Type and press Enter.

Muscat – ei ollenkaan sellainen kuin odotin

Muscat kuului vielä joitain vuosia sitten suomalaistenkin matkanjärjestäjien talvikohteisiin. Jostain syystä, arabikevät, hintataso, en tiedä, matkoja ei enää tehdä. Vain jollain pienemmillä toimijoilla Muscatin-matkoja on. Ei sillä että olisimme ryhmämatkalle lähteneet, mutta uteliaisuuttani katsoin tarjontaa. Muscatiin lähti siis kaksi suomalaista omatoimimatkailijaa ja järkyttyi hotellien hinnoista. Oli majoituttava kymmenien kilometrin päähän kaupungista, koska keskustaa lähempänä olevat maksoivat aivan tolkuttomasti.

Lensimme siis Kuwaitista Omaniin. Viisumin sai taas rajalta. Halvinta olisi ollut, jos olisi ollut paikallista rahaa. Seuraavaksi halvinta oli maksaa dollareilla (sama summa dollareissa ja euroissa). Luottokorttimaksusta olisi tullut vielä jotain lisäkuluja. Lentokentällä on muuten tax free, jos sattuu tulemaan maista, vaikkapa Kuwaitista, kuten me, joista ei alkoholia voi ostaa. Oman ei kuulu kaikkein tiukimpiin maihin, mutta ei sieltäkään viinaa saa kuin yksityisiltä klubeilta ja kansainvälisistä hotelleista.

Muscat
Muscatissa sai jo ensivaikutelman siitä, millaista maastoa Oman on.

Untitled

Muscat fort

Muscatin kaupunki levittäytyy laajalle. Jonkinlainen keskusta on Mutrah, tai sitten ei. Minulle ei oikein selvinnyt, missä kaupungin ydin on. Ehkä se on Mutrahissa, koska siellä on souk, ja yleensä soukit ovat arabikaupunkien ytimessä. Oli se keskusta tai ei, se tuotti minulle pettymyksen. Souk on samanlainen kuin kaikki soukit, mausteena vain se, että Muscatissa käy turisteja ja heidätkin oli huomioitu matkamuistomyynnissä, eli souk on tavallaan jo pilalla. Parilla eurolla sai Muscat-t-paitoja.

Pelkkien turistein varassa souk ei onneksi ole. Kultaa ja päivittäistavaroita olivat ostamassa paikallisetkin, ja moskeijoiden liepeillä liikkui miehiä, kuten näissä maissa muutenkin. Soukin takaa alkoi ihan tavallinen elämä, mutta meidän oli saatava ruokaa. Rannassa näkyi muutama ravintola, mutta ruokapaikkatarjontakin oli varsin rajattu. Lämpimästä illasta lumoutuneena istuimme värivalojen alle terassille syömään. Kaikille myytiin samaa: alkuruoaksi kanakeittoa ja hummusta, pääruoaksi erilaisia (palaneita) lihoja. Kuinka pettynyt olinkaan! Kuwaitissa saimme erinomaista ruokaa. Lähi-idän keittiö on suuri suosikkini, mutta Muscat petti minut. Aika paljon pakkasin ruokaa lautasliinoihin ja nakkasin lähistöllä pyöriville kissoille. Eläintenystävä oli tyytyväinen.

Untitled

Souk olisi luultavasti ollut eksoottinen ja mielenkiintoinen, jos en olisi nähnyt vastaavia niin paljon. Ja missä turistit, siellä perään huutelijat ja kamaansa kauppaavat. Kiitos ei huiveja, ei koriste-esineitä. Kiitos ei muutakaan tavaraa, joka kuitenkin jäisi täysin käyttämättä.

