Type and press Enter.

Phnom Penh on uusi Bangkok 

Matkalla lentokentältä keskustaan mikään ei tuntunut tutulta, paitsi järjetön mopojen määrä, mutta niitäkään en muistanut täältä vaan ehkä Vietnamista. Muistojeni Phnom Penh oli kämäinen. Se oli kehittymätön. Siellä ei ajanut katujen täydeltä Lexuksia, enkä ole edes villeissä unissa ajellut Aston Martineja ja Rolls Royceja myyvän liikkeen ohi näillä kulmilla. Mutta jo vain on Phnom Penh saanut pilvenpiirtäjiä, kattobaareja, luksusliikkeitä – ja kamalasti kiinalaisia, joita monista edellämainituista on kiittäminen (moittiminen). Halusin suunnilleen kymmenen vuoden jälkeen palata ja nähdä, onko kaupunki muuttunut. On. 

Phnom Penh on uusi Bangkok

Jos mietin, miksi itse alkuun pidin Bangkokista, voisin sanoa Phnom Penhin olevan sitä samaa nykyään. Se on vielä omaleimainen, kehityksen askelissa muutaman jäljessä – ja siksi juuri edelleen autenttinen, edelleen aasialainen suurkaupunki, joka ei ole täynnä länsikamaa myyviä ostareita tai joka korttelin 7eleveneitä. Toki Phnom Penh on köyhän maan pääkaupunki, ja sillä on ne samat lieveilmiöt: taksit ovat länskäreille ylihintaisia, tuktukien kanssa saa käydä samaa vääntöä hinnoista, länsimaisten miesten ja paikallisten naisten ”true love” -romanssit kukoistavat. 

Mutta Phnom Penhissä on juuri niitä asioita, joiden vuoksi moni matkustaa Bangkokiin. Mutta kun Bangkok on nähty, ehkä seuraava suurkaupunkikohde on Phnom Penh. Se on turistille oikeasti helppo. Moniin paikkoihin voi kävellä, jos ei pelkää kuumuutta. Tuk tukilla matkat taittuvat nopeasti ja halvalla. Julkista liikennettä ei ole. Molempia kaupunkeja halkoo joki. Bangkokissa Khao Prayaa pitkin liikutaan paikasta toiseen, mutta Mekong on lähinnä rahtiliikenteelle. Sitä pitkin kyllä risteillään, mutta joko pitkää matkaa tai ihan vain auringonlaskuun ja takaisin. 

Phnom Penhissä on temppeleitä

Yksi, mihin ihastuin Bangkokissa ensimmäisellä kerralla, oli temppelit. Viehätyin niistä kovin, mutta mikään ei saanut aikaan samaa vaikutusta kuin Royal Palacen muurien sisäpuoli Phnom Penhissä. Alue jakaantuu kahteen osaan, ja sen molemmilla puolilla on yksi pääkohde. Silver Pagoda herätti hämmennystä, kun en voinut käsittää, miksi sillä on sellainen nimi. Ei se hopealle kimaltanut. Kunnes minulle selvisi syy nimeen: pagodin lattia on tehty 5000 hopealaatasta, joista suurin osa on mattojen alla. Mutta toisen puolen Throne Hall on sisältä niin kaunis, että se vangitsi minut pitkäksi aikaa vain ihailemaan sen hillittyä kimaltavaa kauneutta. En voinut lähteä pois palaamatta katsomaan sitä. Valokuvia näistä kummastakaan ei saanut ottaa. Mutta kymmenen dollarin pääsymaksulle, vaikka se kovalta tuntuukin, saa kyllä vastinetta enemmän kuin silmä oikeastaan pystyy vastaanottamaan. 

Phnom Penh

Phnom Penh

Phnom Penh

On niitä temppleitä muitakin, vaikkapa Wat Phnom, mutta jos käy Royal Palacessa ensin, ei mikään tunnu enää miltään. Ehkä siis kannattaa jättää se viimeiseksi tai temppeliähkyn pelossa ainoaksi. Mutta väärässä paikassa säästät, jos ajattelet, että ei se voi kymmenen taalan arvoinen olla. Voi. On. Wat Phnomiin pääsee turisti dollarilla. Siellä kohtasin tuon pikkuisen suloisuuden kukkineen.

