellin medinan sydämestä. Se ei ollut ihan paras idea. Sain yksiselitteisen viestin kaikkialta: medinassa et sitten liiku yksin illalla. Toisaalta ajatus Tunisin kaltaisesta kaupungista yksin pimeän aikaan ei ylipäätään houkutellut minua, ja taksilla pääsisi aina, joten ei oikeastaan olisi väliä, missä majoittuisin, kunhan hotelli on sellainen, että viihtyisin siinä.

Tunisin medina on ihana. Se on kuin minuun lähtemättömän vaikutuksen tehnyt Algerin Kasbah meets basaari. Se on kulunut. Se on eläväinen. Se on rumankaunis.

Untitled

Untitled

Untitled

Valoisaan aikaan medinan kapeat kujat kuhisevat ihmisiä. Nuoret parveilevat koulujen lähellä. Virkamiehet ja -naiset liikkuvat ministeriöiden kulmilla. Naiset käyvät ostoksilla. Avonaisista ovista näkyy käsityöläisiä töissä. Minareetti raikaa rukouskutsuja.

Basaarikadut ovat keskittyneet moskeijan ympäristöön. Basaarit ovat kuin basaarit kaikissa niissä maissa, joissa niissä oikeasti käydään ostoksilla. Turistikamaa ei juurikaan ole. Jotain on, mutta kaupantekoa ei ole ajateltu erityisesti turistia silmälläpitäen. Paljon myydään kankaita ja vaatteita, vaikka rintsikoita reilulla eurolla, jos osaa ostaa siitä roikkumasta sovittamatta. Tietenkin myynnissä on myös taloustavaroita ja mausteita.

Untitled

Untitled

Myyntikojut jatkuvat medinan ulkopuolella, ja paikoin kadulle levittäytyvät myyntipöydät houkuttelevat naisia penkomaan löytöjä. Meininki oli niin samanlaista kuin alennusmyynneissä missä tahansa. Hinnat ovat todella halpoja, mutta niin ovat myös palkat alhaiset meidän tulotasoomme verrattuna.

Untitled

Untitled

Ennen Tunisiaan tuloa vähän epäröin, näinköhän saan viikkoa kunnolla syötyä. Vierailu suurlähetystössä pressi-illassa antoi vähän aavistusta, että ruoka saattaisi yllättää positiivisesti. Epäilykseni olivat peräisin Algeriasta ja Marokosta, joissa epäilemättä en syönyt oikeissa paikoissa, koska mielikuva ruoasta jäi aika surkeaksi.

Tunisia onnistui yllättämään. Ei päässyt reissaaja hoikistumaan tällä(kään) matkalla. Tunisin medinassa on hyviä ravintoloita. Ne ovat hinnaltaan selvästi kalliimpia kuin paikat, joissa kävin Sidi Bou Saidissa ja sen ympäristössä, mutta kalleimmatkin pääruoat maksoivat suunnilleen kympin.

Ensimmäisenä päivänä söin lounasta Tunisian suurlähetystössä tapaamieni ihmisten kanssa Dar Belhajissa. Toisena sain suosituksen mennä M’Rabetiin. Ruokalistat näyttivät aika samanlaisilta: kalaa, kanaa, lammasta ja erilaisia couscouseja.

Alkuun leivän kanssa tarjottavat tahnat ovat omaan makuuni turhankin voimakkaita, mutta muuten tunisialainen ruoka ei ole erityisen voimakkaasti maustettua. Makua siinä on, mutta lieskat eivät lyö korvista eivätkä silmät vuoda.

Untitled
Ravintola Dar Belhajin loosi

Untitled
Alkupalalajitelma

Untitled
Brik on perinteinen tunisialainen ruokalaji. Sen syöminen aloitetaan puraisemalla kuoreen reikä, josta sitten puristetaan sisään sitruunaa. Ja sitten haukataan taas.

Untitled
Jälkiruoka ei päässyt suosikkieni listalle. Oli jonkinlaista vaniljavanukkaan tapaista. Mutta miten hyvät hedelmät Tunisiassa on!