Omankin on maa, jossa suurin osa alkuperäisväestöstä pukeutuu uskontonsa mukaan: naisilla on kaapua ja huivia, miehillä mekkomaista kaapua ja erilaisia päähineitä. Vierastyöläisetkin pukeutuvat enimmäkseen kunnioittavasti. Mutta mitä tekevät turistit? Itse tunsin paikoin oloni vähän nakuksi reilusti polvet peittävissä capreissa, väljähkössä lyhythihaisessa tunikassa ja sandaaleissa, mutta lämpö pakotti hiukan keventämään. Sen sijaan aika moni koki hihattomat puserot, topit, minihameet ja hädin tuskin puoleen reiteen ulottuvat sortsit ihan kivaksi lomavermeeksi. Kuten jostain luin, näissä maissa turistia kohdellaan sen mukaan, mitä hän ansaitsee – ja ansainta perustuu pukeutumiseen: vähissä vaatteissa ei osoita kunnioitusta, joten sitä ei kannata itsekään odottaa. Valitettavasti tahtoo olla niin, että nämä leimaavat muutkin länsimaalaiset.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Jotain erityisen hienoa Muscatissa kuitenkin on: todella vaikuttavat moskeijat. Ylipäätään moskeijat ovat näyttävämpiä kuin olivat Kuwaitissa, ja aivan huikeita ovat Grand Mosque ja sen takana korkealla mäellä pimeässä loistava vielä kauniimpi. Molempiin on vierailuaika vain aamulla, joten tyydyimme ihailemaan vain ulkoa ja kurkkimaan kristallikruunuja ikkunoista.

Untitled

Untitled

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

14 comments

  1. Oi, moskeijat näyttää tosi upeilta!

    1. Harmittelin, ettei päästy sisälle. Omanissa ainakin tämän kolmen maan kierroksen perusteella upeimmat moskeijat.

  2. Kultaa ja päivittäistavaroita! 😀
    Jotenkin todella säälittävää turisteilta pukeutua noin. Ei kukaan lähde vartavasten sinne paikallisia kiusaamaan..

    1. Soukit todella ovat kaikkea kaasupolttimista kultaan, kattiloista leluihin, huiveihin, hajuvesiin ja hopeaan.

      Ajattelemattomuutena haluaisin pitää pukeutumisjuttuja, mutta ehkä yhden souk- tai kaupunkivierailun jälkeen saattaisi huomata, että nyt jokin ei täsmää ja laittaa seuraavalla kerralla vähän enenmmän päälle. Eli olen päätynyt pitämään itsekkyytenä. MINULLA on oikeus olla, kuten haluan, missä haluan.

  3. Me kävimme Muscatissa jo joitakin vuosia sitten risteilyllä, eli olimme kaupungissa vain päivän verran – mutta taisi olla ihan riittävästi juttusi perusteella 🙂 – retkellä kävimme moskeijassa ja museossa, joka oli minusta hyvä. Ja sitten kiertelimme soukkia aikamme – Lasse taisi melkein hairahtua ostamaan jotain, luultavasti feikkiä, meriantiikkia. Ja muistelen, että meitä kyllä evästettiin etenkin moskeijaa varten kelvolliseen pukeutumiseen ja omia kuvia katsellessani nyt jonkin ajan kuluttua, niin näyttää minulla pitkähihaista- ja -lahkeista olleen päällä.

    1. Melkeinpä sanoisin, että se päivä riitti. Toisen olimme vielä, mutta oikeastaan vain Grand Hyattin uima-altaalla. Omanin viehätys oli aivan muualla kuin Muscatissa – ja ehdottomasti haluan vielä palata.

  4. Ensi kuussa olisi tarkoitus olla muutama päivä Muscatissa ja ympäristössä. En ole itsekään oikein saanut otetta kaupungista kun se on niin laaja.

    Ilmeisesti kannattaa ainakin pitäytyä pitkähihaisissa ja -lahkeisissa vaatteissa.

    Kävitkö jollakin linnoituksella Omanissa? (Nakhal, Nizwa esim) Mulle on jäänyt hämäräksi miten niille pääsee parhaiten, ajokorttia ei ole . Ehkä sitten vaan taksilla, kaikki valmiit tourit ovat tosi kalliita.

    Hyviä kuvia sulla tässäkin, olen vasta nyt löytänyt tämän blogin. 🙂

    1. Oman oli kaikkineen minusta tosi kiva. Vain Muscatista jäi valju olo, mutta luultavasti johtui juuri siitä, että kaupunki on niin laaja eikä oikein tiedetty, mitä etsiä sieltä. Nyt on sanottava, etten enää muista noista linnoituksista. Jollain käytiin tuolla reissulla, mutta se saattoi yhtä hyvin olla Kuwaitissa tai Bahrainissa. Jos Omanin kuvissa ei ole, en ole käynyt. Me ajeltiin kaikissa kolmessa maassa itse. Siksi en julkisesta liikenteestä tiedä.