Phnom Penh

Phnom Penh

Phnom Penh

Phnom Penh

Phnom Penh

Phnom Penh

Phnom Penh

Eivät sky barit ole Bangkokin yksinoikeus

Mekongin ranta on vieri vieressä baareja ja hotelleja, joilla on baari myös katolla, ehkä jossain neljännen kerroksen tienoilla. Mutta koska Phnom Penh on saanut omat pilvenpiirtäjänsä, on sillä myös ihan oikeat sky barit, joista kävin kahdessa. Mutkattomampi ja edullisempi on nimeltään Eclipse. Se on 22. kerroksessa, ja näkymät yli kaupungin varsin kivat. 

Jos taas tulee fiinistelyhetki, jolloin tekee mieli panna parasta päälle, näyttäytyä ja tulla nähdyksi, kannattaa valita Rosewood-hotellin terassi. Hotellin rakennus on vähän kuin purje, ja sen terassi kuin suuri parveke 37. kerroksen kohdalla. Aulassa henkilökunta kumartelee, pukukoodi kieltää sortsit ja flipflopit, joku odottaa asiakkaan kanssa hissiä, ihan vain puhumatta, mutta odottaa. Yläkerran baari sisätiloissa henkii luksusta, vastaan kipittää parhaisiinsa pukeutuneita naisia koroissa. Enpä arvannut, että nyt olisi ollut oman oranssin eleganssini aika. Mutta ei terassi Eclipseä niin paljon – jos ollenkaan – parempi ollut, että selittäisi kymmeniä prosentteja kalliimmat hinnat. Palvelu oli välillä ylitsevuotavaa, välillä minun olemassaoloni unohdettiin kokonaan. 

Phnom Penh

Phnom Penh

Phnom Penh

Phnom Penh

Phnom Penh

Phnom Penh

Laatuhotelleja, kyllä kiitos

Phnom Penhissä on Rosewoodin kaltaisia 200+ yöltä maksavia, mutta myös ihastuttavia boutique hotelleja, kuten The Pavilion, jossa itse yövyin. Siellä on mahdollisuus myös kellua omassa bungalowissa Mekongissa, katsoa, kun aurinko laskee Phnom Penhin siluetin taakse ja yöllä kuunnella laineiden lyöntejä omaan terassiin. Tästäkin kokemuksesta kerron myöhemmin lisää. 

Ravintoloita, baareja…

Turistit helposti ainakin ensimmäisenä iltana hakeutuvat Mekongin rantaan, syövät ja juovat siellä – kun eivät paremmasta tiedä. Näin kävi minullekin. Ruoka oli ylihintaista eikä mitenkään erityistä. Mutta sitten löysin Romdengin ja ihastuttavan khmer-ravintolan heti kulman takaa hotelliltani. Hinnat ovat rantaa selvästi halvemmat, palvelu ja ruoka aivan toista luokkaa. Esimerkiksi Romdeng, josta nämä kuvat ovat, on phnompenhiläistä fine diningia, ja listan kallein annos maksaa alle 9 dollaria. Annokset ovat kauniita ja takuulla myös osa aika eksoottisia, jollet pidä toukkia ihan peruseineenä. Mutta ihan normaaliakin ruokaa on tarjolla, vaikkapa suussa sulavaa kalaa. Jos taas katuruoka on enemmän makuusi, ei Phnom Penhissä silloinkaan ole riskiä jäädä nälkäiseksi. 