Untitled
Hinnat voi jakaa 2,2:lla niin saa eurohinnan. Dinaari jakaantuu tuhanteen pienempää yksikköön. Siksi pisteen jälkeen on kolme nollaa.

Untitled
Ravintola M’Rabet

Untitled
Couscous kalalla. Kuulin toisaalta, että kalaversio olisi erityisen tunisialainen. Toisaalta kuulin, että kalalla couscous tarjotaan erityisen tärkeille vieraille, sitten tulisivat pihvi-, lammas- ja kanaversiot. Ruokalajista voisi siis päätellä kyläpaikassa, kuinka tärkeä vieras on. Olin itse itselleni tärkein ja otin kalalla.

Sinun täytyy käydä Bardo-museossa, sanoi suunnilleen jokainen tapaamani ihminen, paikallinen ja turisti. Tottelin. Museo on vähän keskustan ulkopuolella, ja taksi sinne maksaa pari euroa. En minä museosta suorastaan lumoutunut, mutta kyllä se näkemisen (ja alle vitosen pääsymaksun) arvoinen oli mosaiikkeineen, patsaineen (joilla melkein näkymättömät penikset. Anteeksi, mutta kun kautta linjan nyt vai oli niin.) ja alkuperäisen palatsin sisustuksineen.

Untitled

Untitled
Tämä oli suosikkikuoneeni Bardossa.

Untitled

Untitled

Untitled
Astetta komeampi katto

Untitled

Tunisissa on tietysti myös moderni keskusta bulevardeineen ja ihan tavallisine kauppoineen ja ostareineen, mutta koska olin vain kaksi yötä, ehdin medinan ihanuuden ulkopuolelle vain vähän. Alkuillasta kahviloiden terassit olivat täynnä lähinnä kai töistä palaavia miesporukoita. Myöhemmin illalla edes paikalliset miehet eivät mielellään kulje keskustassa vaan ottavat taksin. Kesällä ihmisiä on ulkona enemmän ja silloin on turvallisempaa. Humalassa olevien kesken syntyy helposti tappeluita.

Untitled

Untitled
Toisen pääkadun, Habin Bourguiban, keskellä on kävelykatu ja päässä kellotorni.

Näillä kokemuksillani Tunisiin tutustumiseen riittää helposti pari päivää. Mutta sen jälkeen ei voi sanoa tuntevansa kaupunkia, saaneen vain otteen ehkä medinasta – mutta ainakin minulle se oli parasta Tunisissa, ja sen vuoksi kaupunkiin kannattaa mennä.

Untitled

Untitled

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

26 comments

  1. Tunisin vanha kaupunki näyttää kyllä satumaiselta ja juuri sellaiselta paikalta, jossa viihtyisin kujia kuljeskelemassa.

    1. Minä todella viihdyin! Olisin minä helposti kolmannen päivän siellä kierrellyt, mutta onneksi seuraavassakin kohteessa oli medina, vaikka ei yhtä iso ollutkaan.

  2. Kuvista ja tarinasta välittyy hieno tunnelma, juuri sellainen jota kaupungista aavistelinkin. Tosi pysäyttäviä nuo rapistuneet ovet ja kapeat kävelytiet. Niin kuin sanoit – rumankaunista!

    Minäkin olisin valinnut couscousksen kalalla, näyttää oikein herkulliselta nuo ruoat ylipäätään! 🙂 Matkoilla kyllä harvoin pääsee laihtumaan, niin paljon uutta ja herkullista maisteltavaa riittää 😉

    Titta / IKILOMALLA

    1. Nimenomaan medina on tuollainen, vähän rapistunut, rujokin. Muualla kaupunki on kuin minä vain Afrikan pohjoisrannikon iso kaupunki. Taloissa näkyy ranskalaisvaikutusta tai on näkymättä. Muualta Tunis ei ollut erityisen kaunis, mutta näin sitä vain tosi vähän, eli ehkä helmet jäivät näkemättä. Minulle medina oli helmi.