      Kiva, että olet löytänyt blogin. Ja ihanaa matkaa!

  5. Pitää muistaa, että olet itse ihan samanlainen turisti muitten joukossa.
    Nizwassa olen käynyt paikallisen järjestämällä reissulla, samoin kävin Wadi al Shabilla, Bimah sinkholella ja Jabreen linnoituksella. Kehoittaisin tuollaisen kamalan maankeräilyn ja “kunhan nyt käyn jossain maassa, että kaikki näkee, että ole käynyt siellä” sijaan käyttämään hieman enemmän aikaa kussakin maassa vierailuun ja kulttuuriin tutustumiseen.
    Muscat on paljon muutakin kuin Mutrah-alue esim. Qurum-ranta on pitkä ja siellä on upean paljon pinkkejä simpukoita.

    1. Taasko tänne löysi tiensä väärin matkustettu -tyyppi? Harmillista, että tekemiseni ärsyttää niin paljon, että ihan piti kommentoida. Ja jos navigointitaitoa löytyy, huomannet, että Omanissa toki näin muutakin. Muscat ei vain näkemiltäni osin sytyttänyt.

  6. Kävin runsas viikko sitten Omanissa ja tykkäsin tosi paljon! Muscatista on toki aika vaikea saada otetta, kun se muodostuu monesta yhteen kasvaneesta pikku kaupungista. Ilman taksia ei voinut tehdä mitään. Me asuttiin Al Khuwairissa (hotelli oli sikäläisittäin edullinen Tulip Inn, alta 100 e yö) joka oli noin 15 kilsan päässä Mutrahista. Teimme puolen päivän kaupunkikierroksen ja päivän pituisen retken ympäristön linnoituksille ym paikallisten oppaiden kanssa, oli kallista mutta oppaat oli tosi hyviä.
    Muttrahin soukissa oli valtavasti risteilyturisteja, jotka todellakin liikkuivat spagettiolkaintopeissa ja mikroshortseissa sun muissa vermeissä. Kauppiaat olivat vähemmän päällekäyviä kuin Dubain turistisoukeissa, mutta turhan innokkaita kuitenkin.
    Ruuasta minulla on vain hyvää sanottava, todella tuoreita mereneläviä sai paikallisesta ravintolasta ihan hyvällä hinnalla. Käytiin myös Chedi hotellissa syömässä (oikein hyvää) ja drinkillä Hyatissa kun meidän hotelli oli nk. kuiva.
    Niin ja Emirates jolla lennettiin Dubaista (maailman suurimmat sitä & tätä ei oikein kolahtanut) tarjosi tunnin lennolla ihan hyvät sämpylät ja kahvit, toisin kuin Finnair Helisingistä Dubaihin, jossa sai yli 6 tunnin lennolla ilmaiseksi vain vettä ja mustikkamehua…

    1. Kiva kuulla fiiliksiä Omanista. Minäkin tykkäsin maasta tosi paljon. Muscatista en niinkään, mutta kaikesta muusta kyllä. Me asuttiin Hyattissa. Se oli kiva, ja tarjouksessa ihan kohtuuhintainen, kun ei kauaa ollut. Eikö Finnairilla saa edes kuuden tunnin lennolla kuin sitä iänikuista mustikkamehua? Kyllä on köyhäksi mennyt!

  7. Käytiin tuolla risteilyn yhteydessä. Otettiin kaverin kanssa tatskat ja viinaa oli helppo juoda vesipullosta. Eukolla oli minari päällä, mutta ei tullu kukaan vittuilemaan. Jos ois tullu niin ois lätty lätissy rättikauppiailla.

    1. Minusta eri kulttuurien kunnioittaminen on matkailussa tärkeää, eli esimerkiksi Omanissa en itse kulkisi minihameessa. Miksi haluaisin erottua ja olla epäkunnioittava? Alkoholin juomiseen epäilemättä on kaikenlaisia ratkaisuja, jos kokee sen tarpeelliseksi. Minulle riitti lasi sampanjaa Grand Hyattin aulassa ja drinksu altaalla. Eväspullo taskussa on aika vierasta muutenkin. Mutta jos alkoholi ja niukka pukeutuminen on tärkeää, valitsisin kohteeksi jotain muita kuin arabimaita.