Phnom Penh

Phnom Penh

Ostoksia matkalaukun täydeltä 

Monelle Bangkok on tavarataivas, ostariparatiisi. Samanlaiseen shop till you drop -kiimaan ei Phnom Penh pysty lietsomaan, mutta kaikkea on saatavilla. Jimmy Choo oli juuri avaamassa liikettään Ferragamon naapuriin Rosewoodin alakertaan. Erilaiset markkinat levittäytyvät järjettömän kokoisille alueille ja tarjoavat samaa kopiokamaa kuin kaikki muutkin paikat näillä leveysasteilla. En tiedä, miksi menin ylipäätään Central Marketia katsomaan, koska tiedän, että yhtään kopio-Vuittonia en ole aikeissa ostaa, mutta onhan näissä telttakäytävissä oma tunnelmansa, ja Central Marketin keskusrakennus itsessään oli ihan kiinnostava. Kun jäin tuktukista, kukkakojujen tuoksu melkein huumasi. Että kyllä näihin paikkoihin mahtuu paljon myös kauneutta. 

Phnom Penh

Phnom Penh

Phnom Penh

Phnom Penh

Phnom Penh

Phnom Penh

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

17 comments

  1. Phnom Penh ei oikein sykähdyttänyt viime vuonna. Tykkäsin rauhallisemmasta Siem Reapistä paljon enemmän. Matkan jälkeen meni kuukausi, ja palasin vuosien tauon jälkeen Bangkokiin. Ja yhtäkkiä ymmärsinkin Phnom Penhin viehätyksen 🙂 Olin Bangkokissa ihan huuli pyöreänä kaikkien mainostaulujen valoissa. Phnom Penh on vielä tosi matala Bangkokiin verrattuna ja hotellit halpoja, saa nähdä kuinka kauan sitä onnea kestää. En yleensä viihdy missään Kaakkois-Aasian suurkaupungeissa kovin pitkään. Tuo Royal Palace ja Silver Pagoda oli kyllä hienoja!

    1. Uskon sinulle käyneen vähän saman kuin minulle. Kun on, mihin verrata, huomaa sittenkin joidenkin paikkojen arvon. Phnom Penh vaatii useamman päivän, että siitä saa otteen. Mutta minä koin, että se on ihmisen kokoinen suurkaupunki.

  2. Mä ensin kauhistuin ajatustakin siitä, että miten kukaan voi “fall out of love with” Bangkok (miten ton voi sanoa suomeksi?). Bangkok on mullekin ollut jo 13 vuoden ajan Se Kaupunki, mun ensirakkaus, se jonne palaan aina vaan uudestaan, mutta sitten muistin että itse asiassa mulla taisi viimeisimmällä Bangkokin reissulla olla alitajunnassa vähän samanlaisia fiiliksiä kuin sulla. Se ei ole enää se ihan sama kaupunki, johon rakastuin, siitä on tulossa reppureissaajien täyden palvelun Aasia-Disneyland. No, Phnom Penhin ainoa kokemukseni on myöskin sieltä 13 vuoden takaa, jolloin se oli Bangkokiin verrattuna vielä vähän alkukantainen ja paljon hiljaisempi. Ihan jees, mutta ei niin että olisin kokenut mitään palavaa halua palata sinne takaisin. Aina olen palannut mieluummin Bangkokiin. Mutta luotan sun arvioon, nyt taitaa olla aika munkin tehdä paluu PP:iin…

    1. PP on muuttunut tosi paljon. Minä pidän sen rososta, satunnaisista rotista livistämäs johonkin koloon, kadulla kuivuvasta lihasta. Mitä siellä nyt sattuikaan olemaan. Mutta kuitenkin turistina voin saada kaiken haluamani, myös laadun ja luksuksen, jos siltä tuntuu.

  3. Olipa kiva teksti ja ihania lausahduksia 🙂 Phnom Penhissä oon käynyt viimeeksi 2012, joten varmasti on niistäkin päivistä muuttunut. Muistan enään kämäsen ihmeellisen hotellin, kuninkaan kuoleman, köyhyyden ja killing fieldsit.

    1. Minä en toisellakaan kerralla mennyt killing fieldseille. En pysty. On kaupungissa vielä paljon kämäistäkin, mutta uskon muuttuneen sinunkin käynnistäsi.