  3. kivälta näyttää tuoki paikka – nuo rakkaudella restauroidut town houset ovat niin upeita. Oma suosikkini medinassa on Dar El Jeld, jonne palaisin koska tahansa uudestaankin <3

    1. Se on se keltaisen oven takana oleva ravintola? Aitä minulle myös suositeltiin, mutta kukaan ei kertonut, että vaikka ovi on kiinni, ravintola on auki. En älynnyt alkaa koputella. Onneksi oli toinen suositus ja sain hyväö couscousia.

  4. Hyvät kuvat ja kiva postaus, melkein kuin olis ollut mukana.
    Tuuppa käymään Aurinkokujallakin ja osallistu arvontaan.

    1. Kiitos. Ja kiitos kutsusta.

  5. Mullakin on tainnut olla jonkinlainen pääkaupunkeihin liittyvä pakkomielle, mutta viime aikoina on jäänyt myös pääkaupunkeja väliin. Varmasti käymisen arvoinen kaupunki tämä Tuniskin, vaikka se Sidi Bou Said kuulosti vielä houkuttavammalta. Nuo ensimmäiset kuvat tuovat jotenkin mieleen Puglian, koristeelliset ovet toki erona. Näyttää muuten kivalta tuo ravintolan loosi!

    1. ehdottomasti Sidi Bou Said ympäristöineen oli viehättävämpi, mutta Tunisin medina oli minusta hurmaava. Siihen vaikuttaa varmaan ensiten se, että se oli niin paikallisten valtakuntaa. En montaa turistia nähnyt. Tykkään aina, milloin voin kulkea paikallisten joukossa.

  6. Rakastan noita värikkäitä ovia, ja tuota fiilistä. Aina kun näen näitä paikkoja toivoisin osaavani sisustaa tähän tyyliin, mutta kun en. Ei se sitten enää omassa kodissa näyttäisikään hyvältä.

    Nuo basaarit on jotenkin aina niin sympaattisia, ja niissä on mukava samoilla. Löytöjen tekeminen on ehdottomasti paras juttu, joskin ehkä nuo rintsikat saisivat jäädä sinne roikkumaan. 🙂

    Kiinnitin huomiota kuvissa ihmisten pukeutumiseen: siellä näyttää olevan kohtuullisen viileät kelit? Vai oliko niin, että paikalliset ovat vaan niin lämpöön tottuneita, ja samoissa keleissä suomalainen heiluu shortseissa? Monasti olen huomannut näin tapahtuvan erinäisissä kohteissa. 🙂

    1. Huhtikuun alussa caprit ja t-paita oli aika hyvä varuste, mutta aika usein siihen sai varjoisilla paikoilla vetäistä villatakin päälle. Ja vastaantulijoilla saattoi olla toppis ja ehkä pipo. 🙂 Ollaan totuttu vähän eri ilmastoon. 🙂 Mutta uimarantakelit olivat juuri ennen mun menoa ja heti sen jälkeen. Kaupunkilomailuun ja hulluna kävelyyn (mun suosikki) sää oli ihan paras mahdollinen.

      Mietin itsekin monesti, kuinka ihania tavaroita tai sisustusratkaisuja jossain reissukohteessa on, mutta tiedän, että kotona ei vain toimisi enkä oikeastaan kotiin edes haluaisi. Intiasta tuli ostettua verrattain kallis päiväpeitto – ja kertaakaan ei sitten levitetty edes sängylle. Kun ei se vaan 2006 rakennettuun kivitaloon käynyt.

  7. Penis-aiheista todistuaineistoa jäin kaipaamaan… 🙂 Upeita kuvia ja kauniisti välittyi tunnelma tänne asti. Miksi pääkadulla ei voi iltaisin liikkua, jos siis miehetkään eivät uskalla pimeällä kulkea siellä? Onko siellä siis rosvoja vai mitä porukoita?

    1. Illalla ei oikein kannata kulkea missään. En tiedä, ketkä siellä pelkoa pitävät yllä. Ilmeisesti pikkurikolliset.

      Vähän pelkäsin, että joku kyselee penisten perään. En häveliäisyyttäni kehdannut mennä lähituntumaan kuvailemaan. Toivoin, että jossain kuvassa vähän vilahtaisi, mutta toisaalta tiny tiny koko on sellainen, että aika lähelle pitäisi mennä nähdäkseen…

  8. Mielettömän valokuvauksellinen paikka näyttää tämä olevan. Koko Pohjois-Afrikka on itselle suuri tuntemattomuus, mikä on sääli. Näyttää kyllä kiehtovalta tämäkin ja omaa pitkän historian.