  4. Mielenkiintoista lukea, miten Phnom Penh on muuttunut. Se näyttää tosiaan selkeästi modernimmalta, mitä mielikuvissani. Varsinkin tuossa skybarista otetussa kuvassa. Toki olisihan se outoakin jos se ei olisi kehittynyt, niin paljon matkustaminen Kambodzaan on lisääntynyt viime vuosina. Tuli myös mielee Saigon, sielläkin on paljon samaa, vaikka vastaavia temppeleitä ei ollutkaan. Bangkok on vielä käymättä, joten luulen päätyväni ensin sinne. Miestä en tosin tiedä saanko mukaan, hän ei pitänyt yhtään Saigonista enkä ole oikein onnistunut vielä vakuuttamaan sitä siitä, että Bangkok ei välttämättä ole yhtä kaoottinen.

    1. Bangkokin liikenne on aivan järjettömän ruuhkainen. Kaoottisuus on tosi suhteellista. Ei Bangkok oikein kai muuten ole.

      En usko turismin niinkään vaikuttaneen PP:n kehitykseen vaan yleisesti investointien lisääntymisen. Mutta hurja on vauhti.

  5. Olen käynyt 2012 vuonna pari yötä Phnom Penhissä ja omat muistikuvat ovat paikasta aivan erilaiset. Tuli tämän luettua sellainen olo, että olisi ihana näin monen vuoden jälkeen matkustaa uudestaan Kambodzaan. Nuo temppelit on kyllä upeita, miksei meilläkin voisi olla tuollaisia ihanuuksia lähempänä? :’D

    1. Kiinnostavaa tietää, että muutos on jo kuudessa vuodessakin vuodessa noin suuri. Minua Kambodža kiehtoo kyllä. Nyt olen viidessä eri kohteessa ollut. Katsotaan, tuleeko vielä mentyä.

  6. Kauhistuttaa ihan yleisesti tuo muutoksen nopeus, nythän sinne Phnom Penhiinkin olisi mentävä, pian se on samanlainen kuin Bangkok.

    1. Kyllä. Jos haluat nähdä kaupungin, ennen kuin länsimaistuu liikaa. Mikä sitten on liikaa, mutta kyllähän autenttisuus alkaa pian olla uhattuna.

  7. Vaikuttaa kyllä kivalta paikalta Phnom Penh. Voisi joidenkin temppelikuvien perusteella olevan Bangkokissa, niin samanlaisia ovat osa temppeleistä. Tietysti lähempää katsottuna ja asiaan vihkiytyneet löytävät varmasti erilaisia piirteitä kuin maallikon silmin katsottuna. Rosewoodin terassi näyttää sellaiselta, että siellä viihtyisi kyllä!

    1. Temppelit ovat kovin samanlaisia kaikkialla täällä (sanon täällä, koska olen reissussa edelleen), onhan kyse samoista uskonnoista. En minä niitä mitenkään toisistaan erota, siis että olisi maittain jotenkin erilaisia tyylejä. Mutta yhtä kiehtovia ne ovat aina. Kuten kattoterassitkin kyllä, omalla tavallaan.

  8. Terveisiä Phnom Penhistä. Kyllä, ihmisen kokoinen suurkaupunki todella. Selkeästi isompi ja hektisempi kuin Vientiane, mutta tuhannesti rauhallisempi kuin Bangkok. Mä tykkään kovasti. Olisi pitänyt tulla jo vuosia sitten, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan!

    1. Minäkin tykkään siitä tosi paljon. On nähtävää ja myös paljon aitoa elämää. Turistit ovat alkaneet löytää sitä, mutta eivät samoissa määrin kuin vaikka juuri Bangkokia. ”Hello tuktuk” -huudot alkoivat käydä kyllä hermoille.

    2. Joo, “Hello tuktuk” kuului kyllä ihan liian usein. Mutta muuten ihmiset olivat todella todella ystävällisiä, siinä määrin, että kun nyt palasin Bangkokiin ennen kotilentoa, niin thaimaalaiset eivät tunnu enää ollenkaan ystävällisiltä, mikä on ihan hassua.

      Olisipa Phnom Penhiin suorat lennot Euroopasta!