    1. Pohjois-Afrikka on minusta todella hienoa aluetta. Libyaa lukuunottamatta olen Välimeren rannikkovaltioissa käynyt, ja minulla on niistä pelkästään hyvää sanottavaa matkailijan näkökulmasta. Poliittisiin ja muihin tilanteisiin en ota kantaa.

  9. Sen jälkeen, kun kirjoitit pienistä peniksistä, ajatukset harhautuivat juuri niihin. Eihän se ole kiinni koosta, vaan siitä, miten sitä käyttää. Ovatkohan aikoinaan malleina olleet ukot kimpaantuneet ja saaneet loppuikänsä kuulla vihjailuja. No, oli miten oli, hienot kaftaanit vai pitäisikö puhua mekoista, mutta ei sovi minulle kuitenkaan. Ihmiset kun etelän mailla on niin pikkuisia, että niiden päät kolisevat kyynärpäitä vasten ja identifioidun Friin sarjaan “Jättiläisnaiset”.

    1. Mietin, voidako puhua peniksistä, että vievätkö kaiken huomion. Veivät. 🙂 Mutta museossa eivät, kun olivat niin pikkuruisia.

  10. On kyllä kivan näköinen vanha kaupunki! Tykkään paljon vanhoista kaupungeista, ihan jo niiden tunnelman takia.
    Pääkaupungit on usein vähän “tylsiä” paikkoja, mutta silti niissä haluaa aina käydä. Jotenkin usein tuntuu siltä, että oikean tuntuman maahan saa vasta pääkaupungin ulkopuolella.

    1. On jännä logiikka, että oikea elämä olisi jotenkin pääkaupungin ulkopuolella. Kuin Helsinki ei olisi oikeaa Suomea. Ehkä siellä ulkopuolella vain vähän toisenlaista elämää, kuten Suomessakin jollain tavalla on, vaikka samaa kansaa ollaan.

  11. Hieno paikka, kunpa vaan tilanne siellä olisi erilainen, niin voisi käväistäkin. Juuri Egyptin, Marokon ja Tunisian maissa noissa vanhoissa kaupungeissa olisi ihana päästä käymään.

    1. Tunisian ja Marokon kohdalla en rehellisesti tiedä, minkä pitäisi olla toisin. Mutta jokainen ajattelee omista lähtökohdistaan. Ja jos ei tunnu hyvälle, ei pidä mennä.

  12. Olipa tosi kutsuvan ja pittoreskin näköisiä vanhoja kortteleita! Ja hienoja kuvia! Tekstisikin houkuttee tuonne, ja ruoka… En ole koskaan ollut Tunisiassa (koko manner on minulle liki tuntematon), mutta taidanpa mennä 😉

    1. En voi sinullekaan sanoa muuta, kuin että Tunisiaan todellakin kannattaa mennä. Tietenkin ihmiset haluavat lomaltaan eri asioita, mutta jos tykkäsit Tunisin medinasta, tykkäisit takuulla myös Soussen medinasta, jos tykkäät rannoista, niitä on. Jos tykkäät syödä hyvin, sekin onnistuu ja vieläpä aika edulliseen hintaan.

  13. Tulipa mukava Tunisista kuva tämän postauksen ansiosta! En ole koskaan ollut Pohjois-Afrikassa, mutta tämä voisi olla hyvinkin minun tyyppinen kohde! Nälkä tuli myös – ihanan näkösiä pöperöitä, varmasti menisi meikäläisellä lihomisen puolelle reissu noilla herkuilla… Täytyypä lukea huolella nämä muutkin Tunisia-postauksesi. 🙂

    1. Sain julkaistua viimeisen Tunisia-jutun tänään. Mukavia lukuhetkiä! Pohjois-Afrikka on ihana. Libyaa lukuunottamatta olen kaikissa maissa käynyt. Ensikertalaiselle Tunisia saattaisi olla helpoin. Ja ainakin minut se sulatti täysin.